Actualitate

Ghid de cinema: la ce film mergem?

Săptămâna aceasta, cinematografele din Cluj-Napoca au un program variat: filme SF, thrillere, comedii, animații 3D şi acțiune.

Fanii filmelor de acțiune, science-fiction și imagini tridimensionale se pot bucura în următoarele zile de continuările filmelor „Transformers”, „X-Men”, „Cum să îți dresezi dragonul”, „Rio” şi „Planeta maimuțelor”, la cinematografele din mall-uri.

Tot din zona SF, vor fi ecranizate filmele „Lucy”, în avanpremieră, cu Morgan Freeman și Scarlet Johansson și „Edge of Tomorrow: Prizonier în timp”, care numără deja două nominalizări la premiile Golden Trailer și care îl are pe Tom Cruise ca actor principal.


Filme europene sau pelicule din anii trecuți

Cinema Victoria ne-a obișnuit deja cu abordarea diferită: filme europene, promovarea celor românești și ecranizarea filmelor din anii trecuți, nu neapărat block-bustere. Pentru cei care n-au apucat să vadă filmul controversat al lui Lars von Trier, „Nimfomana”, în cele două volume, acesta mai rulează la Cinema Victoria, weekendul acesta.

Tot la Cinema Victoria vor fi ecranizate filme europene: „Mea Culpa”, „Canibal” - o coproducție româno-spaniolă și filmul românesc „O poveste de dragoste, Lindenfeld”. Vor rula și filme din 2013: „New York Melody”, „Phil Spector” - o biografie care numără 27 de nominalizări și o altă biografie de acum doi ani, „Hitchcock”, despre viața amoroasă a celebrului Alfred Hitchcock.


Comedii și filme pentru cei mici

Animațiile din oferta cinematografelor clujene includ partea a doua a filmului „Rio”, precum și „Cum să îți dresezi dragonul 2”, iar de la creatorii „Epoca de gheață”, animația din 2013, vine filmul „Epic”. Tot din ramura comediilor, dar pentru cei mari, va rula la cinema filmul „O altă adresă de pomină” („22 Jump Street”), continuare a filmului laureat cu şase premii și multiple nominalizări anul trecut. Alte comedii sunt „Sex Tape” și „Din greşeală împreună”.

Ce preferă clujenii?

Perioada verii este una mai săracă pentru cinematografele clujene, după cum explică administratorul Cinematografului Florin Piersic, Onița Silaghi.


 „Se simte plecarea studenților. La noi e cam pauză, de aceea am și reluat niște filme care au avut o mai mare audiență, difuzăm mai multe filme de copii și facem în perioada aceasta reduceri, deoarece lumea nu prea vine vara la film”, explică Onița Silaghi.

Referitor la preferințele clujenilor, Onița Silaghi spune că filmele din box office sunt alegerea celor mai mulți clujeni. „În general, filmele care sunt în box office au mai mult succes în rândul clujenilor. Cât despre filmele 3D, în ultima vreme sunt tot mai populare”, a precizat administratorul cinematografului Florin Piersic, Onița Silaghi.


Chiar dacă în perioada aceasta nu sunt mulţi cei care merg la cinematograf, clujenii sunt altfel mari consumatori de film. Anul trecut, Cinematograful Florin Piersic a ocupat locul 1 în țară între cinematografele publice ca număr de spectatori. Astfel, în 2013, Cinema Florin Piersic a atras peste 95.000 de spectatori, potrivit declaraţiilor făcute de directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu.

Pe de altă parte, există statistici care arată că, la nivel naţional, numărul spectatorilor din sălile de cinema a scăzut dramatic în ultimii 25 de ani. Astfel, dacă în 1989 în România se vindeau circa 156 de milioane de bilete, în 2013 numărul acestora a fost de numai 9 milioane de bilete vândute.


Filmele 3D: Știați că...?

Ştiaţi, de exemplu, că cei mai recenţi ochelari 3D nu mai folosesc principiul polarizării, ci blochează vederea fiecărui ochi alternativ? Iată unele dintre cele mai interesante informaţii despre filmele 3D.

- Începutul 3D a venit odată cu stereocopul, un dispozitiv ce permitea ochiului uman să suprapună imagini statice bidimensionale.

- La începutul anilor ’90, Georges Méliès a descoperit din greșeală o tehnică folosită în filmele 3D – a utilizat camera dublă, pentru a crea câte două negative ale peliculelor în același timp. Astăzi, prin suprapunerea celor două imagini și folosirea ochelarilor speciali, filmele sale pot fi vizionate tridimensional.

- Tot la începutul secolului 20, în anii „febrei 3D”, tehnica filmării tri-dimensionale era folosită la jocurile olimpice, pentru a determina cu acuratețe câștigătorii la linia de sosire. De asemenea, filmele 3D erau folosite în scop militar pentru a crea imagini în spațiu despre geometria unghiurilor în momentul bombardării aeronavelor.

- În thrillerul lui Alfred Hitchcock, „Dial M for Murder”, care a fost filmat cu o cameră 3D, regizorul a fost nevoit să se adapteze dispozitivului care nu putea filma de aproape – a folosit un telefon imens și un deget artificial și a făcut o gaură în platou pentru a putea opera camera de dimensiuni mari.

- Cei mai recenţi ochelari 3D nu mai folosesc principiul polarizării – lentile roși și albastre – ci blochează vederea fiecărui ochi alternativ, atât de repede încât procesul nu este observabil de către spectator.

- Coreeni au extins principiul filmelor 3D, introducând 4DX-ul – o experiență cinematografică extravagantă, care apelează la toate simțurile cognitive. Cinematografele 4DX cuprind echipament special - scaune mișcătoare, vânt, ploaie, gâdilatul picioarelor, ceață, 1000 de mirosuri, baloane de săpun, fulgere artificiale.

(Iulia VLAD, studentă Jurnalism, FSPAC – UBB, anul I)

Ultimele Stiri
abonare newsletter