Actualitate

Artă sau vandalism? Clujul, împânzit de grafitti, mâzgălituri şi mesaje obscene FOTO

„Tăcerea e de aur”, „Tu ce faci de apocalipsă?”, „bă, mă leși?”, „Isus te iubește” , “Afară cu F.M.I. din ţară”, “PONTAUR” și alte sute de mesaje, cuvinte obscene şi desene se regăsesc pe pereții clădirilor din Cluj-Napoca. Primăria Cluj-Napoca a pierdut demult războiul cu aşa zişii artişti care de foarte multe ori vandalizează clădiri, unele proaspăt renovate. În galeria foto vă invităm să descoperiţi cele mai nebuneşti şi de impact mesaje pe care le-am întâlnit în oraș.

Arta graffiti se face din ce în ce mai cunoscută în România și totodată și în municipiul Cluj-Napoca. Acest tip de artă a fost descoperit după anul 1989 și este văzută precum o „artă democratică” și în același timp un act de vandalism.

Cele mai frecvente mesaje de pe fațadele clădirilor clujene sunt jocuri de cuvinte, mesaje ale unor activiști sau chiar atacuri la persoană sau anumite grupuri, dar și simple întrebări sau afirmații fără niciun sens, dar care stârnesc amuzamentul trecătorilor. De asemenea, grafitti-urile propriu-zise, sunt adevărate opere de artă, însă, de multe ori poți da și peste simple mâzgălituri de prost gust.


De la „Trăiești cu Isus” până la „M**E CFR”

Cel puțin centrul orașului este împânzit de mesaje de tot felul, grafitti sau linii trase la întâmplare pe fațadele clădirilor. Printre cele mai frecvente mesaje regăsim „PONTAUR”, „Lupta de plasă”, „Tu ce faci de apocalipsă?”, „Afară cu F.M.I din țară”, „You work too much for too little” (Muncești prea mult pentru prea puțin – n.r.) sau „Tăcerea e de aur”.

Până și fanii celor două echipe de fotbal ale orașului, CFR și Universitatea, duc un război prin intermediul acestor inscripții pe pereții orașului. „CFR”, „1907” sau „**** U” din partea susținătorilor feroviarilor, iar în replică, „studenții” vin cu mesaje precum „**** CFR”, „1919”, „Arde Gruia” sau „Mamă te iubesc da nu ca pe U”. Nu de mult timp, fanii echipei din Gruia au realizat un desen impresionant la intrarea în Stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”, însă au fost imediat taxați de „șepcile-roșii”, aceștia vandalizând lucrarea.


Părerile clujenilor sunt împărțite

Locuitorii municipiului au păreri pro și contra vizavi de fenomenul grafitti. Majoritatea clujenilor sunt împotriva acestor desene, însă sunt de părere că grafitti este totuși o artă și ar trebui găsită o soluție și pentru cei pasionați de desenele pe pereții clădirilor.

„Consider că în orașul nostru arta grafitti-ului nu este atât de dezvoltată precum în alte locuri. În consecință, majoritatea desenelor de pe clădiri suferă la realizare, chiar daca ideile sunt bune. Ca simplu cetățean, nu încurajez grafitii-urile deoarece mi se par grosolănii ce pot strica arhitectura unică a Clujului”, a mărturisit Paul Olar, un tânăr cetățean al orașului.  


Pe de altă parte, cei care fac grafitti, spun să sunt nevoiți să iasă noaptea din casă pentru a face ceea ce le place de teamă să nu fie prinși. „Pentru mine e un hobby, fac asta din plăcere. De ce în alte țări se poate face așa ceva legal? Într-adevăr sunt mulți indivizi care nu au nicio treabă cu fenomenul grafitti, desenează pur și simplu prostii, iar din cauza lor noi trebuie să facem asta pe ascuns, tot timpul cu frica în spate”, s-a plâns un împătimit al acestui fenomen.

„Eu cred că graffiti este o artă și ar trebui amenajate spații pentru ca artiștii să poată evolua. Este păcat că distrug zidurile clădirilor cu istorie și este păcat că sunt scrise anumite mesaje obscene, dar Clujul are „lucrări” frumoase din acest domeniu. Sunt multe de învățat despre arta aceasta, la noi este în stare incipientă, față de străinătate unde sunt artiști care fac bani mulți din asta”, a adăugat Laura Goarnă, o studentă venită la Cluj.


Dacă tinerii sunt mai toleranți față de acest fenomen, de cealaltă parte, veteranii orașului critică în termeni duri acest act de „vandalism”.

„Niște vandali, altceva mai bun nu au de făcut? Trebuie neapărat să murdărească tot orașul?” s-a arătat indignat Cornel Moldovan, un pensionar, fiind completat imediat de doamna Moldovan: „Nu e numai vina lor, dacă nu se iau măsuri împotriva acestora, ei continuă să deseneze. Am văzut și desene frumoase, dar locul lor nu e pe clădirile din oraș”.


Propunere inedită

Un clujean propune o soluţie inedită pentru monitorizarea "fenomenului graffiti" din Cluj-Napoca.

Clujeanul spune că odată cu punerea în practică a propunerii sale se va diminua “profanarea” cu graffiti a imobilelor publice şi private, monumentelor, mobilierului urban, podurilor etc. El propune amplasarea unor panouri din pânză albă, în parcuri, curţile şcolilor şi locurile de joacă pentru copii, “pe care tinerii şi nu numai, să poată să se exprime artistic folosind graffiti în mod civilizat. Panourile pot avea dimensiuni de cca 4,0m x 2,0m şi se pot amplasa câte două cuplate, montate astfel încât să se rezeme unul de celălalt la partea superioară (aşa numita capră). Panourile fiind mobile se pot înlocui după ce se umplu cu desene”.

Potrivit sesizării clujeanului postată pe un site pentru sesizări şi reclamaţii la adresa Primăriei, se vor putea organiza concursuri cu ocazia unor evenimente (Zilele Clujului, Ziua internaţională a copiilor, Ziua tineretului s.a.). “Sper ca propunerea mea să prezinte interes pentru conducerea Primăriei şi că, dacă va fi implementată în municipiul nostru va avea efecte benefice pentru aspectul general al acestuia din punct de vedere urbanistic. Municipiul nostru are nevoie în permanenţă de un aspect urban civilizat, având în vedere numărul tot mai mare de turişti care îl vizitează şi de numărul tot mai mare de participanţi la evenimentele culturale cu caracter local, naţional şi internaţional care se organizează anual cu ajutorul Primăriei”, încheie clujeanul sesizarea.

Articol scris de Radu Bărăian, student la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

Ultimele Stiri
abonare newsletter