Actualitate

Aceiaşi “flămânzi” întind mâna şi anul acesta la Primărie după bani publici. Ion Novăcescu şi Decebal Cotoc, nelipsiţi de pe listă

316 fundaţii şi asociaţii au depus cerere de finanţare nerambursabilă de la Primărie pentru activităţi nonprofit de interes local.

Foto arhivă

Şi anul acesta, ONG-urile din Cluj au profitat de oportunitatea pe care o oferă autorităţile locale în fiecare an. În perioada 4 ianuarie – 1 februarie, au fost depuse 316 solicitări pentru finanţare de la bugetul local pentru organizarea de activităţi nonprofit de interes local, lista completă fiind afişată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, joi, 18 februarie. Deocamdată nu se ştie care este suma totală care va fi împărţită ONG-urilor, dar reprezentanţii Primăriei estimează că va fi cel puţin la fel ca anul trecut, 10.000.000 lei.

Cea mai mare sumă, 2.500.000 lei, a fost solicitată de Asociația UNTOLD – UNTOLD Best Major Festival in Europe pentru organizarea celebrului deja festival UNTOLD. Asociaţia a mai cerut 750.000 lei şi pentru European Volunteers Forum. Suma mare pe care a cerut-o asociaţia se poate justifica prin faptul că festivalul a avut un real succes la prima ediţie, fiind de interes internaţional.


În ciuda succesului, festivalul UNTOLD a rămas cu datorii de câteva sute de mii de euro la furnizori şi la instituţiile publice.

De menţionat şi faptul că marca Untold a fost înregistrată la OSIM de Bogdan Buta, pe numele său. Ulterior, a cedat Federației Share dreptul de folosință a mărcii, după ce el a demisionat de la conducerea federaţiei. Când a fost anunţat festivalul Untold, co-organizator a fost Asociaţia Student Plus, controlată de Bogdan Buta.


Bogdan Buta a înființat Untold SRL împreună cu omul de afaceri Sorin Gadola astfel că ediția a doua a festivalului va fi organizată de SRL-ul celor doi, Untold Festival dobândind astfel izul unei afaceri private, finanțată cu bani publici.

Cotoc a cerut mai mult decât organizatorii TIFF

O sumă la fel de mare a îndrăznit să solicite şi Fundaţia J.M.Keynes, în spatele căreia se află omul de afaceri Decebal Cotoc. Fundaţia vrea de la bugetul local nici mai mult nici mai puţin de 2.475.000 lei pentru Festivalul Rock 2016 – We Are Rocking The City, ediția a III-a. Aceeaşi fundaţie mai vrea de la bugetul municipiului 180.000 lei pentru organizarea Premiilor Media de Excelenţă, un eveniment de “mare” interes local.


Fundaţia J.M. Keynes a primit finanţare de la Primărie şi în anii anteriori. De exemplu, anul trecut 150.000 lei au fost alocaţi pentru evenimentul „We are rocking the city”, organizat de Fundaţia J.M. Keynes şi agenţia Amprenta Advertising. Aceeaşi fundaţie, păstorită de Decebal Cotoc a organizat şi evenimentul de “mare amploare” socială și culturală „Cluj, Noua Sală Polivalentă”, pentru care s-au alocat 20.000 lei.

Spre comparaţie, Asociația Festivalul de Film Transilvania a solicitat doar 1.400.000 lei pentru Festivalul Internațional de Film Transilvania, ajuns la ediția 15. TIFF este recunoscut pe plan internaţional, în fiecare an fiind prezenţi regizori şi actori de renume mondial, în schimb despre We Are Rocking The City cu siguranţă s-a auzit mai mult pe plan local.


Ion Novăcescu, nelipsitul abonat la banul public

Nici anul acesta, jurnalistul Ion Novăcescu nu a uitat să întindă mâna la Primărie pentru a mai primi o bucată din banul public. Face acest lucru în fiecare an şi de fiecare dată i se aprobă cererea de finanţare. Anul acesta vrea 130.000 lei pentru organizarea Berăriei Culturale şi Fabricii de Talente pentru Capitala Europeană a Culturii 2021.

Anul trecut, de exemplu a primit 120.000 lei, mai mult decât alte ONG-uri care chiar au proiecte de interes local. În 2015, Asociația Delia Grădinaru, care organizează în fiecare an tabere la mare pentru 30-40 de copii dependenți de dializă, a primit de la Primărie 43.000 de lei. De trei ori mai puțin decât Fundaţia Armonia a lui Ion Novăcescu.


Printre activităţile de interes local realizate în anul precedent de Ion Novăcescu se află un eveniment cultural de tot râsul, organizat la Casino, în Parcul Central. Fundaţia Armonia a reuşit să adune în sală puţin peste 50 de spectatori. Pe afişele evenimentului scria că se putea intra doar pe bază de invitaţie, deşi evenimentul a fost organizat într-un spaţiu public şi a fost susţinut cu bani publici.

Evenimente cu tradiţie solicit bani la Primărie

Pe lista solicitanţilor sunt şi evenimente serioase, care au ajuns un brand al municipiului. Astfel, o sumă mare, 1.400.000 lei, a solicitat şi Asociația Festivalul de Film Transilvania pentru Festivalul Internațional de Film Transilvania – ediția 15. Şi TIMAF-ul vrea să fie susţinut din bugetul local cu 480.000 lei. Fundația Europeană pentru Cultură Urbană a cerut 375.000 lei pentru Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj 2016.

Asociația Clujul Comoară - Kincses Kolozsvár Eyesület a depus cerere de finanţare pentru 528.000 lei în scopul organizării Zilelor Culturale Maghiare, ediţia a VII-a şi o altă cerere pentru 400.000 lei în vederea organizării evenimentului Mioritmic 2016.

Organizatorii Festivalului de muzică electronică Delahoya au cerut 227.500 lei. Şi Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, ediţia a IV-a vrea 250.000 lei, iar organizatorii Jazz in the Park au solicitat 300.000 lei.

Cine mai vrea bani de la Primărie

Fundaţia Diesel îl va aduce la Cluj pe Jean Michel Jarre şi vrea ca Primăria să susţină evenimentul cu aproape 900.000 lei.

Asociaţia Comvel a solicitat de la bugetul local suma de 900.000 lei pentru organizarea Transylvania Rock Arena. Aceeaşi asociaţie a mai depus o cerere pentru 450.000 lei pentru organizarea evenimentului We light the city.

Asociația Culturală Pro Transilvania a solicitat 414.600 lei pentru Opera Aperta 2016, Spectacole lirice și coregrafice în aer liber.

Asociația Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană a depus cerere pentru suma de 541.350 lei în vederea organizării evenimentului Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană – etapa finală a competiției.

Federaţia Share a solicitat 330.000 lei pentru Tineret@Cluj Never Sleeps şi 970.000 lei pentru Tineret@Cluj-Napoca 2016.

abonare newsletter