Actualitate

Claparii potriviti – prima lectie despre cum sa schiezi fara probleme

<p>Fie ca esti incepator sau avansat, fie ca desenezi cercurile olimpice pe partie sau de abia inveti sa faci plugul, vei avea intotdeauna nevoie de sfaturi prietenesti despre cum sa iti alegi echipamentul.</p>

 

Tocmai de aceea prietenii nostri de la Skivirus, cea mai mare comunitate online de schiori din Romania, si Monitorul de Cluj s-au gandit sa treaca in revista sfaturile minime pentru a fi asigurat pe partie.

Astfel, vom incepe o serie de articole destinate sa iti imbunatateasca viata pe partie. Primul articol din aceasta serie este destinat claparilor.

Multi considera aceasta piesa din echipament a fi cea mai importanta, la fel credem si noi. O pereche de clapari care nu ti se potrivesc iti pot strica vacanta in Austria sau, mai rau, te pot face sa renunti cu totul la schi.

Dupa cum am precizat, sunt o piesa foarte importanta din echipament si ar trebui sa fie ultima ta achizitie la care sa nu te zgarcesti. Tipic, o pereche de clapari pentru incepatori costa intre 650 - 1100 ron, in functie de marca, an si alte optiuni, ajungand la 2000 - 2100 ron pentru avansati si expertii care schiaza pe partie sau in afara ei.

Acum ca am clarificat pretul claparilor exista mai multe criterii de alegere a lor dar cele mai importante sunt rigiditatea si disciplina de schi pentru care sunt construiti. Subiectul este unul destul de complex dar vom incerca sa redam in acest articol o parte dintre informatiile esentiale.

Rigiditatea claparului


Cel mai important aspect al unui clapar este rigiditatea, care este data de flex index. Claparii pentru schiori de nivel incepator-mediu au un flex index care variaza intre 60-90, iar cei rezervati avansatilor/expertilor si in rare cazuri celor supraponderali 100-130. Probabil in cautarile voastre veti mai intalni si clapari cu flex index de 150-160, si este cel pe care il veti gasi doar la claparii competitionali.

Din pacate nu exista un standard international privind flex indexul. Unii clapari cu flex index de 100 ni se vor parea mai rigizi decat altii de 80. Daca nu sti foarte bine ce iti trebuie sau ce iti doresti, recomandarea noastra este sa mergi sa probezi toate modelele care te intereseaza. Trebuie sa  fii sincer cu tine atunci cand iti evaluezi nivelul de schi. Altfel, cu un echipament nepotrivit nivelului tau vei progresa mai greu. Un clapar prea rigid pentru nivelul/greutatea ta te vor tine in "scaunel" intreaga zi, pe cand un clapar prea soft nu iti va da sustinerea, precizia si controlul pe care ti-l doresti intr-un viraj arcuit (carve). Flexeaza claparul in magazin cand il probezi, daca este prea rigid cand vei impinge in limba claparului cu tibia, acestia nu se vor clinti, chiar iti vor muta centrul de greutate in spate, vei simti ca stai pe calcaie. Daca claparul este prea moale il vei putea flexa pana la capat cu o rezistenta minima.

Spuneam anterior ca bocancii de schi pot fi grupati in functie de nivel 60-90 incepator-mediu, 100-130 avansati-experti. In timp ce claparii 60-90 sunt dedicati unui segment bine definit si care nu ridica pretentii legate de partea functionala, cei de 100-130 au povestea lor. In cadrul avansatilor si expertilor putem vorbi despre un segment specializat pe diferite discipline: freestyle, race, freeride, touring.

Tipuri diferite de clapar pentru discipline diferite de schi alpin

Claparii de freestyle/park sunt un segment specializat. O serie de caracteristici aparte ii definesc: sunt vatuiti cu un material de tip gel in limba si in „spoilerul” din spate, au o perna de amortizare in calcai, un brant din cauciuc moale, iar zona degetelor este captusita cu un material moale. Toate acestea pentru a le facilita schiorilor ce practica freestyle-ul aterizari mai putin dureroase.



Claparii de race sunt o chestie aparte si extrema in unele cazuri. Sunt rigizi si foarte rigizi, construiti pe un calapod (last) mic, iar in cazul celor mai profi soseta interioara se va inchide cu sireturi sau sistem BOA. Nu fac nici un compromis intre confort si performanta, cea din urma primand intotdeauna.


Claparii de freeride, cum probabil o veti auzi si de la altii, sunt in principal clapari de race ce arata putin altfel. Majoritatea caracteristicilor se pastreaza. Nu in putine cazuri cei mai buni schiori de Cupa Mondiala sunt si cei mai buni schiori din Freeride World Tour. Construiti pe acelasi principiu ca si claparii de race, cei de freeride au in majoritatea cazurilor un brant interior din caucic moale, iar limba si "spoilerul" din spate sunt vatuite cu material de tip gel, acestea pentru un confort usor mai sporit decat in cazul celor de race si pentru o aterizare mai lina a sariturilor.




Claparii de touring (tura). Dam timpul inapoi cu 3-4 ani, pe atunci marii competitori se luptau pentru castigarea unui segment nou, cel al claparilor de freestyle, acum lupta se duce pentru aceasta disciplina de touring ce castiga tot mai multi entuziasti. Vorbim aici strict de modele AT (alpine touring), modele ce vor sa pastreze calitatile de coborare ale unui clapar alpin prin adaugarea optiunii de ski-walk/functie de tura. Ce reprezinta acesta? Un mecanism de eliberare-blocare a cursei claparului. Practic, cand mecanismul va fi inchis vom avea un clapar rigid, alpin, iar cand mecanismul va fi deschis vom avea un clapar mai soft pentru ascensiunea pe piei si usoare catarari. O adaugare la claparii de touring sunt insertiile de vibram din talpa.



Intocmai ca in relatiile de zi cu zi si relatia cu claparii tai este una deosebita. Speram ca v-am fost de ajutor si ca veti alege intelept. Urmatorul articol va fi despre schiuri si descoperirea schiului potrivit.

Pentru mai multe informatii despre claparii potriviti dar si alte sfaturi accesați www.skivirus.com.

Ultimele Stiri
abonare newsletter