Actualitate

Guvernul anunță „geruri anormale”, iar premierul nu știe nimic

Prognoza meteorologică indică un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale pentru perioada următoare, se arată într-un document al Guvernului prin care este justificat un transfer de fonduri către primării pentru acoperirea costurilor generate de iarnă.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu cunoaşte proiectul de OUG care anunţă în nota de fundamentare că vor fi „geruri anormale” în următoarea perioadă, el precizând că a întrebat la ANM şi „nu vine niciun ger deocamdată”.

„Potrivit prognozei meteorologice, va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale pentru perioada următoare, ceea ce va determina creşterea consumului prognozat de energie electrică şi termică pe perioada sezonului rece. În aceste condiţii există riscul ca autorităţile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie pentru perioada friguroasă în anul 2013”, se arată în nota de fundamentare a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului.


Prin această ordonanţă, Guvernul va transfera autorităţilor locale bani din Fondul de rezervă bugetară pentru plata arieratelor, costuri urgente pentru funcţionarea în perioada de iarnă şi alte cheltuieli, inclusiv salarii.

Ponta: „Am întrebat azi şi nu vine niciun ger”

Întrebat dacă a primit informaţii în Guvern privind prognoze meteo care se înrăutăţesc spre finalul anulului, fiind anunţat un ger cumplit, Ponta a răspuns: „Nu, şi sincer să fiu nu cred că chestiile astea...”.


Solicitat să spună care este sursa unei astfel de prognoze menţionată într-o notă de fundamentare a unei OUG prin care se dau mai mulţi bani la primari la finalul anului, Ponta a precizat că nu ştie şi nici nu cunoaşte proiectul de OUG.

„Nu ştiu. Nu cunosc proiectul. La mine ajung numai când sunt finalizate. De unde aveţi dumneavoastră acest proiect?”, a spus Ponta.


„Eu nu ştiu, nu contrazic sursele dumneavoastră, dar la mine nu a ajuns un asemenea document. De principiu, sigur că îmi doresc (ca primarii - n.r.) să primească cât mai mulţi bani, dar nu ştiu când vine gerul. Am întrebat astăzi la Institutul de Meteorologie (Administraţia Naţională de Meteorologie - n.r.) şi nu vine niciun ger, deocamdată. Nu ştiu ce ordonanţă. Ca de obicei, dumneavoastră aflaţi de la funcţionari nişte lucruri care nu au ajuns la Guvern”, a adăugat Ponta.

Ultimele Stiri
abonare newsletter