Actualitate

Se pregătesc banii pentru campania electorală?

Majoritatea sumelor mari (peste 100.000 lei) solicitate de ONG-uri anul acesta de la Primăria Cluj-Napoca sunt cerute de organizații cu legături suspecte cu municipalitatea și decidenții din administraţie. Are ceva de spus Curtea de Conturi?

Se pregătesc banii pentru campania electorală?

În urmă cu câteva zile, Primăria Cluj-Napoca a făcut publică lista tuturor ONG-urilor care au solicitat bani anul acesta pentru activităţi nonprofit de interes local. În total, au fost depuse 316 cereri de finanţare. Deocamdată nu se cunoaşte suma exactă care va fi alocată pentru ONG-uri, reprezentanţii autorităţilor locale estimând că ar fi vorba de cel puţin 10 milioane lei.

Majoritatea sumelor mari (peste 100.000 lei) sunt cerute de organizații cu legături suspecte cu municipalitatea și decidenții din administraţie. În total, aceste ONG-uri vor peste 11,5 milioane lei, mai mult decât oferă Primăria şi mai bine de jumătate din totalul sumelor solicitate.


Asociaţia Comvel vrea 450.000 lei pentru evenimentul We light the City şi 900.000 lei pentru Transylvania Rock Arena. Este foarte probabil ca în spatele Asociaţiei Comvel să fie aceiaşi oameni care deţin firma Comvel Mat SRL, cea care a organizat concertele de la inaugurarea Cluj Arena, la vremea respectivă preşedinte de Consiliu Judeţean fiind Alin Tişe.

Doi jurnalişti cer bani de la Primărie

Jurnalistul Claudiu Pădurean, prin două asociaţii ale sale, vrea aproape 150.000 lei din bugetul local ca să facă două reviste. Asociația Transylvania Today a depus cerere pentru 36.400 lei în vederea editării revistei “Transylvania Today Premium City”, iar Asociația Cluj Today a solicitat 111.600 lei pentru editarea revistei “Cluj - The Heart of Transylvania in 2016”.
Un alt jurnalist vrea 130.000 lei din bugetul municipiului. Este vorba despre Ion Novăcescu, deţinătorul Fundaţiei Armonia. Acesta vrea banii pentru organizarea “Berăriei Culturale” şi a “Fabricii de talente pentru Capitală Europeană a Culturii”. Trebuie subliniat că Novăcescu în fiecare an cere bani şi în fiecare an primeşte. Anul trecut, de exemplu a primit 120.000 lei, mai mult decât alte ONG-uri care chiar au proiecte de interes local. În 2015, Asociația Delia Grădinaru, care organizează în fiecare an tabere la mare pentru 30-40 de copii dependenți de dializă, a primit de la Primărie 43.000 de lei. De trei ori mai puțin decât Fundaţia Armonia a lui Ion Novăcescu.


Untold vrea 2,5 milioane lei

Fundația J.M.Keynes vrea 2.475.000 lei pentru Festivalul Rock 2016 – We Are Rocking The City, ediţia III şi 180.000 lei pentru Premiile Media de Excelență. În spatele acestei fundaţii se află omul de afaceri Decebal Cotoc, cel care păstoreşte Amprenta Advertising. Agenţia lui Cotoc a câştigat, în 2013, contractul de publicitate pentru Primăria Cluj-Napoca, pentru o perioadă de doi ani.  

Asociația Untold a solicitat 2.500.000 lei pentru Untold - Best Major Festival in Europe
şi 750.000 lei pentru European Volunteer Forum. În ciuda succesului mare pe care l-a avut prima ediţie a festivalului Untold, organizatorii au rămas cu datorii de câteva sute de mii de euro la furnizori şi instituţii publice. De menţionat şi faptul că marca Untold a fost înregistrată la OSIM de Bogdan Buta, pe numele său. Ulterior, a cedat Federației Share dreptul de folosință a mărcii, după ce el a demisionat de la conducerea federaţiei. Când a fost anunţat festivalul Untold, co-organizator a fost Asociaţia Student Plus, controlată de Bogdan Buta. Şi Asociaţia Student Plus vrea bani de la bugetul local – 490.000 lei pentru Napoca Avenue şi 480.000 lei pentru TIMAF, ediţia a VI-a.


Federația SHARE - 330.000 lei pentru Tineret@Cluj Never Sleeps şi 970.000 lei pentru Tineret@Cluj Napoca 2016.

“Studentul” Iancu Şerbănescu derulează proiecte cu bani publici

Consorțiul Studenților din România - 10 Ani Studcard a depus cerere pentru 70.000 lei pentru 10 Ani de StudCard şi 315.000 lei pentru Transylvania Music Event VIII. Consorţiul Studenţilor din România a fost înfiinţat de Iancu Şerbănescu, cel care a înfiinţat şi StudCard. Despre Şerbănescu s-a spus de-a lungul anilor că folosea banii StudCard în scop personal. Deşi nu mai este student de mulţi ani, el derulează în continuare proiecte prin Consorţiu, obţinând finanţare publică.


O asociaţie din Mureş susţine Clujul

Asociația Regională pentru Dezvoltarea Turismului ASTUR Mureș vrea 346.941 lei pentru Promovare, lobby, expertiză pentru Cluj-Napoca 2021 - Capitală Culturală a Europei. Florin Moroşanu, directorul executiv al Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană 2021 a declarat pentru Monitorul de Cluj că nu ştie cine este asociaţia din Mureş şi de ce au depus cerere pentru finanţare. “Noi avem colaborări cu câteva entităţi culturale din Cluj-Napoca pentru diverse proiecte. Despre asociaţia din Mureş nu ştiu nimic. Este dreptul lor să depună cerere”, a afirmat Moroşanu.  

O sumă importantă a cerut Fundația Arts of All, 885.000 lei, pentru Music for All.


Ce spune Curtea de Conturi despre alocările de bani

În ceea ce priveşte finanţările acordate de Primăria Cluj-Napoca, Curtea de Conturi, în raportul pe 2014, atrage atenţia asupra faptului că Primăria a menţinut nejustificat în patrimoniul său public unele bunuri (terenuri şi clădiri)în valoare de 35.718.000 de lei, aparţinând unor spitale subordonate Ministerului Sănătăţii (Serviciul de Ambulanţă al judeţului Cluj) sau care au fost retrocedate.

Au fost acordate subvenţii pentru serviciul public de transport persoane fără respectarea procentelor stabilite prin hotărârile de consiliu local şi a tarifelor stabilite în baza unor deconturi care nu întrunesc cerinţele legale, precum şi în cote mai mari.

Au fost acordate personalului sume de bani de natură salarială care exced cadrul legal reglementat privind salarizarea personalului din instituţiile bugetare. Potrivit Curţii de Conturi, au fost efectuatet plăţi nelegale în sumă totală de 13.134.000 de lei.

Achiziţionarea de materiale, combustibil, înregistrarea în conturile de cheltuieli a consumurilor s-a făcut fără documente justificative şi cu depăşirea plafoanelor stabilite.

Ultimele Stiri
abonare newsletter