Actualitate

Consilierii judeţeni l-au dat jos pe Seplecan din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Seplecan: Să vă fie ruşine - VIDEO

Consilierii judeţeni au decis luni în şedinţă extraordinară eliberarea din funcţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj Mihai Seplecan. Mihai Seplecan a catalogat ca abuzivă şi ilegală demiterea sa şi a spus că va contesta hotărârea consilierilor judeţeni la prefect şi în contencios administrativ. Un număr de 25 de consilieri judeţeni au votat pentru debarcarea lui Seplecan din funcţie.

Printre motivele pentru care consilierii judeţeni au decis eliberarea din funcţie a preşedintelui Mihai Seplecan se numără scandalul diplomei false sau comportamentul acestuia de la ultima şedinţă când s-a ridicat şi a părăsit plenul consiliului judeţean în mijlocul şedinţei. Consilierii judeţeni îl mai acuză de faptul că Mihai Seplecan nu semnează hotărârile de consiliu judeţean decât în ultima zi, “aspect ce a dus la imposibilitatea folosirii unor fonduri alocate”, că a reuşit să creeze blocaje atât la nivelul deliberativului din CJ cât şi la nivelul aparatului de specialitate, dar şi la nivelul instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean. Lipsa de comunicare cu ceilalaţi consilieri judeţeni, presiunile publice efectuate de Seplecan pentru adoptarea unor proiecte, precum şi refuzul de a-şi asuma responsabilităţi, sunt alte motive pentru care consilierii judeţeni au decis eliberarea lui Seplecan din funcţie.

“Proiectele importante blocate ale CJ Cluj, Centrul de Deşeuri, Spitalul Regional de Urgenţă, intermodalul, extinderea pistei nu s-au regăsit decât tangenţial şi fără niciun efect pe agenda preşedintelui Mihai Seplecan, nefiind făcuţi paşi concreţi pentru niciunul dintre aceste proiecte. Seplecan şi-a îndeplinit în mod defectuos îndatoririle sale. Starea de urgenţă este justificată de perturbarea ordinii şi liniştii publice”, se arată în referatul de aprobare al proiectului privind eliberarea lui Mihai Seplecan din funcţia de preşedinte al CJ Cluj.


Înainte de a trece la vot, Seplecan a încercat să demonteze fiecare acuzaţie pe care consilierii judeţeni i-au adus-o.

“Cu cine din cei 13 consilieri judeţeni care au semnat pentru elibereraea mea din funcţie aş putea discuta? Să fie  şedinţă constructivă, să nu ne certăm în prag de sărbători, cine îşi asumă un dialog cu mine? Am văzut o serie de lucruri care mi se reproşează mie ca şi preşedinte al Consiliului Judeţean. S-a spus că 10 decembrie eu m-am ridicat şi am părăsit plenul CJ, greşiţi aici, să vă fie ruşine fiindcă eu am plecat din plenul CJ să merg la sfântul Munte Athos, din bun simţ şi din respect a trebuit să părăsesc şedinţa, puteam să pun şedinţa la ora 8 dimineaţa. Legat de aeroport, v-am informat pe toţi, avem nenumărate adrese la care aeroportul nu a răspuns, nu aţi tras la răspundere Consiliul de Administraţie, de fiecare dată mi-aţi reproşat doar mie şi aparatului de specialitate. Aţi ştiut, aţi fost informaţi, aţi fost părtaşi”, a spus Seplecan.


El l-a atacat pe senatorul Alin Tişe pe care îl acuză că a “pus mâna” pe acte confidenţiale, referindu-se la diplomele sale de studii.

“Dacă am greşit cu ceva voi răspunde, cum şi voi dacă aţi greşit veţi plăti. De la femeia de serviciu până la consilierii judeţeni am respectat pe toată lumea, v-am primit la mine în birou, pe vremea altor preşedinţi nici nu ştiaţi cum arată biroul preşedintelui. Vă aduceţi aminte pe vremea lui Alin Tişe v-a pus la tabel şi nu a fost nimeni înlocuit, dat jos, denigrat? CMID, intermodal, spitalul regional, cum anumiţi lideri politici PNL mi-au spus mie să mă duc mai întâi la partid cu toate proiectele judeţului şi dacă partidul mă lasă şi-mi dă votul să vin în plen cu proiectul, am fost supus la presiuni politice din partea colegilor în şedinţe de partid, a consilierilor judeţeni, senatorilor, foşti preşedinţi de Consiliu Judeţean care mi-au cerut anumite aspecte pe care nu le-am putut opri şi nici nu am vrut să le opresc. Cât de ridicoli putem fi în Consiliul Judeţean să venim cu astfel de argumente? Ce părere aveţi dumneavoastră că avem un director care scrie clar că este suspect, sau nici în DNA nu mai avem încredere? Cum au ajuns anumiţi senatori să pună mâna pe actele mele de studiu? Cum acte confidenţiale au putut ajunge în mâna unor senatori? În timp vom vedea dacă am avut dreptate. Dacă am greşit voi plăti eu, dar nu puteţi veni cu aşa zise probleme în faţa unui judeţ întreg într-o şedinţă extraordinară”, a spus Seplecan.


Remus Lăpuşan (PSD) a spus că în ciuda acestor argumente, Seplecan tot nu a reuşit să explice scandalul diplomei false.

“Judeţul Cluj este cel mai important judeţ din Transilvania, din punctul meu de vedere şi din România, iar municipiul Cluj-Napoca este capitala istorică a Transilvaniei, al doilea centru universitar, capitala medicală şi culturală. În consecinţă, nu se poate ca la conducerea judeţului Cluj să avem un preşedinte asupra căruia planează suspiciunea ca şi-a cumpărat o diplomă de absolvire a unei facultăţi, falsă, aspect teoretic dovedit prin declaraţiile rectorului respectivei universităţi. Eu cred că nu trebuie să ne spuneţi aşa multe lucruri şi ştim ce se întâmplă cu imaginea Consiliului Judeţean. E clar că acea diplomă e foarte falsă, nu falsă. Faptul că sunteţi preşedintele la cea mai importantă instituţie din judeţul Cluj şi faptul că există suspiciune este o problemă”, a spus Lăpuşan.


Consilierul judeţean Eugen Druţă (independent) le-a reproşat liderilor PNL Daniel Buda şi Marius Nicoră că l-au susţinut pe Mihai Seplecan după care acum îl dau jos.

“Când l-au promovat pe Mihai Seplecan şi când i-am întrebat dacă e cea mai capabilă, dacă e spuma liberalilor, nu am primit răspunsurile, dat fiind faptul că judeţul Cluj nu este un judeţ de la periferia ţării, atunci nu s-a ştiut acest lucru că judeţul Cluj e judeţul cu universităţi, cu capacităţi intelectuale, atunci nu i-a interesat pe colegii liberali că acea persoană va ajunge preşedinte de CJ? Nu mi se pare normal să îl punem acum, să îl dăm jos după trei luni. Seplecan nu e venit de puţin timp în PNL, e vechi acolo, ar fi trebuit să îl cunoască de atâţia ani”, a spus Druţă.


Secretarul judeţului Simona Gaci a acordat aviz negativ hotărării privind eliberarea din funcţie a lui Seplecan.

“Avizul este negativ în ceea ce priveşte raţiunea pentru care a fost promovat acest proiect de hotărâre. În ceea ce priveşte proiectul de hotărâre am arătat că în şedinţă extraordinară nu se justifică urgenţa adoptării. Consider că proiectul de hotărâre încalcă câteva dintre condiţiile de valabilitate ale unui act administrativ, competenţa şi limitele competenţei, inexistenţa unor motive temeinice care să determine convocarea unei şedinţe extraordinare”, a spus Gaci.

“Vă mulţumesc frumos şi spor la vot”, a încheiat Seplecan, după care s-a ridicat şi a părăsit şedinţa.

Mihai Seplecan a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj în data de 10 iunie cu 25 de voturi pentru şi opt împotrivă, în locul lui Horea Uioreanu, al cărui mandat a încetat prin demisie. Mihai Seplecan a mai fost ales, anul trecut, de două ori în funcţia de preşedinte interimar al CJ Cluj, ambele hotărâri fiind atacate în contencios administrativ de către prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan.

 

abonare newsletter