Actualitate

Au construit cel mai rezistent pod din paste făinoase. Studenţii de la UTCN au arătat o altă întrebuinţare a produsului alimentar

Studenţii de la Facultatea de Construcţii din Cluj-Napoca au demonstrat că pastele făinoase nu se folosesc doar în arta culinară, ci şi ca material pentru machete. Ei au construit poduri din paste făinoase, iar luni, în amfiteatrul facultăţii, podurile au fost supuse unui test.

Viitorii constructori din Cluj-Napoca au susţinut o demonstraţie de rupere a podurilor din paste făinoase, fiind coordonaţi de conferenţiarul universitar Gobesz  Zsongor. Activitatea s-a desfăşurat astăzi, 4 mai, la Facultatea de Construcţii din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, unde studenţii şi-au demonstrat abilităţile practice în ceea ce priveşte viitoarea lor carieră.

Cele şase echipe competitoare şi-au prezentat pe rând machetele care au fost supuse unui test de rezistenţă, iar echipa câştigătoare va participa la Campionatul Mondial World Championship in Spaghetti Bridge Building în Budapesta pe data de 22 mai.


„În principiu, este vorba de paste făinoase comerciale care se pot achiziţiona din orice magazin. Acestea se montează folosind orice adeziv. Criteriul fundamental este ca pastele să fie îmbinate doar la capete şi doar în anumite noduri se pot face lipituri. Masa totală care include pastele făinoase cu adeziv, cu placa de lemn cu care se face încărcarea, şurub, şaibă şi piuliţă nu poate depăşi 1000 de grame. La aceste 1000 de grame maxim admise trebuie să acopere o deschidere de un metru, nedepăşind înălţimea de 60 de centimetri” a declarat Gobesz  Zsongor.

La finalul demonstraţiilor a fost declarată câştigătoare echipa Kamikaze, a cărui pod a rezistat la greutatea de 433 kg cu masa totală de 988 grame. Pe locul doi s-a clasat echipa The Big Bang cu greutatea de 420 kg, fiind urmaţi de The Beginners cu greutatea de 293 kg.


„Am muncit timp de o săptămână jumătate, ne-am sacrificat timpul liber şi nopţile pentru o structura cât mai rezistentă a podului. Până la competiţie vom îmbunătăţi macheta, vom vedea unde a cedat, de ce a cedat şi să încercăm să rectificăm greşelile” a declarat Robert Balint, unul dintre câştigători.

Timpul acordat în cadrul campionatului pentru manopera unui pod este de cinci zile, deşi în mod real construcţia lui durează mai mult de o săptămână. 


Facultatea de Construcţii participă de cinci ani la acest campionat, iar în anul 2012 şi 2014 a luat locul 1 la categoria poduri.

Articol scris de Carmen Bizău şi Roxana Cuceu, studente la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter