Actualitate

Povestea torționarului Alexandru Vișinescu, devenit „bătrânel de treabă”, a ajuns și în presa americană

Washington Post scrie despre comandantul închisorii de la Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, care își trăiește liniștit bătrânețile, în vreme ce urmașii victimelor lui își caută în zadar dreptatea.

Povestea torționarului Alexandru Vișinescu, devenit „bătrânel de treabă”, a ajuns și în presa americană Povestea torționarului Alexandru Vișinescu, devenit „bătrânel de treabă”, a ajuns și în presa americană

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a cerut procurorului general, marți, să îl acuze de omor deosebit de grav pe un comandant de închisoare pentru moartea a șase prizonieri politici, informează, în ediția sa de ieri, cotidianul american Washington Post.

Cotidianul american relatează că, în 1956-1963, locotenent-colonelul Alexandru Visinescu a condus celebra închisoare de la Râmnicu Sărat, în care au fost încarcerați elita liderilor politici și intelectuali pre-comunişti din România.


Andrei Muraru, șeful Institutului de investigare a crimelor comunismului, a declarat că prizonieri au murit din cauza bătăilor, a infometării, a expunerii la frig sau din lipsa tratamentului medical. Acesta intenționează să dea un total de 35 de dosare de procurori.

România a avut guvernele comuniste din 1945 până în 1989. Comisia de anchetă se concentrează în prezent pe crimele politice de la începutul anilor 1950 până în 1964, când a fost declarată o amnistie generală.


Washington Post mai relatează că Vișinescu, în vârstă de 87 de ani, a respins acuzațiile care-i sunt aduse, spunând că el doar şi-a făcut meseria. Totodată, bătrânelul i-a blestemat pe jurnalişti şi l-a lovit pe un cameraman.

Unul din decesele care au avut loc sub comanda sa a fost al diplomatului Victor Rădulescu Pogoneanu, care ispășea o sentință de 25 de ani pentru „complot și trădare”.


El a murit după ce gardienii închisorii l-au ţinut de picioarele paralizate şi l-au târât pe scări, lovindu-i capul la fiecare pas.

Ion Mihalache, lider al Partidului Țărănesc și unul dintre cei mai importanți politicieni din România ai secolului trecut, a fost bătut crunt și i s-a refuzat tratamentul medical. El a murit la vârsta de 82 de ani în închisoare, pe vremea când Vișinescu a fost comandant.


A fost un „omenos”

Într-un interviu acordat luna trecută agenției de presă Associated Press, Alexandru Vișinescu a declarat că cei care i-au condamnat pe deținuții politici s-au făcut vinovați pentru abuzurile din sistem. Vișinescu a mai afirmat că el s-a arătat omenos cu deținuții, adăugându-le apă în porțiile de mămăligă prea sărată, pentru a o face mai comestibilă.


Potrivit plângerii penale înaintate parchetului, unul dintre colegii lui Vișinescu declara că l-a văzut pe comandantul închisorii amenințând deținuții cu pistolul. Același document mai spune că, în timpul în care Vișinescu a fost comandantul pușcăriei, deținuții primeau rații de hrană de doar 500-600 de calorii pe zi, îmn timp ce le era refuzată asistența medicală și erau ținuți la izolator.

Istoricii, spune autorul articolului din Washington Post, au numit închisoarea de la Râmnicu Sărat o „pușcărie de exterminare” sau „pușcărie a tăcerii”, din cauza regimului de izolare. România a avut 617.000 deținuți politici, din care o cincime au murit în pușcărie, potrivit estimărilor istoricilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter