Actualitate

Filmul “Câini”, în regia lui Bogdan Mirică a câștigat Trofeul Transilvania la ediția a 15-a TIFF. Ce premii au mai fost acordate - GALERIE FOTO

Sâmbătă seara, la Teatrul Național Cluj-Napoca, a avut loc gala de închidere a ediției a 15-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Marele câștigător de anul acesta al Festivalului Internațional de Film Transilvania este filmul „Câini”, în regia lui Bogdan Mirică. Trofeul i-a fost înmânat lui Bogdan Mirică de Tudor Giurgiu, președintele TIFF. Valoarea premiului este de 15.000 euro.

Regizorul filmului câștigător le-a mulțumit părinților pentru că i-au dat libertatea să aleagă ce vrea să facă în viață. “Dacă de obicei se aduc mulțumiri părinților pentru educația primită, eu aș vrea să le mulțumesc părinților pentru că m-au lăsat să umblu hai hui, să aleg ce vreau. Dacă acum l-aș suna pe tata să îi spun că am câștigat premiul, el mi-ar da-o pe mama la telefon, iar ea ar spune că este mândră de mine”, a declarat Bogdan Mirică.


Juriul a motivat acordarea premiului astfel: „Un film cu un limbaj cinematic aparte, superb interpretat, care construiește o senzație continuă de teamă, în timp ce reușește să fie absurd și amuzant.”

A fost premiat și la Cannes

Filmul “Câini” a fost recompensat anul acesta și la Festivalul de Film de la Cannes cu Premiul Criticii – FIPRESCI pentru secțiunea Un certain regard. Acesta este primul film de lungmetraj al lui Bogdan Mirică. În urmă cu două zile, în cadrul unei întâlniri cu presa la TIFF, Bogdan Mirică spunea că în film este vorba despre latura distructivă a vieţii. “Nu îmi place să folosesc cuvinte mari. Mă interesează ideea de masculinitate pe care am vrut s-o surprind, cum personajele sunt cuprinse de acest ego încât lumea se prăbuşeşte în jurul lor. Este vorba mai mult de partea aceasta distructivă a vieţii”, a afirmat regizorul.


Povestea din “Câini”

Producţia “Câini” spune povestea lui Roman, un tânăr de la oraş, care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său, care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine martorul unor evenimente bizare şi o senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

Cine sunt ceilalți câștigători

Premiul Special – Trofeul Transilvania 15 a fost acordat regizorului Cristi Puiu.


Premiul pentru Cea mai bună regie - Avishai Sivan, pentru Tikkun.

Premiul de Excelență a fost oferit actriței Carmen Galin.


Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale, producătorului Iain Smith.

Premiul Special al Juriului - Vrăbii / Sparrows, regia Rúnar Rúnarsson


Premiul pentru Cea mai bună interpretare – David D’Ingeo, Un loc la umbră / De l'ombre il y a

Mențiunea Specială a Juriului - Monika Naydenova și Alexander Benev, pentru interpretarea din Sete/ Thirst

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj – Ultima zi, regia Gabriel Achim

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut – Discordia, regia Ion Indolean

Mențiunea specială a juriului pentru scurtmetraj în Zilele Filmului Românesc – Mă cheamă Costin, regia Radu Potcoavă
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj – O noapte în Tokoriki, regia Roxana Stroe

Premiul Publicului - Ușa deschisă / La Puerta Abierta, regia Marina Seresesky.

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secțiunea Umbre - Saint Frankenstein, regia Scooter McCrae.

Ultimele Stiri
abonare newsletter