Actualitate

Lucrările de la autostrada Sebeş – Turda, întârziate din cauza unei juriste care era în concediu

Dovezile de nepăsare ale autorităţilor în cazul realizării autostrăzii sunt din ce în ce mai evidente. Pe anumite tronsoane de pe autostrada Sebeş-Turda nu există încă autorizaţie de construcţie, deşi a trecut aproape un an de la semnarea contractului. Spre exemplu, ultimele două săptămâni s-au pierdut pentru că lipsea semnătura unei juriste din Ministerul Transporturilor.

Pentru lotul doi al autostrăzii, o bucată de 24 de km, autorizaţia a venit abia luni. „Din păcate, ultimele două săptămâni s-au pierdut pentru că lipsea semnătura unei juriste din Ministerul Transporturilor, care era în concediu. Noi am estimat la un milion de euro pe săptămână valoarea lucrărilor care nu se realizează pe fiecare lot”, a spus pentru digi24.ro vicepreşedintele Asociaţiei Pro-Infrastructură, Cătălin Drulă.  

Mai avansate sunt lucrările la loturile trei şi patru, unde gradul de execuţie este între 25% şi 40%, deşi şi acolo lipsesc diverse avize.


În momentul de faţă România nu va fi în stare să cheltuie banii pe faza unu, asta înseamnă că anul viitor va trebui să bugetze fonduri naţionale pentru a acoperi găurile pe care nu le-a acoperit din fonduri europene.

Lucrează fără autorizaţie

Pentru 47 de km din autostradă constructorii nu au depus documentaţia tehnică la Minister pentru că nu a fost avizat Proiectul Tehnic de către Comisia Tehnico-Economică a CNADNR şi pentru că autorităţile de la mediu nu au revizuit încă acordurile de mediu. CNADNR recunoaşte că fără autorizaţiile de construire „antreprenorii nu pot executa lucrări de construcţie (...), fapt ce le-a fost comunicat în repetate rânduri de către CNADNR". Cu toate acestea, constructorii lucrează în prezent pe toate cele patru loturi ale autostrăzii, iar pe unele loturi stadiul fizic a depăşit deja o treime.


Autostrada, împărţită în patru loturi

Autostrada însumează 70 de kilometri, iar proiectul a fost împărţit în patru loturi.

Licitaţia pentru lucrările la lotul 1, de 17 kilometri, a fost câştigată de asocierea Impresa Pizzarotti (Italia) şi SpA & Pomponio Construcţii, care va încasa 541,7 milioane lei fără TVA, iar lucrările pentru lotul 2, de 24,2 kilometri, au fost adjudecate de asocierea Aktor (Grecia) - Euroconstruct Trading 98 pentru 549,3 milioane lei fără TVA.


Acordul pentru lotul 3, cu o lungime de 12,4 km, a fost atribuit asocierii italiene Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d’Acqua şi are o valoare de 420,5 milioane lei, fără TVA, iar al patrulea tronson, de 16,3 km, va fi construit de PORR Construct - PORR Bau (Austria) în baza unui contract de 470 milioane lei, fără TVA.

Întrebări fără răspuns…

Având în vedere că lucrările se desfăşoară pe teritoriul judeţului Cluj şi că lucrarea necesită eliberarea unei autorizaţii de construire de către autoritatea publică competentă, Monitorul de Cluj a solicitat Consiliului Judeţean Cluj să comunice ce verificări a întreprins prin compartimentul de specialitate – Direcţia de Urbanism, la şantierul autostrăzii Sebeş-Turda. Cu atât mai mult cu cât arhitectul şef al judeţului, Claudiu Salanţă, s-a declarat în repetate rânduri un duşman al lucrărilor executate în absenţa unor documentaţii complete. Deşi solicitarea a fost trimisă în urmă cu o săptămână în data de 8 septembrie, Monitorul de Cluj nu a primit un răspuns de la Consiliul Judeţean Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter