Actualitate

Cum a fost greva la Cluj: Mulţi funcţionari nu au protestat de teamă că nu-şi iau banii

Mulţi funcţionari din primăriile din ţară nu au aderat la greva din administraţia locală iniţiată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), oamenii declarând fie că nu au fost înştiinţaţi, fie că nu îşi permit să piardă banii pentru această zi de muncă.

Peste 850 de angajaţi ai Primăriei Cluj-Napoca au intrat, marţi, în grevă generală de o zi, declanşată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), dar o parte dintre funcţionari, cei de la ghişeele de relaţii cu cetăţenii, şi-au desfăşurat normal activitatea.

Preşedintele FNSA, Valer Suciu, care este şi lider al Sindicatului „Civitas” din Primăria Cluj-Napoca, a declarat, marţi, că angajaţii care sunt în grevă vin la serviciu şi stau în birouri, fără să lucreze, iar cetăţenii nu au acces în instituţii.


„Angajaţii care se află în grevă vin la serviciu şi stau în birouri, fără să lucreze. Uşile instituţiilor publice unde are loc greva sunt închise, cetăţenii neavând acces. La nivel naţional au semnat pentru a intra în grevă peste 35.000 de salariaţi din administraţia public locală, iar la Primăria Cluj-Napoca sunt peste 850 de persoane”, a spus Suciu.

Potrivit acestuia, la nivelul Primăriei Cluj-Napoca sunt şi funcţionari care nu sunt membri de sindicat şi care nu aderat la greva generală a FNSA, cum sunt cei de la Centrul de Informare pentru Cetăţeni (CIC) şi Direcţia de Evidenţă a Persoanei.


“Ei dacă nu au semnat pentru grevă au dreptul să lucreze, nu avem ce să le facem şi au deschis ghişeele. Nu ne putem opune”, a spus Suciu.

Şef Birou Mass Media din Primăria Cluj-Napoca, Iulia Perşa, a declarat la rândul său că la Centrul de Informare pentru Cetăţeni (CIC) funcţionează Registratura Generală, ghişeele de preluări şi eliberări documente cum ar fi cele privind creşterea copilului, iar la Direcţia de Evidenţă a Persoanei se eliberează acte de identitate pentru persoanele programate să îşi ridice aceste documente.


De asemenea, la Primăria Cluj-Napoca, ghişeele de decese şi eliberare a certificatelor de deces sunt deschise, iar personalul din creşele aflate în subordinea consiliilor locale îşi desfăşoară activitatea.

Valer Suciu a precizat că, în 8 iulie, au avut loc negocieri la Ministerul Muncii care au durat peste 7 ore, iar în urma acestora s-a reuşit convenirea asupra unui acord de suspendare a grevei.


Următoarea etapă din calendarul protestelor este declanşarea grevei generale pe termen nelimitat în administraţia public locală începând cu data de 19 iulie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter