Actualitate

Mesajul de Crăciun al IPS Andrei: Familia, Biserica şi şcoala au eşuat în educarea tinerilor - VIDEO

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a vorbit luni în mesajul de Crăciun despre importanţa educaţiei tinerilor şi spune că trei instituţii sunt datoare să se preocupe de formarea lor, familia, Biserica şi şcoala, dar sublinează că acestea nu au făcut tot ce trebuia pentru aceştia.

“Trei instituţii sunt datoare să se preocupe de formarea copiilor, familia, biserica şi şcoală şi de aceea am afirmat că fiind bine crescuţi tinerii, avem toate şansele ca în viitor să fie oameni deosebiţi. Totul începe în familie. Aici este mediul în care se formează viitorul om. Părinţii au o responsabilitate deosebită în ce priveşte devenirea copiilor lor. Începutul se face din familie şi toţi cei care au devenit oameni deosebiţi, mari, bine conturaţi din punct de vedere intelectual, spiritual îşi amintesc cu nostalgie de părinţii lor. Lipsa unei educaţii potrivite în familie se vede mai târziu. Educaţia continuă în Biserică. Nu e suficient să ştim că fac o oră de religie copilaşii în şcoală. O educaţie completă presupune neapărat şi o educaţie religioasă. Cel pe care l-ai lipsit de această educaţie religioasă greu va fi mai târziu să aibă parte de o educaţie spirituală. Şi şcoala trebuie să fie bine rânduită, de la clasa începătoară şi până îşi termină studiile. Nu numai să fie instruit, ci şi educat”, a spus IPS Andrei.

Înaltpreasfinţitul recunoaşte că aceste instituţii nu şi-au făcut bine treaba.


“Toate trei instituţii, dacă sunt obiective, trebuie să recunoască că nu au făcut tot ce trebuie să facă. Dacă suntem obiectivi vom recunoaşte că nici noi, episcopii, nu avem o strategie coerentă referitoare la educarea tinerilor, că nu toţi preoţii fac catehizaţie sau programe cu copiii. Pe fondul lipsei noastre de implicare, de apropiere şi de înţelegere, pe bună dreptate tinerii şi-au arătat nemulţumirea. Prilejul l-a oferit catastrofa de la clubul Colectiv. Şi astăzi ne doare sufletul atât pentru tinerii ce-au suferit acolo, cât şi pentru părinţii lor. Sigur că ne-am arătat compasiunea şi le-am împărtăşit durerea făcând ceea ce puteam noi face. Motivaţi din interior au făcut o colectă şi s-au adunat 255.000 de lei , iar aceşti bani au fost trimişi la fiecare familie încercată după ce am avut o discuţie telefonică cu cineva din familie. Nu e duhovniceşte să ne lăudăm cu faptele bune, dar poate se mai îndeamnă şi alţii să facă fapte bune. Tinerii sunt viitorul României şi ai lumii întregi. Tinerii bine educaţi au toate şansele să devină nişte oameni deosebiţi în viitor. Sufletul lor trebuie să fie modelat. Este o realitatea că tinerii pot fi şi manipulaţi”, a mai spus IPS Andrei.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter