Actualitate

Petran cerea MITA prin SMS. STENOGRAME: „Douăzeci cash şi vorbim. Dă-mi lei, ce să zic?”

Procurorii spun că Ioan Petran consilier judeţean PNL a solicitat în numele lui Uioreanu 20.000 euro mită unui director al companiei UTI prin SMS. Banii erau ceruţi pentru ca UTI să primească în concesiunea parcarea şi serviciile de parking ale aeroportului din Cluj.

În acest dosar a fost trimis în judecată şi Gabriel Davidescu director în cadrul companiei UTI. DNA susţine că Uioreanu, prin Ioan Petran, i-a solicitat lui Davidescu suma de 20.000 euro pentru concesionarea parcării şi serviciilor de parking din cadrul Aeroportului Internaţional din Cluj.

În rechizitoriu se reţin următoarele:


Potrivit actelor de la dosar se reţine că, la data de 9 aprilie 2014, inculpaţii Davidescu Gabriel Radu, director dezvoltare în cadrul SC UTI Grup SA, a convenit cu inculpaţii Uioreanu Horea Dorin şi Petran Ioan (consilier judeţean în cadrul CJ Cluj) remiterea sumei de 20.000 de euro, câte 10.000 euro pentru fiecare, pentru ca aceştia să iniţeze şi să voteze favorabil un proiect de hotărâre de CJ prin care să se aprobe înfiinţarea şi tarifarea parcării pe termen în lung în cadrul Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj. Se reţine că, din suma promisă, la data de 17 aprilie 2014, inculpatul Davidescu Gabriel Radu a remis celor doi suma de 10.000 euro, câte 5.000 euro pentru fiecare.

În cadrul discuţiilor purtate, inculpaţii au convenit că, în schimbul remiterii de către inculpatul Davidescu Gabriel Radu a sumei de 20.000 de euro, câte 10.000 euro pentru fiecare reprezentant al CJ Cluj, aceştia vor propune iniţierea unui proiect de hotărâre şi vor vota favorabil pentru înfiinţarea parcării long term în condiţiile şi amplasamentul vizat de concesionar.


După finalizarea negocierilor, inculpaţii Petran Ioan şi Uioreanu Horea Dorin au revenit în Cluj-Napoca. În după-masa aceleiaşi zile inculpatul Petran Ioan a luat legătura cu inculpatul Davidescu Gabriel căruia i-a comunicat prin intermediul unui SMS că va trebui să plătească suma de 20.000 euro cash şi că vor mai ţine legătura pe problema luată în dezbatere: „Doua zeci cash...si vorbim...”

Astfel, Davidescu Gabriel l-a contactat pe consilierul judeţean şi i-a comunicat că nu a reuşit să rezolve problema sa, la care Petran Ioan a replicat că poate primi şi lei. În continuarea discuţiei, Davidescu Gabriel îl asigură pe interlocutor că nu moneda este o problemă ci faptul că nu a reuşit să facă rost de bani. Cu toate că Davidescu Gabriel este neechivoc în cuprinsul discuţiei, Petran Ioan a insistat la acesta să fie ajutat şi a cerut de la Davidescu Gabriel să facă eforturi şi să „îl rezolve pe el înainte de toate”.


În data de 15 aprilie 2014, Petran îi trimite lui Davidescu un nou SMS, cu textul: "Mai vii săptămâna asta la Cluj? ... trebuie să spun mai departe". După cinci minute, Davidescu revine cu un telefon şi îi spune lui Petran că a fost nevoie de timp pentru a rezolva problema.

PETRAN IOAN: Nu-i niciun fel de problemă că toţi suntem prinşi până în cap, numai că mă întreabă şi pe mine ...


DAVIDESCU: Nu e vorba de prins, e vorba de rezolvat. Vin, mi-am şi luat bilet că să, ala, joi sunt acolo.

DNA susţine că în data de 17 aprilie 2014, Petran şi Davidescu s-au întâlnit la un restaurant din Cluj-Napoca. Filajul SRI l-a surprins pe Davidescu în timp ce îi preda lui Petran mai multe plicuri "din care cel mai voluminos, l-a înmânat lui Petran Ioan, în el aflându-se suma de 10.000 de euro din cei 20.000 de euro anterior pretinşi de Uioreanu şi Petran". În aceeaşi zi seara, Petran s-a întâlnit cu preşedintele CJ Cluj şi i-a predat suma de 5.000 de euro din totalul de 10.000 de euro primiţi de la directorul UTI SA, Gabriel Davidescu. Cu banii din partea lui, DNA susţine că Petran şi-a cumpărat un IPHONE 5S Gold.


Pentru a primi şi restul sumei promise, adică 10.000 de euro, Petran a început un adevărat asalt asupra directorului UTI. În data de 28 aprilie 2014, Davidescu îi spune consilierului Petran că nu poate rezolva "problema".

DAVIDESCU: Nu am plecat şefu în Marea Egee, doar că nu am reuşit să te rezolv.

PETRAN IOAN: Da, nu aţi reuşit să mă rezolvaţi. Vă rog să mă rezolvaţi că în viaţa mea nu am fost aşa.

DAVIDESCU: Te cred. Văd ce...fac, că e un pic complicat în perioada asta şi nu reuşesc realmente.

PETRAN IOAN: Dă-mi lei, ce să zic? Numai aia, ştii?

DAVIDESCU: Da, nu, nici vorbă, aia-i irelevantă până la urmă.

PETRAN IOAN: Da.

DAVIDESCU: Nu, aia-i cea mai simplă dintre probleme. Dar până acolo, până acolo nu reuşesc.

De cealaltă parte, directorul UTI îl tot întreba pe Petran când rezolvă la rândul lui "problema". Cu toate astea, consilierul judeţean insista să primească şi restul de bani.

PETRAN: Ştiu, ştiu, te cred, fă un efort şi rezolvă-mă. Pe mine înainte de toate,

DAVIDESCU: Îhî. Bine, dacă nu reuşesc în următoarele 2-3 zile, eventual te rog să-i mai dai tu lui direct un telefon.

PETRAN: Nu, mâine îi dau, mâine îi dau, că mă arde, aici ştii cum îi, de pe o zi pe alta.

DAVIDESCU: Dar să ştii şi el în permanenţă mă întreabă de ailaltă chestie? Mă dar aia, mă dar aia, că îl arde rău, ştii?

PETRAN: Care chestie? Care?

DAVIDESCU: Cu doamna şi cu Alex.

Potrivit evz.ro, "doamna" este Mariana Raţiu iar "Alex" este un angajat al UTI, Alexandru Seicuilescu, care se ocupa de problema parcării de la Aeroportul Cluj Napoca. Mariana Raţiu este directorul Direcţiei de Investiţii din cadrul CJ Cluj şi a fost inclusă în programul de monitorizare operativă a SRI, având telefonul ascultat, cu mandat de la judecător.

Mariana Raţiu a negat în faţa DNA că s-a implicat în acest dosar de corupţie şi a explicat că a fost contactată de Seiculescu pentru a se întâlni într-o benzinărie pentru a discuta despre problema parcării dar că a refuzat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter