Actualitate

Clătite franțuzești pregătite de o fostă studentă la Cluj, pe placul americanilor

O căsuță mică de lemn, de doar câțiva metri pătrați, din centrul orașului Satu Mare, oferă amatorilor de dulciuri fel de fel de clătite franțuzești, spectaculoase atât prin modul de prezentare, dar mai ales prin gust.

Clătităria s-a născut din ideea și îndrăzneala unei tinere sătmărence, care după ce a terminat școala a devenit repede cunoscută nu doar în oraș, fiind premiată de Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Alexandra Lipovan a terminat Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, are un curs în domeniul culinar, iar acum când intenționează să-și dezvolte afacere la nivel național este masterand la facultatea de Studii Europene, specializarea Management Performant.


Ea era dornică să aducă ceva nou în oraș, după care a testat rețete și s-a oprit la clătitele franțuzești. Ideea i s-a transformat în hobby, iar pe urmă în afacere. Astăzi este poate un hobby-afacere.

„Încă de pe băncile liceului am simțit nevoia acțiunii, a implicării, aveam idei multe și căutam modalități de a le pune în practică, modalități care să-mi aducă acea stare de independență financiară. De aici și până la clătite a fost un pas! Am vrut să vin cu o noutate în oraș, să fac ceva diferit față de ce era atunci pe străzile sătmărene (covrigi, plăcinte, etc.). Am început să răsfoiesc și să testez rețete, am conceput grafica trăsurii în care noi servim produsele noastre, le-am personalizat aducând un aport propriu și astfel a luat naștere Clătităria ClaTos. Am ales acest tip de business, deoarece în România această industrie este slab dezvoltată, acest tip de desert este găsit doar în restaurante. Am optat pentru un concept Street Food, tocmai ca să fim la îndemâna oricărui client”, a declarat Alexandra Lipovan.  


Astăzi clătităria oferă 40 de sortimente de specialități tradiționale franțuzești, atât cu dulciuri, cât și clătite pentru mic dejun. Astfel, se găsesc „franjuri rumenite” — clătite cu smântână și cașcaval, „clătite ghiftuite” — pentru dimineți copioase, „clătita aperitiv” — cu ou, smântână și cașcaval, „povestea ciobănașului” — clătite cu brânză sărată și verdeață, „firimiturile împăratului” — clătite cu ciuperci, usturoi și verdeață.

Vedete sunt bineînțeles clătitele de sezon, cu ciocolată, miere, gem, vanilie, cremă de brânză, înghețată, din aluat fin și aromat. În meniu se regăsesc specialități din ciocolată precum „surâs negru”, „palate de nisip”, „deliciul nopții”, „vis de ciocolată”, specialități cu miere precum „Țara minunilor”, „Porțile Orientului”, specialități din gem precum „Soarele de dimineață”, „clătita mătușii Maria”, „flori de vișine”, „trandafirul de pădure”.


„Meniul cuprinde peste 40 de sortimente și specialități pentru fiecare sezon în parte, astfel reușim să menținem curiozitatea și interesul clienților noștri. Sunt preparate tradiționale franțuzești. Spun franțuzești deoarece aceste clătite sunt coapte pe o crepieră franțuzească și nu în tigaia noastră românească”, a mai spus aceasta.

Povestea ei, plină de greutăți, a ajuns în atenția reprezentanților Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București, care i-au și acordat premiul de antreprenorul lunii iunie.


În momentul de față ea are planuri mari, și anume să dezvolte afacere la nivel național, să existe câte o astfel de clătitărie în fiecare județ.

„Există un citat: «Când creezi ceva, cel mai greu este să începi. Nu este mai ușor să crești un fir de iarbă decât un stejar». Atunci când începi o afacere, inevitabil te gândești la expansiune! Doresc să extind această afacere în sistem de franciză”, a adăugat aceasta.

Etichete: studenta
Ultimele Stiri
abonare newsletter