Actualitate

Bogdan Mirică, regizorul “Dogs/Câini”, la TIFF: “Dacă voiam să restitui realitatea ar fi trebuit să pun în mijlocul câmpului nişte termopane şi să se audă manele”

Regizorul Bogdan Mirică şi actorii Vlad Ivanov, Gheorghe Visu şi Raluca Aprodu au vorbit joi seara, la o întâlnire cu presa, despre “Dogs/Câini”, despre scenariu, personaje şi locaţiile din film.

Producţia “Dogs/Câini” spune povestea lui Roman, un tânăr de la oraş, care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său, care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine martorul unor evenimente bizare şi o senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

Bogdan Mirică a precizat că în film este vorba despre latura distructivă a vieţii. “Nu îmi place să folosesc cuvinte mari. Mă interesează ideea de masculinitate pe care am vrut s-o surprind, cum personajele sunt cuprinse de acest ego încât lumea se prăbuşeşte în jurul lor. Este vorba mai mult de partea aceasta distructivă a vieţii”, a afirmat regizorul.


Lumea creată în film trebuie luată ca atare

Bogdan Mirică a arătat că el nu a dorit să restituie realitatea prin filmul “Dogs/Câini”, iar lumea creată de el trebuie luată ca atare. “Intenţia mea nu a fost să restitui realitatea. Dacă voiam să restitui realitatea ar fi trebuit să pun în mijlocul câmpului nişte termopane şi să se audă manele. Provocarea este ca lumea creată să fie luată ca atare. Nu sunt un mare etnograf încât să pretind că pot încapsula într-o oră jumate satul românesc”, a declarat regizorul.

Locurile în care s-a filmat creau o stare aparte, adunau răul

Actorii au vorbit despre locurile în care s-a filmat, locuri deosebite care i-au ajutat să intre foarte bine în starea necesară interpretării rolurilor. “Samir e un personaj care mi-a căzut bine din prima clipă, parcă cineva mi-a turnat personajul. Producţia a fost una deosebită, am filmat în locuri care îţi dădeau o stare anume şi în film se simte treaba asta şi toată starea asta intră în personaj. Locurile acelea adună răul, care intră în tine, sunt nişte lucruri care vin în tine, ies şi se duc undeva. La scena finală stăteam pe prispa casei şi rămâneam cu ochii în pământ şi în praf, parcă se întâmpla ceva cu mine”, a spus Vlad Ivanov (Samir în film).


Raluca Aprodu este Ilinca în “Dogs/Câini”.  „Şi mie mi-a plăcut foarte mult personajul, e personajul feminin, un rol destul de mic. Şi locaţia mi-a plăcut foarte mult. Îmi place tot timpul când se filmează în afara Bucureştiului pentru că echipa se sudează. Este un film despre băieţi cu băieţi, iar norocul meu e că sunt mai băieţoasă”, a afirmat Raluca Aprodu.

Scenariul, fascinant pentru actori

Gheorghe Visu (Hogaş în film) a slăbit 25 de kilograme ca să intre perfect în pielea personajului. “Scenariul este fascinant pentru mine care încă nu am văzut filmul. Eram destul de obişnuit să improvizez, dar aici lucrurile au mers foarte exact, nu am pus nicio virgulă de la mine. Ştiam doar atât că personajul trebuie să moară şi că e cu totul diferit de ceea ce sunt eu şi ca artist şi în viaţă”, a declarat Visu.


De ce se potrivesc actorii aleşi pentru “Dogs/Câini”

Bogdan Mirică a vorbit şi despre actori şi personaje, despre motivele pentru care actorii sunt potriviţi pentru rolurile lor. “Toţi actorii cu care am lucrat erau ce căutam. Cred că au o frumuseţe care nu e aşa modernă, căutam nişte tipologii. Eu cu faţa mea suptă, poetică nu puteam fi unul dintre personaje. Dragoş mi se pare genul de actor care atunci când intră într-o cameră umple spaţiul, e sigur pe el. Raluca e frumoasă în felul pe care l-am căutat noi. Pe domnul Visu îl ştiam din filme mai vechi. Când ne-am întâlnit avea 25 de kg în plus şi folosind foarte mult condiţionalul optativ i-am sugerat că ar trebui să slăbească. Am găsit un nutriţionist şi a ajuns să fie cum ne-am dorit. Personajul lui nu am vrut să fie unul negativ net, cochetam să aibă un soi de inerţie, ca şi o extensie a locului, ca şi cum are ceva vegetal în el. Personajul Vlad este îmbrăcat exact cum e casa, el e o extensie biologică a locului de unde este el”, a explicat regizorul.

“Dogs/Câini” este singurul film românesc selectat în Competiția Oficială TIFF și va mai avea parte de o proiecție vineri, 3 iunie, ora 19.00, la Cinema Florin Piersic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter