Actualitate

Elevii şi părinţii de la Liceul Eminescu, nemulţumiţi de condiţiile de la Colegiul „Anghel Saligny” – GALERIE FOTO

Începutul anului şcolar a adus pe feţele elevilor clujeni atât bucuria revederii cu colegii, cât şi nemulţumirea privind condiţiile în care vor studia. Părinţii şi cei peste 800 de elevi transferaţi de la Liceul „Mihai Eminescu”, din cauza stării de degradare a clădirii în care învăţau, la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” au strâmbat din nas când au văzut unde îşi vor desfăşura cursurile în următoarea perioadă. Ei sunt nemulţumiţi de sălile mici şi de coridoarele înguste pe care le are clădirea.

Peste 1000 de elevi au început şcoala la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Cluj-Napoca, emoţiile părinţilor şi a celor mici fiind mari.

Ajunşi în curtea Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” la festivitatea de începere a anului şcolar, elevii liceului Mihai Eminescu au început să facă glume şi să râdă când au văzut clădirea în care vor învăţa. Atât elevii, cât şi părinţii, au strâmbat din nas când au văzut clădirea.


„În blocul acela o să învăţăm? Văd că are şi hamac. O să stăm pe terasă (n.red.: moment în care a început să râdă)”, a spus un elev.

O mămică prezentă la festivitate s-a împăcat cu situaţia grea prin care trece şcoala, însă susţine că „aşteptam altceva”.


„Arată foarte urât. Era mai bine dincolo. La noi este primul an în care o să fie la şcoala Mihai Eminescu. Aşteptam altceva. Am fost anunţaţi că nu este gata şcoala. Ceea ce se întâmplă frecvent în România. Începem anul şcolar pe unde putem. Asta este”, a spus o mămică.

Unui elev nu-i plac sălile de curs pentru că sunt prea mici.


„Pentru noi cei mari condiţiile sunt cât de cât ok, că nu suntem aşa de pretenţioşi. Dar o să fie mai greu pentru cei mici. Sălile de curs sunt destul de mici şi noi suntem mulţi elevi”, a spus un licean.

Despre condiţiile pe care le oferă Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” elevilor de la Liceul „Mihai Eminescu”, directoarea liceului Eminescu s-a limitat să spună că sunt „ok” şi a comparat transferul elevilor cu un „concediu”.


„Dacă vă spun cum sunt condiţiile este o părere subiectivă pentru că dacă ne gândim la şcolile de la ţară din nu ştiu ce cătun ei se află într-o stare şi mai tragică decât noi. Deci…ştiţi cum este? Şi când vă duceţi în concediu aveţi posibilitatea să staţi şi la două stele şi la cinci stele...Acolo (n.red.: Liceul Mihai Eminescu) eram la patru stele şi aici suntem la...altă treabă. E subiectiv. Este ok. Ne-am adus mobilierul, am făcut curăţenie şi deocamdată este ok. Dacă avem unde învăţa şi unde intra este ok. Până la urmă asta a fost problema, că nu ne găseam loc. Sunt toate condiţiile. Am reuşit să le oferim copiilor toate condiţiile”, a declarat directoarea Liceului Mihai Eminescu Cluj-Napoca, Simona Dobrescu.

Directoarea susţine că a fost adus mobilier specific pentru cei mici în noile săli de clasă.


„Erau nişte încăperi de internat şi am adus mobilier specific pentru săli de clasă: tablă, cu mese, cu scaune. Inclusiv materialul didactic l-am adus din Liceul Mihai Eminescu”, a precizat Simona Dobrescu.

Managerul proiectului de reabilitare a Liceului „Mihai Eminescu” Cluj-Napoca a fost şi el prezent la deschiderea anului şcolar de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”. Acesta a precizat că ştie de nemulţumirea părinţilor privind transferul elevilor şi că „transferul este un rău necesar”.

Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră sunt nemulţumiţi de faptul că începem acest an şcolar într-o altă incintă decât în incinta Liceului Mihai Emiescu.  Totuşi doresc să vă asigur că acesta este un rău necesar pentru ca la anul să avem una dintre cele mai moderne şcoli din municipiul Cluj-Napoca. Vă mulţumesc pentru înţelegere şi doresc să vă asigur că o să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a finaliza lucrările la timp şi pentru a continua  pe viitor să sprijinim activităţile colectivului dumneavoastră”, a precizat managerul de proiect care se ocupă de reabilitarea Liceului Mihai Eminescu Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.

Lucrările de modernizare de la Liceul Mihai Eminescu au început în 6 iulie. Deşi termenul de finalizare este 6 mai 2016, funcţionarii Primăriei şi constructorul au promis că până la începerea şcolii vor fi gata 18 clase. În acest moment sălile de clasă sunt fără parchet, fără lambriuri şi pline cu moloz şi praf.

Din cauză că liceul s-a transformat în şantier, elevii de la Mihai Eminescu au fost mutaţi la Colegiul Tehnic Anghel Saligny.  Elevii vor învăţa în două schimburi. Copiii vor învăţa după masă, programul lor şi al părinţilor fiind dat peste cap, elevii din clasele I-IV neputând fi lăsaţi singuri acasă.

Lucrările de reabilitare și modernizare de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Cluj-Napoca au scos însă la suprafață nereguli grave privind modul în care firmele care câștigă licitațiile înțeleg să-și respecte angajamentele. Deși firma care a câștigat licitația de reabilitare a liceului Mihai Eminescu s-a angajat să aducă 105 muncitori zilnic pe șantier, realitatea este cu totul alta: mai mult de 10 muncitori nu au fost văzuți să lucreze niciodată. Halucinant este că o recunoaște până și responsabilul de șantier.

Astfel, ceea ce trebuia să fie un proiect de modernizare a clădirii liceului s-a transformat într-un calvar pentru autorităţi. Cu o săptămână înaintea începerii anului şcolar Liceul Mihai Eminescu din Cluj-Napoca arăta ca după bombardament, iar autorităţile au luat hotărârea de a închide unitatea de învăţământ.

La dezastrul de la Liceul Mihai Eminescu au contribuit, mai mult sau mai puțin, trei firme: Dava Invest SRL din Sighetu Marmației, Coldea Construcții SRL și Energoinstal SA, ambele din Cluj-Napoca. În cazul Liceului Mihai Eminescu, contractul este în valoare de 12 milioane lei.

În Cluj au început şcoala peste 92.000 de elevi.

Citeşte şi: Cât a plătit Primăria pentru demolarea Liceului Eminescu?

Citeşte şi: Cine minte în scandalul închiderii Liceului Mihai Eminescu?

Citeşte şi: Liceul Mihai Eminescu, ÎNCHIS! Elevii vor studia la alte licee. Unitatea de învăţământ arată ca după bombardament: praf, dezordine şi reparaţii de mântuială – GALERIE FOTO VIDEO

abonare newsletter