Actualitate

Expoziţie omagială din ediţiile lui Jean Calvin, la Biblioteca Academiei

Miercuri, 29 octombrie, a avut loc vernisajul de carte veche „Cititorii transilvăneni ai lui Jean Calvin”. Peste 30 de volume transilvane ale operei reformatorului Jean Calvin, datând din secolele XVI-XVII, au fost prezentate la filiala Cluj a Academiei Române.

Eparhia Reformată din Ardeal a organizat miercuri,în holul Bibliotecii Filialei Cluj a Academiei Române, vernisajul expoziției „Cititorii transilvăneni ai lui Jean Calvin”.

Jean Calvin (1509–1564) a fost unul dintre cei mai de seamă teologi ai Reformei bisericești din secolul al XVI-lea. El a pus bazele teologiei bisericii reformate, a treia bisercă ca număr de enoriași în România. Operele sale au cunoscut mai mult de 500 de ediții încă în secolul a XVI-lea. Marea majoritate a acestora au ajuns în secolele XVI–XVII în bibliotecile unor erudiți transilvăneni de diferite confesiuni.


Dintre acestea, mai mult de 30 de volume au fost puse la dispoziția publicului în cadrul expoziției. Expoziția, grupată după apartenența confesională a foștilor proprietari, oglindește și viața confesională a Transialvaniei premoderne, cu referire la orașul nostru. Majoritatea exponatelor sunt prezentate prima dată publicului larg.

István Monok, directorul Bibliotecii Academiei Maghiare de Științe a prezentat în cadrul vernisajului volumul Bibliotheca Calviniana Transylvanica. Kora újkori Kálvin-kiadások Erdélyben, întocmit de Sándor Előd Ősz.  


 Expoziția va fi accesibilă publicului pînă la 8 noiembrie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter