Actualitate

Gyula – orașul istoric balnear!

Orașul Gyula din Ungaria a ajuns una din destinațiile preferate ale românilor din Transilvania și Banat atunci când doresc să se relaxeze în week-end sau chiar pentru un sejur mai lung.

Gyula se află la aproximativ patru ore de Cuj-Napoca, la 20 de kilometri de vama Salonta, într-un peisaj cu multă verdeață și liniște. Aici găsești, pe lângă atracția principală – băile termale, ștrandul, aquark-ul și alte obiective ce merită văzute: cetate, muzeu, biserici, cofetăria de 100 de ani, etc.

Băi termale, ștrand și aquapark

Principala atracție a orașului o reprezintă Băile Cetății. Acest complex de băi termale, cu ștrand și aquapark, este amplasat într-o rezervație naturală deosebită, parcul de 8.5 hectare al castelului medieval Almásy cu arbuşti seculari, tufe de verdeaţă şi flori rare. Băile termale ale Câmpiei de Sud, calificate pe plan internaţional, oferă o paletă completă de servicii vizitatorilor de toate vârstele în fiecare zi a anului.


Ștrandul are 19 bazine cu ape termale, cu valuri artificiale și jacuzzi, un bazin olimpic de înot, dar și tobogane, bazin de sărituri și saune.

Apa termală este exploatată prin patru bazine acoperite și unul în aer liber. Apele termale de la Gyula conţin natriu-hidrogen-carbonat. Ele ajută la regenerarea organismului, au efect analgezic, reduc reacţiile alergice, calmează sistemul nervos, reduc insomniile, inflamaţiile fiind indicate și în tratarea unui mare număr de boli de piele.


Plaja verde a ştrandului oferă multiple posibilități de relaxare. Paradisul acvatic de peste 400 de metri pătraţi oferă pentru cei mici distracţie şi relaxare. Terenul de joacă acvatic atrage copii la joacă cu zece elemente distractive şi cu o fântână arteziană deosebită.

Locul favorit de distracţie al tinerilor sunt toboganele de mai multe feluri şi piscina cu valuri recomandată întregii familii. În plus, o mulţime de programe distractive, un teren de volei şi de mini-golf asigură o bună dispoziţie pe tot parcursul zilei.


Băile termale și ștrandul sunt completate de Aqua Palota, un aquapark cu dotări moderne, inaugurat în decembrie 2013. Aici funcționează o piscină de relaxare, cu instalații de hidromasaj, două tobogoane, dar și un bazin pentru sărituri. Tot aici vizitatorii se pot relaxa la barul din apă cu băuturi răcoritoare. Aici găsim și Parcul de Saună Castello unde se poate alege tipul de saună potrivit pentru fiecare.

Posibilități multiple de cazare

Capacitatea de cazare a stațiunii este de 5.000 de paturi. Se pot alege de la locuri în campinguri, apartamente în vile până la hoteluri de trei și patru stele. Cele mai multe hoteluri au locuri special amenajate pentru familii cu copii – camera pentru copii, locuri de joacă, etc. Un loc interesant de cazare în Gyula este Hotelul Erkel aceasta deoarece, pe lângă camerele moderne care asigură tot confortul unui hotel de trei și patru stele, are avantajul accesului direct din hotel către aquapark și băile termale printr-un coridor acoperit.


Cetatea

Un alt obiectiv al orașului este cetatea construită din cărămidă la 1455, restaurată și deschisă ca muzeu în 2005. Aici, în 24 de încăperi, descoperi întreaga istorie a orașului. Din vârful turnului cetății se deschide o priveliște frumoasă asupra orașului. În teatrul cetății, pe scena din interior sau pe cea din exterior, de pe lac, se desfășoară o serie de spectacole și evenimente de la începutul primăverii până toamna târziu.

Alte atracții

Centrul orașului se poate străbate la pas sau cu ajutorul unui trenuleț turistic. Foarte interesante sunt jocurile de lumini și apă din piața centrală și biserica reformată. O altă atracție este ”Cofetăria de o sută de ani”, care are de fapt de 175 de ani, fiind fondată în 1840. Ea este a doua cea mai veche din Ungaria. Aici, atmosfera de secol XIX este refăcută ireproșabil. Mobilierul original al cofetăriei a fost restaurat în anii 1980, odată cu picturile murale originale. Aici găsiți bomboane de ciocolată realizate manual și prăjituri delicioase.


Excursii de o zi

Biroul de Informații Turistice al orașului Gyula oferă zilnic excursii sau tururi ghidate în oraș și în apropierea acestuia. Unul dintre cele mai interesante locuri este conacul Breda, situat la 20 de minute de Gyula, restaurat și amenajat ca muzeu. Ceea ce face special acest loc este spectacolul de lumină proiectat pe fațada albă a conacului. Un alt loc care trebuie văzut este fabrica locală de palincă și unde se organizează degustări ale produselor din prune, caise, pere, dar și din nuci verzi, mere sau coacăze.

Etichete: strand aqua park
Ultimele Stiri
abonare newsletter