Actualitate

De ce nu ştim cât şi ce muncesc toţi consilierii locali? Cine le ţine “la secret” rapoartele de activitate?

Consilierii locali, pe lângă faptul că mulţi dintre ei nu au cu ce se lăuda când vine vorba despre activitatea dintr-un an întreg, nici nu se străduiesc să le apară pe site rapoartele de activitate. Stau cu rapoartele în buzunar şi dau vina pe serviciul de informatică din Primărie. Cu toate acestea, mandate noi îşi doresc mulţi dintre ei.

De ce nu ştim cât şi ce muncesc toţi consilierii locali? Cine le ţine “la secret” rapoartele de activitate? De ce nu ştim cât şi ce muncesc toţi consilierii locali? Cine le ţine “la secret” rapoartele de activitate?

De ani buni, rapoartele de activitate ale consilierilor locali sunt documente secrete dacă e să ţinem cont de faptul că sunt de negăsit pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca. De exemplu, pentru anii 2012 şi 2014, doar 12 consilieri din 27 şi-au publicat rapoartele, iar în 2013, doar 5. Anul acesta, nici măcar un consilier nu are raportul de activitate pe anul 2015 postat pe site. Unii se scuză şi spun că au termen până în iunie sau că mai au de finisat câteva detalii la raport, iar alţii susţin că serviciul de informatică este de vină. Indiferent cine este vinovat, cert este fapul că cetăţenii habar nu au ce şi cât au muncit mare parte din cei care le reprezintă interesele în forul local. Aceasta, pe lângă faptul că mulţi dintre consilieri abia dacă deschid gura pe parcursul unui an întreg şi cu greu pot enumera câteva proiecte cu adevărat importante pe care le-au realizat.

Rapoartele sunt predate în fiecare an

Loredana Pop (PNL) este unul dintre cei mai noi consilieri locali, ea având o vechime de un an. Ea afirmă că raportul de activitate pe anul trecut este gata şi dă asigurări că în două-trei zile va fi publicat pe site-ul Primăriei. Mai greu este când trebuie să amintească câteva proiecte importante pe care le-a realizat anul trecut. “Toate proiectele de anul trecut sunt importante pentru mine. Practic, eu am preluat toate proiectele aflate în derulare”, declară Loredana Pop.


Şi Mirel Ţâgorean (PPDD) spune că raportul său este gata. “Am predat rapoartele de activitate în fiecare an, dar nu sunt puse pe site”, precizează consilierul local. El adaugă că anul trecut s-a axat în general pe probleme curente, mărunte, legate de circulaţia rutieră.

Termen până în iunie, dar degeaba

Csoma Botond (UDMR) menţionează că termenul limită pentru depunerea rapoartelor de activitate pe anul precedent este luna iunie. Cu toate acestea, după cum se poate vedea pe site-ul instituţiei, jumătate din consilieri nu au rapoartele publice nici după expirarea termenului, dar nici nu fac nimic pentru remedierea problemei astfel încât cetăţenii să ştie cât au muncit şi mai ales ce au muncit într-un an. “Raportul meu de activitate încă nu este gata. Unul dintre proiectele importante propuse anul trecut este cel legat de un indicator trilingv al municipiului, proiect care a fost inclus în buget, s-a alocat şi o sumă, s-a şi făcut licitaţia, dar nu s-a găsit încă locaţia pentru amplasarea indicatorului”, explică Csoma Botond.


Serviciul de informatică este de vină

Adrian Mureşan (ALDE) şi-a finalizat raportul pe 2015, dar nu este încă public. “Noi primim o situaţie de la Biroul de Relaţii cu Clienţii, cu toate intervenţiile consilierilor, proiectele, ne folosim de acea bază de date şi realizăm rapoartele, apoi le predăm, iar serviciul de informatică le urcă pe site. Nu mă mir să nu fie urcate pe site pentru că site-ul în sine are lacune”,declară Mureşan. Printre proiectele sale importante de anul trecut, consilierul local ALDE aminteşte faptul că a reuşit să oprească mutarea sediului Direcţiei de Asistenţă Socială.

În câteva zile, raportul va fi pe site

Ioan Bîldea (PNL), unul dintre cei mai activi consilieri locali  spune, de asemenea, că în câteva zile va posta raportul pe site. “Raportul are deja 13 pagini,în câteva zile - astăzi, mâine - va fi pus pe site”, menţionează Bîldea. Dintre proiectele de anul trecut care s-au concretizat, el enumeră: îmbunătăţirea site-ul Companiei de Transport Public, ridicarea gheretelor care nu sunt în funcţiune, montarea de stâlpişori pe strada George Coşbuc, în zona Parcului Central, amplasarea de oglinzi rutiere, refacerea marcajelor rutiere primăvara, demersuri pentru demararea lucrărilor la parkingul Hasdeu etc.


Claudia Anastase (PSD), unul dintre consilierii cu cele mai multe intervenţii în timpul şedinţelor afirmă că printre proiectele cele mai importante de anul trecut se află campania pentru reducerea cerşetoriei în municipiu. “Fenomenul cerşetoriei s-a redus cu 12% în urma campaniei. Deşi pare un procent mic, pentru mine este o ştire îmbucurătoare, la fel ca şi faptul că proiectul va continua şi anul acesta”, afirmă Anastase.

Şi Olah Emese (UDMR) afirmă că până vineri va depune raportul de activitate la Primărie, iar unul dintre proiectele de anul trecut cu care se mândreşte este aderarea municipiului Cluj-Napoca la Carta Europeană pentru Egalitate între Femei şi Bărbaţi în Administraţia Locală. 


Dacă pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, postarea rapoartelor de activitate ale consilierilor este o misiune dificilă, pe site-ul Consiliului Judeţean Cluj au apărut deja rapoartele pe 2015 ale majorităţii consilierilor.

abonare newsletter