Actualitate

Construirea de case în Făget şi în livezi, la mâna consilierilor locali. Petiţie pentru protejarea zonelor verzi din oraş

În şedinţa de Consiliu Local de joi, 4 februarie se decide dacă se vor construi case în Făget şi în livezile din Cluj-Napoca.

Faget - arhiva Faget - arhiva

Vineri, 29 ianuarie în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca a fost organizată o dezbatere publică pentru modificarea noului PUG, mai exact pentru anularea interdicţiei de construire de case în pădurea Făget. Deşi Primăria a pornit din start cu ideea de a permite construirea de case în Făget, arhitecţii au venit cu contraargumente solide astfel că l-au convins pe primarul Emil Boc să renunţe la ideea aprobării acestei modificări din PUG. Rămâne totuşi de văzut ce se va stabili în şedinţa de Consiliu Local de joi, când se va discuta modificarea PUG-ului. Practic, acum aprobarea construirii de case în Făget rămâne la mâna consilierilor locali.

În timpul dezbaterii, arhitecţii au cerut să nu se aprobe construirea de case în livezile de pe dealurile din jurul oraşului şi nici în poienile din păduri, practic să nu se ia în considerare Codul Silvic care prevede că se poate construi pe o suprafaţă de 5% din pădurea deţinută de un proprietar.


Deşi primarul Emil Boc a fost convins să renunţe la anularea prevederii care interzice ridicarea de construcţii în Făget, societatea civilă nu a stat cu mâinile în sân şi a iniţiat o petiţie online pentru a convinge autorităţile locale să nu aprobe modificarea din PUG. Astfel, luni a fost lansată petiţia şi până marţi la prânz au fost adunate deja peste 1.200 de semnături. “Joi, 4 februarie, Consiliul Local ia decizia finală. Semnează și tu pentru salvarea pădurii Făget până nu este prea târziu”, scriu realizatorii petiţiei.  

“În ultimii 20 de ani, porțiuni mari de pădure și livezi au fost distruse pentru a face loc construcțiilor rezidențiale, o mare parte a acestora fiind ilegale. În prezent, Planul Urbanistic General aprobat în 2014 interzice definitiv continuarea construirii în aceste zone valoroase. Pentru a se putea dezvolta, Clujul are la dispoziție 4000 de hectare de teren construibil neîmpădurit, suficient pentru următoarea generație”, mai este notat în textul petiţiei.


Realizatorii petiţiei afirmă că la inițiativa unei părți a Consiliului Local, Primăria Municipiului Cluj-Napoca pregătește un proiect de modificare a PUG, prin care se permite din nou construirea de locuințe în Făget, inclusiv în ariile protejate, și defrișarea livezilor pentru a face loc ansamblurilor rezidențiale. Având în vedere presiunea imobiliară în creștere, schimbarea regulamentului de construire va duce în următorii 10 ani la afectarea gravă și diminuarea zonelor verzi din jurul orașului.

Petiţia poate fi semnată AICI.

Ultimele Stiri
abonare newsletter