Actualitate

Primăria mai pune la bătaie 400.000 lei pentru ONG-urile cu proiecte sociale. Suma este infimă

Cei 400.000 lei alocaţi proiectelor sociale sunt aproape cât suma primită de prietenii Primăriei, Ion Novăcescu şi Decebal Cotoc pentru organizarea unor evenimente mai mult sau mai puţin de interes local și regional. Şi puţin mai mare decât suplimentarea pe care au făcut-o ad-hoc, ca la piaţă, consilierul Ligia Bocşe şi primarul Emil Boc la şedinţa de Consiliu Local de săptămâna trecută.

Primăria mai pune la bătaie 400.000 lei pentru ONG-urile cu proiecte sociale. Suma este infimă Primăria mai pune la bătaie 400.000 lei pentru ONG-urile cu proiecte sociale. Suma este infimă

La câteva zile după aprobarea hotărârii de Consiliu Local privind alocarea a 8,4 milioane lei pentru ONG-uri, Primăria Cluj-Napoca anunţă că se vor mai aloca 3,4 milioane lei pentru asociaţiile şi fundaţiile care au proiecte de tineret, culturale regionale, culturale locale şi cu caracter social.

Cea mai mare parte din bani, 3 milioane lei, sunt destinaţi proiectelor de tineret, culturale regionale şi culturale locale, iar 400.000 lei sunt pentru proiecte cu caracter social. Pentru proiectele sociale, suma este foarte mică, în condiţiile în care doar o singură asociaţie cu un proiect important a solicitat la prima sesiune 235.000 lei. Este vorba despre Asociaţia Sf. Nectarie care derulează proiectul “Numai împreună putem alina suferinţa” destinat bolnavilor în fază terminală. “Avem nevoie de banii aceia ca de aer. Avem liste de aşteptare de 30-40 de persoane”, declara în urmă cu câteva săptămâni Liciniu Câmpean, reprezentant al asociaţiei.


Suplimentare “din pix”, la sugestia unui consilier local

Cei 400.000 lei sunt puţin peste cei 250.000 lei pe care i-au suplimentat primarul Emil Boc şi consilierul Ligia Bocşe la şedinţa de Consiliu Local de săptămâna trecută când s-a alocat prima tranşă de bani pentru ONG-uri. Cei 250.000 lei au mers către Opera Națională (140.000 lei) pentru organizarea a trei evenimente în aer liber, Fundația Diesel (50.000 lei) pentru concertul Jean Michel Jarre, Fundația AltArt (40.000 lei) pentru cofinanțarea unui proiect cu fonduri europene derulat în cadrul Cluj Capitală Culturală Europeană 2021 și Colectiv A (20.000 lei). Suplimentarea a fost votată cu scandal şi discuţii aprinse. 

Copiii dependenţi de dializă nu au primit bani

Printre proiectele sociale care nu au trecut de selecţia primei sesiuni de alocări se află şi “Tabără de vară pentru copii nevoiaşi” (Asociaţia Solidaris), “La un apel distanţă de speranţă” (Asociaţia Alianţa Română de Prevenire a Suicidului), “Conferinţa Internaţională a Tinerilor Cercetători” (echivalentul unui campionat mondial al proiectelor de cercetare realizate de liceeni, anul acesta desfăşurându-se în Cluj), “Swimathon 2016” (un proiect de strângere de fonduri pentru cauze comunitare locale), “Tabăra Zâmbet de Copil, In Memoriam Adina Bletoiu” (tabără anuală organizată pentru copiii şi tinerii dependenţi de dializă).


Proiectele prietenilor Primăriei, aprobate fără probleme

Lupta pentru cei 3,4 milioane lei va fi mare după ce la prima sesiune de alocări au rămas pe dinafară 182 de ONG-uri. În ianuarie au fost depuse 316 cereri, dar au fost aprobate 134, printre cei cărora li s-a aprobat finanţare numărându-se aceleaşi nume care au legături suspecte cu Primăria. Aşa cum Monitorul de Cluj a mai scris de multe ori, Ion Novăcescu, prin Fundaţia Armonia, se află printre cei care primesc an de an, fără probleme, bani din bugetul local pentru organizarea unor evenimente al căror impact local este mai mult sau mai puţin important. Novăcescu a primit anul acesta 100.000 lei pentru Berăria Culturală şi “Fabrica de talente pentru Capitala Europeană a Culturii”.

Pe aceeaşi listă a celor care sunt susţinuţi în fiecare an cu fonduri publice se află şi patronul Amprenta Advertising, Decebal Cotoc, prin Fundaţia J.M. Keynes căreia i s-a aprobat suma de 170.000 lei pentru festivalul We are Rocking the City, ediţia a treia.


Reguli la depunerea dosarelor

La fel ca şi la prima sesiune de alocare de fonduri, ONG-urile trebuie să depună cerere şi documente. “Depunerea proiectelor de finanţare nerambursabilă se face în perioada 17 martie 2016 – 15 aprilie 2016. (...) De asemenea, nu se vor accepta completări la dosarele proiectelor depuse. Evaluarea şi selecţia dosarelor depuse se va efectua de către Comisia de analiză şi selecţie a proiectelor în perioada 16 aprilie – 3 mai”, se arată în anunţul autorităţilor locale.

Citeşte şi:


„CĂPUȘELE” BANULUI PUBLIC au înțepat bugetul Primăriei! Câți bani primesc anul acesta Decebal Cotoc și Ion Novăcescu?

Primăria “sabotează” Asociaţia Sf. Nectarie? Cum ar putea pierde finanţarea de la bugetul local singura asociație caritabilă care se ocupă de bolnavii în fază terminală


“Bătaie” pe banii din bugetul local pentru ONG-uri. Pentru unele evenimente s-a suplimentat finanțarea

Ultimele Stiri
abonare newsletter