Actualitate

570 milioane de euro din fonduri europene pentru tineri zac nefolosiţi

România şi-a asumat o serie de măsuri pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor, dar acest obiectiv nu a fost îndeplinit, atrage atenţia Consiliul Tineretului din România (CTR).

570 milioane de euro din fonduri europene pentru tineri zac nefolosiţi 570 milioane de euro din fonduri europene pentru tineri zac nefolosiţi

Sute de milioane de euro, bani europeni ar fi trebuit să reducă șomajul în rândul tinerilor începând cu 2014, dar România nu a cheltuit până în acest moment niciun cent. Aceşti bani ar fi trebuit cheltuiţi prin

Schema de Garanție pentru Tineri.


Prin Planul de Implementare a Garanției pentru Tineri 2014 - 2015, România și-a asumat o serie de măsuri finanțate în special din fonduri europene, dar și din bugetul național, pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor. “Astfel, investiția totală din fonduri europene ar urma să se ridice la peste 570 de milioane de euro până în 2020. Deși putea să pregătească un program separat pentru 100 de milioane de euro, pe care să îl implementeze începând cu anul 2014, Guvernul a ales să gestioneze toată suma prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). Eșecul României în a accesa bani prin POCU până în 2015 inclusiv a dus la un eșec complet al măsurilor cu finanțare europeană prevăzute în planul de implementare pentru perioada 2014 – 2015”, au declarat reprezentanţii CTR.

Acest lucru s-a simțit și în evoluția șomajului în rândul tinerilor – dacă în 2012 acesta era cu 0.1% mai mare în Uniunea Europeană (21.8% UE față de 21.7% România), în 2015 a fost cu 1.5% mai mic (19.7% UE față de 21.2% România).


Tinerii vor legi care să îi susţină în găsirea unui job

Organizaţiile de tineret din ţară își doresc strategii clare, susținute de bugete corespunzătoare la nivel național și local, pentru susținerea tinerilor în găsirea unui loc de muncă, întemeierea unei familii, achiziționarea sau închirierea unei locuințe și implicarea lor în luarea deciziilor care îi afectează, precum și înființarea de centre de tineret în cadrul cărora aceștia să poată beneficia de programe de formare, consiliere în carieră și alte servicii și programe de informare referitor la drepturile și obligațiile pe care le au.

„Peste un sfert din fondurile alocate de primării reședință de județ și consilii județene pentru activități de tineret în 2016 sunt rezultatul direct al eforturilor CTR și al membrilor și partenerilor săi la începutul acestui an și în 2015. Este vorba de finanțări suplimentare de peste 2,5 milioane de lei în 2016 față de 2015, a căror acordare a fost obținută ca urmare a proiectului „Tineri pentru Democrație – Transparență și bună guvernare în alocarea și gestionarea fondurilor publice pentru tineret la nivelul autorităților locale”, finanțat în cadrul fondului ONG în România”, a declarat Mihai Dragoș, președinte CTR.

Ultimele Stiri
abonare newsletter