Actualitate

A renunţat la meditaţii pentru bacalaureat şi la banchet să-şi strângă bani pentru a-şi începe propria afacere. Primăria i-a omorât visul. „Am crezut că se poate face ceva în ţara asta”

Visul de o viaţă al unui tânăr de 20 de ani dintr-o comună din judeţul Cluj de a avea propria afacere în domeniul apicol s-a năruit la scurt timp după ce şi-a deschis-o, din cauza nepăsării unor angajaţi ai primăriei care nu l-au anunţat că urmează să fie efectuate erbicidări, iar rând pe rând, albinele i-au început să moară. Acum, toată investiţia sa s-a dus pe apa sâmbetei, iar tânărul este decis să facă tot ce-i stă în putere să-şi recupereze investiţia.

Tudor Ioniţă are 20 de ani şi şi-a deschis în comuna Luna o afacere cu albine în 2013. Problemele lui au început săptămâna trecută când a observat că îi mor şi dispar albinele. Apicultorul susţine că nu a fost anunţat în prealabil de erbicidări astfel încât să-şi ascundă albinele de substanţele chimice.

„În cursul zilei de joi, 23 aprilie, au început să-mi moară familiile de albine. Prin cercetări proprii, am constatat că s-a efectuat erbicidare fără anunţare prealabilă cu minim 48 de ore, aşa cum prevede legea”, povesteşte Tudor Ioniţă.


După ce a observat că i-au mai murit şi alte albine în zilele următoare, tânărul s-a dus la primăria din Luna să reclame problemele pe care le are, însă susţine că reprezentanţii Primăriei nu au venit să constate neregulile.

„Trebuia să se constituie o comisie formată din medic veterinar, reprezentantul primăriei şi a registrului agricol, care să vină să constate daunele, să preleve probele şi să întocmească  un proces verbal cu care eu mă îndreptam împotriva vinovaţilor. Bineînţeles, că într-o ţară minunată este weekend şi toate se respectă ca atare. Şi n-au venit să constate. N-au venit la faţa locului”, a mai spus tânărul.


Autorităţile s-au făcut că plouă

Apicultorul a apelat şi la veterinarul din Luna, Adrian Aurel Popa, pentru a încerca să găsească o rezolvare, dar s-a lovit de un alt zid.

„Legea prevede ca eu să anunţ circumscripţia veterinară. Am informat circumscripţia veterinară pentru a putea face parte din comisia care va evalua pagubele.  Medicul veterinar, cu foarte mare indiferenţă, mi-a zis să prelevez singur probele şi să le aduc la DSV în Cluj, lucru imposibil, deoarece eu când ajung la DSV cu probele se cere sigiliul veterinarului şi contraprobele. Am aşteptat 24 de ore să văd dacă primesc vreo comisie sau vizita unui reprezentant. Am aşteptat în zadar”, a declarat Tudor Ioniţă.


Medicul veterinar se apără şi spune că nu a avut ce face, atâta timp cât Primăria nu a format o comisie care să constate pagubele.

„Primăria trebuia să-l anunţe pe dânsul sau asociaţia din care face parte. Nu l-au anunţat înainte. În urma decesului familiilor de albine, Primăria trebuia să formeze o comsie din care să fac şi eu parte. Eu nu pot să mă duc singur să constat un deces. Trebuie să fie făcută o comisie cu reprezentanţii Primăriei, eu şi cel păgubit şi trebuia mers împreună. Ceea ce Primăria nu a solicitat. În urma comisiei se ridicau probe şi se trimiteau la laborator la DSV Cluj. Şi laboratorul emite buletin de analiză din care se constată cauza decesului. Nu noi emitem buletinul de analiză. Singurul laborator acreditat este al DSV-ului. Primăria trebuia să mă solicite, să formeze comisia, şi să mergem pe teren. Nu eu singur. Eu n-am pârghii legale să merg singur să constat. Toată problema pleacă de la faptul că cei care au erbicidat nu l-au anunţat şi nu s-a format comisia care să constate decesul familiilor de albine”, a declarat medicul veterinar Adrian Aurel Popa.


Tânărul apicultor mai spune că veterinarul s-a dus, într-un final, astăzi, să verifice stupii şi să constate decesul, dar că reprezentanţii Primăriei Luna i-au transmis ceva halucinant: “Am avea nevoie de procesul verbal de constatare a decesului”.

“Tocmai ei sunt cei care ar fi trebuit să întocmească şi să organizeze acea comisie în urma sesizării de vineri. Şi tocmai ei îmi transmit mie că este nevoie de procesul verbal de constatare”, a precizat tânărul apicultor.


Primarul din Luna, Laurenţiu Tor, nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia.

„Bă copile, tu ai impresia că eu îţi păzesc ţie albinele!?”

Pagubele materiale pe care le reclamă apicultorul se ridică la peste 4.500 de lei. „Sunt dispus să fac tot ce-mi stă în puteri să-mi recuperez pagubele şi pentru a da un exemplu ca astfel de cazuri să nu mai aibă loc. O să-i dau în judecată dacă până la urmă nu ne putem înţelege pe cale amiabilă”, a mai spus Tudor Ioniţă.

După ce apicultorul a semnalat cazul presei, reprezentanţii Primăriei şi-au schimbat atitudinea.

„Până la urmă domnul primar s-a liniştit, însă jurista sau secretara, foarte flegmatică, m-a întrebat «bă copile, tu ai impresia că eu îţi păzesc ţie albinele!?»”, a rememorat Tudor.

Sacrificii peste sacrificii

Ioniţă Tudor a făcut sacrificii mari pentru a avea propria lui afacere. „Acum sunt student. Am început în anul 2013 şi în clasa a XII-a am renunţat la meditaţii pentru bacalaureat, la banchet, la albumul de poze, la absolut tot, să-mi adun bani pentru dezvoltarea familiilor de albine. Iar acum m-au decimat”, a declarat Tudor Ioniţă.

Deşi a pornit cu entuziasm în lumea afacerilor, acum se simte deznădăjduit. „Am crezut că se poate face ceva în ţara asta. Încep să-mi schimb părerea şi să reevaluez priorităţile”, a spus apicultorul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter