Actualitate

Primele alegeri care ar putea pune în funcție viitorul președinte al SUA. Cum se alege președintele în SUA – VIDEO

Alegerile preliminare din Iowa, SUA, machează începutul campaniei nominalizărilor în cursa pentru funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii.

În acest an nominalizările vor avea loc în seara de 1 februarie, când republicanii și democrații o să-și desemneze prin vot candidații.

Sondajele plasează candidatul democraților, Hillary Clinton, și al republicanilor, Ted Cruz, pe primele locuri în Iowa, dar alegerile au o îndelungată istorie și lupta se dă până în ultimele minute.


Iată principalele 5 explicații cu privire la importanța alegerilor din Iowa:

1. De ce se votează la început în Iowa?


Desemnarea candidaților mai întâi în Iowa este un „accident” al istorie, notează jurnaliștii de la newsweek.com. În mod traditional alegerile preliminarii erau ținute primăvara, dar în anul 1972 Partidul Democratic din Iowa le-au mutat în luna ianuarie. De atunci tot timpul alegerile au loc pentru prima dată în Iowa.

Încurajați de relatările și expunerea în mass-media, cei din Iowa au adoptat o lege în care se precizează că nominalizările din Iowa trebuie să fie făcute mai repede, în fața celorlalte nominalizări, cu cel puțin 8 zile. Deși există mulți oameni care critică acest tip de alegeri din Iowa, în special pentru că populația nu este reprezentativă, partidele la nivel național au înlăturat orice efort de a schimba statutul de „prim stat” care votează în SUA.


2. Selecțiile nu sunt cu adevărat alegeri

Contrar impresiei populare, alegerile preliminarii nu sunt alegeri tradiționale. În fapt oamenii din partid se adună și-și aleg delegatul.


3. Nominalizările au o acuratețe foarte mare în a estima candidatul Democraților

Democrații din Iowa au un excelent „simț” în a-și prezice eventualul candidat pentru funcția de președinte a SUA. Cel mai recent caz este din ianuarie 2008 când Barack Obama a câștigat în fața lui Hillary Clinton, o victorie care l-a ajutat și promovat pe Obama la Casa Albă.


4. Republicanii sunt stângaci

Pe de altă parte republicanii nu au același „simț” al democraților. Din 1980, republicanii din Iowa și-au prezis candidații doar de două ori: Bob Dole în 1996 și George W. Bush în 2000. În oricare altă nomnalizare republicanii au eșuat.

5. O să auziți de Iowa și la alegerile generale

Statul Iowa în sine este destul de moderat. Cel mai relevant punct poate fi faptul că cei mai mulți oameni care trăiesc în Iowa sunt înregistrați ca independenți, în loc să fie Republicani sau Democrați. Pe scurt, Iowa este un camp clasic de bătălie electorală, ceea ce înseamnă că importanța în alegerile prezidențiale din 2016 va fi crucială și după 1 februarie. 

Pentru a înțelege mai bine tot procesul de alegere a președintelui american puteți vedea filmarea următoare cu subtitrare în limba română. Tot ceea ce trebuie să faceți pentru a activa subtitrarea este să apăsați pe butonul de Subtitrări(în partea de jos a filmării), apoi pe Setări. După ce apăsați pe Setări o să vă apară mai multe opțiuni: trebuie să alegeți Subtitrări -> Traducere automată -> Limba română.

Ultimele Stiri
abonare newsletter