Actualitate

Marea Britanie a decis părăsirea UE. Lira sterlină şi bursele, în declin puternic

Rezultate după numărarea a 75% din voturi: Marea Britanie părăseşte UE. Lira se prăbuşeşte la minimul ultimilor 31 de ani, iar investitorii se pregătesc pentru exituri masive la deschiderea şedinţei.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea voturilor din 319 circumscripţii, din totalul de 382, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE.

 Majoritatea cetăţenilor britanici au votat în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, conform rezultatelor anunţate după numărarea a 75% din voturi.


Lira sterlină a înregistrat o depreciere semnificativă în raport cu dolarul, în cursul nopţii, iar indicele FTSE a scăzut cu 2% în contextul incertitudinii privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.

Lira sterlină s-a apreciat până la nivelul de 1,50 dolari joi seară, imediat după sondajele care arătau un avans al mişcării favorabile rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană. Însă, pe măsură ce rezultatele relevă o situaţie incertă, moneda britanică a scăzut până la nivelul de 1,48 dolari.


De asemenea, indicele bursier FTSE a scăzut cu 2%.

Traderii se pregătesc pentru vânzare masivă de acţiuni la debutul şedinţei de tranzacţionare de la Londra de la 8:00 (10:00 ora României). Piaţa indică faptul că indicele FTSE va deschide în scădere cu aproximativ 7,5%, cea ce ar însemna că aproape 120 de miliarde de lire vor dispărea din valoarea celor mai mari companii britanice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter