Actualitate

Mihai Seplecan, despre informările SRI primite de foştii preşedinţi ai Consiliului Judeţean Cluj: “Dacă le-au trebuit funcţii publice, să răspundă. Toţi au ştiut”

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, a lansat un atac dur împotriva foştilor preşedinţi ai instituţiei despre care susţine că au fost informaţi de SRI despre chestiuni ce ţin de siguranţa naţională.

SRI susţine că a transmis, între 2011-2016, 115 documente vizând infecţiile intraspitaliceşti şi doar 4 informări privind Hexi Pharma, către autorităţi locale din Cluj. Primul care a gafat în chestiunea dezinfectanţilor diluaţi a fost prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, care iniţial susţinea că nu îşi aminteşte să fi primit astfel de informări, dar la o zi după a recunoscut că a fost informat despre aceste probleme.

Preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj pentru jumătate de an (iunie – decembrie 2015), Seplecan a explicat cum funcţionează aceste informări ale SRI.


El spune că atât la nivelul Prefecturii, cât şi în cazul Consiliului Judeţean, este obligatoriu ca două persoane să deţină un certificat ORNISS, care permite accesul la informaţii clasificate, persoane din rândul preşedintelui, vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean, prefecţilor sau subprefecţilor în cazul Prefecturii. Pot fi numite şi alte persoane în afara celor menţionate prin dispoziţia preşedintelui de CJ sau a prefectului.

“Nu am primit certificat ORNISS fiindcă mandatul meu a fost prea scurt, nu că n-am primit, pentru că atunci când am ajuns în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, de bună voie în acel moment, am cerut acel ORNISS numai că nu am mai apucat să îl primesc. Am cerut pentru mine şi pentru Horaţiu Cătărig, dar când am aflat că nu va mai fi vicepreşedinte, am cerut pe numele şefului de la Juridic, Ştefan Iliescu”, spune Seplecan.


Seplecan a cerut foştilor preşedinţi să spună cine au fost persoanele desemnate să primească informări de la SRI.

“Vakar Istvan nu ceruse acest certificat, iar din sursele mele pe vremea lui Uioreanu primeau informări de la SRI Răzvan Pop şi Ioan Oleleu, iar înainte nu ar fi avut niciun preşedinte acest certificat ORNISS. Prefectul sigur a fost anunţat. Procedura normală era ca în biroul preşedintelui să fie un seif metalic. Când am ajuns eu în funcţie acest seif nu era. Eu l-am adus. De aici deduc că niciun preşedinte înainte nu a cerut acest certificat pentru că nu îi văd pe Uioreanu sau pe Tişe că ascundeau dosarele în pivniţă. Informaţiile le primeai, le citeai, aveai la îndemână auditul sau corpul de control să facă verificări sau pe secretarul judeţului, puneai informările înapoi în seif şi în două zile trebuia să le dai înapoi”, mai spune fostul preşedinte de CJ.


Seplecan susţine că în mandatul său nimeni nu a primit informări de la SRI.

“Ar fi interesant să ne spună toţi preşedinţii de CJ cine au fost cei doi oameni care au primit informări de la SRI pentru că era obligatoriu să ai doi oameni desemnaţi. Să ne zică Mînzat, Vakar, Uioreanu, Tişe, Nicoară. Să ne zică toţi preşedinţii dacă au avut ORNISS, dacă au cerut să primească. Să ne spună, dacă nu au avut tupeu să ceară să nu le fie verificată viaţa şi să nu aibă apoi responsabilităţi, pe cine au desemnat. Să ne spună dacă au fost informaţi şi ce măsuri au luat. Acum toţi spun că nu ştiu, că nu-şi aduc aminte. SRI şi-a făcut datoria. Sunt zeci de informări de siguranţă şi interes naţional la care nu s-au luat măsuri împotriva prejudiciilor create, drumuri, deşeuri, spitale, aeroport, Clujana etc. Aceste persoane au fost informate în ultimii zece ani cu privire la toate lucrurile care s-au petrecut la nivelul judeţului. Preşedintii de CJ au fugit de responsabilitate. Era normal şi firesc, când ai judeţul la mână şi semnezi, eşti ordonator principal de credite, să ştii problemele din judeţ. Singura instituţie care şi-a făcut treaba aici a fost SRI. Dacă Consiliul Judeţean a primit atâtea informări de la SRI care este o instituţie relativ mică, imaginaţi-vă câte informări primeşte Prefectura Cluj care are în subordine DSV, DSP, OPC, jandarmii, poliţia. Aici va ieşi un scandal monstru. Sunt convins că prefectul apolitic Gheorghe Vuşcan a fost anunţat şi despre defrişările de pădure şi despre problema deşeurilor. Să spunem că în mandatul lui Tişe a deţinut acest certificat ORNISS Ligia Pop care l-a informat pe Tişe. Tişe ce a făcut? Toţi să răspundă dacă le-au trebuit funcţii publice”, a încheiat Seplecan.


Contactat telefonic, fostul preşedinte al CJ Cluj, senatorul Marius Nicoară, spune că nu ştie cine a deţinut certificate ORNISS în mandatul său.

“Nu am primit informări de la SRI. Nu am avut certificat ORNISS. Nu ştiu cine din Consiliul Judeţean a avut acest certificat pe durata mandatului meu”, a spus Nicoară.


Episodul Vuşcan

Actualul prefect al Clujului, Gheorghe Ioan Vuşcan, care se află în funcţie din 2012, declara în 18 mai că nu-şi aminteşte să fi primit astfel de informări, dar dacă au fost primite, acestea au fost transmise mai departe pentru a se lua măsurile de rigoare. ”Nu-mi amintesc, dar dacă au fost le-am trimis mai departe la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj pentru a începe controale”, a spus şi Vuşcan.

În schimb, în 20 mai, Prefectura Cluj a emis un comunicat de presă în care precizează faptul că Vuşcan a fost informat de problemele din sistemul de sănătate.

“Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, în calitate de beneficiar legal al unor informaţii furnizate de către SRI, a fost informat cu privire la unele probleme în ceea ce priveşte sănătatea publică în judeţul Cluj. În ceea ce priveşte cele semnalate, prefectul judeţului Cluj a valorificat informaţiile primite respectând prevederile legale în vigoare, prin comunicări cu instituţiile abilitate ale statului. De asemenea, precizăm că, din punct de vedere al conţinutului, informările primite de la SRI, indiferent de subiectul lor, sunt supuse anumitor condiţionalităţi legale”, se arată în documentul citat.

Fostul prefect al judeţului Cluj din anul 2011, Florin Stamatian, care este medic de profesie, a declarat, că nu a primit informări de la SRI despre dezinfectanţii Hexi Pharma.

”Nu am primit astfel de informări de la SRI, pentru că dacă aş fi primit aş fi reacţionat cumva, mai ales că sunt medic”, a spus Stamatian.

Nici fostul preşedinte din anul 2011 al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, nu îşi aminteşte să fi primit astfel de informări de la SRI.

”Nu mai ştiu dacă am primit informări de la SRI pe această temă, au trecut cinci ani de atunci. Dar dacă am primit, am trimis mai departe la spitalele din subordinea Consiliului Judeţean Cluj pentru luarea unor măsuri”, a subliniat Tişe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter