Actualitate

Arafat: „Ambulanţa se aşteaptă CU UŞA DESCHISĂ!”

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, marţi, că serviciile de ambulanţă vor primi în cursul zilei o circulară cu procedurile care trebuie respectate când o persoană sună la 112 şi solicită ajutor, ca urmare a cazului femeii din Cluj-Napoca, găsită moartă la cinci zile după ce a sunat la 112.

Raed Arafat a spus că în legătură cu "situaţia de la Cluj" se face o anchetă amplă iar, marţi, serviciile de ambulanţă din ţară vor primi o circulară cu procedurile ce trebuie respectate în cazul în care o persoană sună la numărul de urgenţă 112 şi solicită ajutor.

"S-a pregătit o circulară care insistă pe anumite aspecte şi care se va trimite astăzi (n.r. - marţi) la toate serviciile de ambulanţă, inclusiv SMURD, pentru ca toţi cei care nu au procedura clară să revizuiască modul în care lucrează când apelantul este acelaşi cu pacientul şi este singur acasă", a afirmat Arafat.


El a precizat că în circulara respectivă se menţionează că dispecerul care răspunde la numărul de urgenţă trebuie să-i spună apelantului, în cazul în care acesta este singur acasă, să lase uşa descuiată.

Sercetarul de stat a adăugat că, dacă persoana care sună se simte foarte rău, există posibilitatea ca dispecerul să ţină permanent legătura cu aceasta.


De asemenea, dacă echipajul de pe ambulanţă a ajuns la pacient iar acesta nu deschide, trebuie luată legătura cu vecinii, pentru că este posibil ca aceştia să aibă o cheie sau un număr de telefon al unui membru al familiei.

În ultimă instanţă, există varianta unei intervenţii a pompierilor, care fie sparg uşa, fie intră pe fereastră.


Potrivit acestuia, circulara cu procedurile de intervenţie va ajunge inclusiv la serviciile de ambulanţă private.

Dorina Duma, reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, declara, marţi, presei, că o comisie de cercetare a cazului femeii din Cluj-Napoca, găsită moartă la cinci zile după ce a sunat la 112, îşi va începe, miercuri, activitatea, urmând să beneficieze de toate informaţiile de la STS, care gestionează numărul unic de urgenţă 112, de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Ultimele Stiri
abonare newsletter