Actualitate

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Cluj cu depuneri de coroane la statuia lui Eminescu, discursuri și poezii – GALERIE FOTO

Ziua Culturii Naționale și totodată a poetului Mihai Eminescu au fost marcate vineri la Cluj-Napoca prin depuneri de coroane și recitări, desfășurate pe platoul Teatrului Național.

La eveniment au fost prezenți reprezentați ai instituțiilor publice clujene, dar și ai Bisericii Ortodoxe.    

 ,,Aduceți-vă aminte de înaintașii voștri, băgați bine de seamă cum și-au trăit viața și urmați-le exemplul. Am putea învăța multe de la Eminescu.  În ce ne privește, observăm că a fost un om care a avut o viață spirituală aleasă și în același timp și-a iubit neamul așa cum nu l-a iubit altcineva”, a spus Andrei Andreicuț, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.


De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți ai mediului cultural clujean și s-au depus coroane și din partea Academiei Române. Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor din Cluj-Napoca a vorbit în discursul său despre importanța acestor evenimente în conștiința noastră: ,,Este Ziua Culturii Naționale, un prilej să ne bucurăm încă o dată că orașul nostru este pe lista scurtă pentru competiția de titlu de Capitală Culturală Europeană. Acesta e un an în care aniversarea Zilei Culturii Naționale și aniversarea lui Eminescu ne aduc aici împreună, dar e și un prilej prin care oamenii își aduc aminte de spiritul culturii naționale, de rădăcini, de cei care au fost și care fac ca noi să fim în continuare.”

În continuarea evenimentelor care marchează această zi de sărbătoare, Muzeul Etnografic al Transilvaniei  organizează evenimente după următorul program: 10.00 – 17.00 Festivalul „Traista cu Povești". Din program: Prezentare și proiecție video „Lumea poveștilor" (Adrian Barbu); 11.00 Povești din Brazilia. Lectură și atelier de confecționat măști (Casa do Brasil); 13.00 Povești grecești. Lectură interactivă (Uniunea Elenă din România); 14.00 Fata babei și fata moșneagului. Prezentare de carte și proiecție video (Ileana Surducan, ilustrator); 15.00 Povești armenești. Prezentare de carte și lectură (Comunitatea armeană din Cluj); 16.00 Atelier practic (Institutul Confucius). De asemenea, de la ora 17.00, are loc vernisajul expoziției grafice- Amalia Crişan: Grafică, desen, gravură.

Ultimele Stiri
abonare newsletter