Actualitate

Un avocat din Luxemburg a cerut măsuri privind cerşetorii români. Ambasada română denunţă „discursul de ură”

Un celebru avocat din Luxemburg, Gaston Vogel, a cerut măsuri împotriva cerşetorilor români „dezgustători” şi „obraznici”, atrăgând reacţia Ambasadei României, care a denunţat o tentativă de generalizare şi stigmatizare.

„Aerul s-a umplut de duhoarea pe care o degajă zilnic grupurile de cerşetori dezgustători, obraznici, care, în virtutea prevederilor generoase ale Acordului Schengen, ajung în Luxemburg, fără niciun control, din îndepărtata Românie”, a declarat celebrul avocat Gaston Vogel într-o scrisoare deschisă adresată Primăriei oraşului, potrivit site-ului 5minutes.rtl.lu.

Avocatul luxemburghez a cerut Primăriei să combată mai eficient cerşetoria şi să asigure „siguranţa publică, liniştea şi salubritatea” oraşului.


Primarul oraşului Luxemburg, Lydie Polfer, a explicat că există eforturi pentru combaterea cerşetoriei organizate, criticând termenii folosiţi de Gaston Vogel. „Ca răspuns la scrisoarea deschisă adresată Primăriei, ţin să precizez că securitatea cetăţenilor, liniştea publică şi salubritatea rămân priorităţi absolute”, a explicat Lydie Polfer.

La rândul său, ambasadorul României în Luxemburg, Roxana Iftimie, a criticat atenţia exagerată pe care presa o acordă avocatului Gaston Vogel, denunţând „discursul de ură” al acestuia. „Libertatea de exprimare este esenţială. Cu toate aceastea, nu trebuie să conducă la promovarea, mai ales în spaţiul public, a unui discurs de ură, îndreptat împotriva unor persoane sau comunităţi. Chiar dacă înţelegem că scrisoarea domnului Vogel nu reflectă decât punctul de vedere al autorului, apreciem că este necesară o atenţie suplimentară, pentru a evita promovarea prin presă a stigmatizărilor şi generalizărilor nocive, pe care suntem convinşi că nu le împărtăşiţi. O generalizare de acest tip este cea prin care România este numită ca fiind ţară de origine a tuturor persoanelor care cerşesc, descrise de altfel într-un mod discriminatoriu şi nedemn. Amintim că Europa se bazează pe o serie de valori comune, printre care se numără dreptul la respectarea demnităţii cetăţenilor”, a transmis Ambasada României din Luxemburg.

Ultimele Stiri
abonare newsletter