Actualitate

Transport intermodal? Poate la anu’!

După ce la începutul anului 2015, Consiliul Judeţean Cluj a ratat posibilitatea depunerii cererii de finanţare pentru transportul intermodal şi promitea că în toamna acestui an va depune proiectul, se pare că lucrurile nu stau chiar aşa.

În martie 2015, Conducerea Consiliului Judeţean Cluj nu a depus cererea de finanţare pentru atragerea de fonduri europene în vederea implementării transportului intermodal la Aeroportul Internaţional Cluj, după ce vicepreşedintele CJ Cluj de atunci Ioan Oleleu a refuzat să semneze cererea de finanţare din cauză că nu s-au obţinut toate avizele necesare. În schimb, CJ Cluj promitea că proiectul va fi depus în toamna acestui an. Se pare că nici acest termen nu va fi respectat.

“Suntem convinşi că se va depune (n.red. proiectul pe intermodal) pe următorul exerciţiu financiar. Se putea depune şi în toamnă. Păcat, că este un proiect foarte bun, este eligibil. Aeroportul Ostrava, aflat la 400 de kilometri de Praga, cu 320.000 de locuitori, foarte asemănător cu Clujul, are doar 300.000 de pasageri şi au primit 85% de la Uniunea Europeană şi au făcut 2,3 kilometri  cale ferată total nouă ca să se lege de CFR. Şi acolo a fost rentabil. Părerile unora că ideile aeroportului sunt fanteziste legat de intermodal nu se susţin, nu sunt reale. Ca dovadă Ostrava şi alte aeroportul din Europa. Conectivitatea este una din priorităţile Comisiei Europene. S-a pierdut acest termen, următoarea depunere, probabil, va fi doar anul viitor. Noi suntem pregătiţi cu acest proiect, este un proiect foarte bun şi este foarte important pentru noi, pentru dezvoltarea judeţului Cluj. Este în acelaşi formă, am mai făcut unii paşi în ceea ce priveşte obţinerea avizelor, oricum nu era o condiţie la vremea respectivă pentru depunere, dar este un proiect pentru dezvoltarea municipiului şi judeţului”, susţine David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Cluj.


Directorul aeroportului clujean spune că implementarea transportului intermodal va aduce peste 200.000 de pasageri la CFR.

“Cel mai important este transportul intermodal, pentru municipiul Cluj-Napoca, pentru deblocarea în această zonă a traficului şi a perspectivei de creştere a traficului rutier CFR-aerian, în momentul în care va fi realizat transportul intermodal vom avea peste 2 milioane de pasageri. În felul acesta, noi vom crea peste 200.000 de pasageri la CFR pe care în acest moment nu îi au. Plus competiţia: aeroportul Debrecen doreşte intermodal, judeţul Mureş doreşte intermodal. Pentru judeţul Cluj, intermodalul este unul dintre proiectele cele mai importante: să legăm gara de aeroport. Ne bucurăm că ne-am consolidat ca al doilea aeroport din România, 1,4 milioane de pasageri. Fără pista nouă, fără platformă, fără terminale nu am fi reuşit niciodată Tel Aviv şi Dubai”, a mai precizat Ciceo.


El a mai spus că până în 2050 e condiţie obligatorie a Uniunii Europene ca toate aeroporturile să se lege de calea ferată. “Noi putem face mai repede pe bani europeni. Dacă nu iese cu banii europeni vom fi obligaţi să facem din bani proprii. Dar mai bine să-l facem pe bani europeni”, a conchis Ciceo.

Traficul de pe aeroport, în continuă creştere

David Ciceo spune că traficul pe aeroport a crescut cu 30%. “Avem o creştere de 30% a traficul în acest an, destinaţii noi, importantă este destinaţia Dubai care va începe în decembrie anul acesta. Este al doilea zbor intercontinental după cel din Tel Aviv, este un zobr de două ori pe săptămână. Suntem convinşi că zborul Cluj- Dubai va fi un real succes şi va contribui la economia judeţului Cluj şi a regiunii. Au fost investiţii foarte mari, dar rezultatele se văd. În perioada următoare, cele mai importante proiecte sunt realizarea transportului intermodal, deosebit de important pentru că va debloca această zonă a municipiului, foarte important pentru competiţia cu judeţele din apropriere. Al doilea proiect foarte important este extinderea platformei care va avea loc în acest an, sunt foarte multe zile când nu mai avem locuri de parcare, în acest moment extinderea platformei reprezintă o prioritate”, a mai spus Ciceo.

abonare newsletter