Actualitate

Tineri şi curajoşi. Cercetaşii clujeni care vor lua la pas întregul arc carpatic pentru a salva munţii României FOTO

Doi tineri de 18 ani din municipiul Dej, ambiţioşi şi iubitori ai muntelui, pornesc în aventura vieţii lor. Gabriel Gălbează şi Adrian Marton vor străbate în perioada 26 iulie - 15 septembrie munţii Carpaţi. Pe parcursul a 52 de zile, cei doi vor duce cu ei de-a lungul lanţului carpatic mesajul „Salvați Muntele – Ultima Resursă a României“.

Gabriel are 18 ani, s-a născut în Cluj-Napoca şi în această vară a absolvit liceul, reuşind de asemenea să treacă peste examenul de Bacalaureat. De cealaltă parte, Adrian va deveni major pe parcursul traseului prin Carpaţi. Acesta este originar din Dej şi este elev în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian“.

De unde a început totul

Daniel Onofrei, preşedintele Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României Filiala Dej, spune că ideea le-a venit tinerilor în urmă cu doi ani, după ce au văzut câte distrugeri au loc pe munte, dar şi pentru că informaţiile privind starea traseelor şi a marcajelor nu a mai fost actualizată de ceva vreme.


„Ei s-au gândit să facă un lucru practic, o acţiune care să aibă un rezultat final, că aşa toată lumea în ziua de azi ia bani din diverse finanţări, face nişte pliante şi gata campania”, a declarat Onofrei.

Ceea ce a spus atunci Daniel Onofrei avea să fie aprobat şi de cei doi tineri, care au vorbit pe larg despre această expediţie cu Monitorul de Cluj.


„Vom merge în această expediţie în primul rând pentru a ne demonstra că putem ducem la capăt o misiune care nu este la îndemâna oricui“, afirmă Adrian Marton, fiind completat de Gabriel Gălbează care a spus că „vrem să punem în evidenţă frumuseţea munţilor din România“.

Cei doi au declarat la unison că au fost doi ani de muncă foarte dificilă. Este foarte important de reţinut faptul că cercetaşii au beneficiat de antrenamente fizice bine puse la punct, fiind testaţi de asemenea psihologic. Totodată au mai beneficiat de stagii de supravieţuire, tehnici de orientare şi semnalizare, precum şi de stagii de nutriţie.


Prima expediţie de o asemenea anvergură

Gabriel povesteşte că a început să fie atras de aventurile montane încă din anul 2007, când a descoperit adevăratele frumuseţi ale naturii şi a început să aprofundeze acest domeniu din dorinţa de a cunoaşte munţii din România. „Pentru mine muntele este un mediu recreativ care mă stimuleaza în alegerile pe care le iau în viaţă“, a subliniat acesta.

Din perspective lui Adrian, totul a început în 2009, mai exact din prima excursie adevărată la munte cu cercetaşii dejeni. Pasiunea pentru frumos şi idea de a petrece un timp îndelungat în natură îl atrage pe tânărul cercetaş în mod semnificativ. „Muntele reprezintă o evadare din cotidian, un loc sănătos atât pentru trup cât şi pentru minte“, a adăugat Adrian.


Totuşi, pentru cei doi băieţi care s-au întâlnit prima dată la „cercetaşi“ şi care în timp au devenit prieteni, aceasta va fi prima expediţie.

„Expeditii nu am mai făcut. Trasee pe mai multe zile şi cu grad ridicat de dificultate am făcut multe. Le-am şi uitat numărul. De-a lungul anilor, chiar dacă suntem tineri, am trecut prin multe experienţe la munte, si am învăţat din fiecare. Acum suntem foarte încrezători că vom reuşi, şi de asemenea, nerăbdători să pornim“, au spus Gabriel şi Adrian. 


În ce constă expediţia de 52 de zile pe întregul arc carpatic?

Gabriel şi Adrian au vorbit cu lux de amănunte despre cea mai dificilă, dar în acelaşi timp interesantă experienţă prin care vor trece.

„O să parcurgem o medie de 10-12 ore pe zi. În kilometri nu putem spune distanţa exactă deoarece pe munte aceasta se măsoară în ore. În mare parte vom înnopta la cort, dar vor fi şi câteva zile în care vom dormi la cabane sau pensiuni“, spune Gabriel.

„Există porţiuni riscante, există porţiuni grele cu diferenţă mare de nivel. Pe lângă măsurile de siguranţă pe care le-am gândit noi, vrem să menţionăm sprijinul deosebit al Jandarmeriei Române, care va contribui la siguranţa noastră prin măsuri de informare, monitorizare şi intervenţii în caz de probleme“, îl completează Adrian.

„Costurile sunt ridicate. Suntem mândri de agenţii economici din Dej, care s-au implicat în număr mare să ne sprijine în această misiune. În mare parte, ne-am atins bugetul, dar mai avem nevoie de puţin sprijin pentru a asigura tot ce ne-am propus“, mai adaugă acesta.

Pentru multă lume pare de necrezut că doi tineri cercetetaşi de 18 ani vor străbate sute de kilometri prin Carpaţii României de unii singuri. Având în vedere acest lucru, băieţii au fost întrebaţi dacă într-adevăr vor porni singuri în această expediţie. „Bineînţeles. Traseul va fi parcurs doar de noi doi. Scurte porţiuni, la final, în Gutâi, vom fi însoţiţi o zi de un grup restrâns. Există o echipă de aprovizionare, care periodic, conform unui grafic bine stabilit, ne va asigura cele necesare“, au mărturisit Gabi şi Adrian.

De-a lungul acestei expediţii, cei doi vor  face o documentare şi vor urmări să atingă anumite scopuri precise cu privire la starea marcajelor  turistice,  starea  traseelor,  curăţenia  existentă  pe  traseele  de  creastă, defrişările din anumite zone, păstoritul şi consecinţele sale, realizarea mai multor trackuri GPS pentru întreaga porţiune de creastă, dar şi promovarea turismului montan din România.

„Salvați Muntele – Ultima Resursă a României“

Gabriel şi Adrian au explicat ce semnifică mai exact acest mesaj al expediţiei lor. „Este un îndemn la implicare activă, dar nu unul banal, rezumat la simple seminarii şi broşuri, ci transmis printr-o serie de acţiuni ce necesită un efort şi un risc ridicat. Noi vrem să arătăm, că nu rezolvăm o problemă din faţa calculatorului nici accesând fonduri şi împărţind pliante, ci realizând evaluări la faţa locului“.

Într-un final, cercetaşii dejeni Gabriel Gălbează şi Adrian Marton au dorit să transmită un mesaj tuturor iubitorilor muntelui, dar şi celor care nu sunt pasionaţi de călătoriile la altitudini ridicate.

„ Vă îndemnăm pe toţi să profitaţi de această resursă a României. Nu uitati însă că orice resursă, dacă este exploatată iraţional se va epuiza, iar muntele va fi doar o amintire, un deal mai mare şi gol.  Muntele este frumos, dar trebuie respectat. El are legile lui. Ignorarea acestora, va transforma muntele într-un coşmar“, au încheiat tinerii.

Traseul pe care îl vor parcurge cercetaşii dejeni:

Carpaţii Occidentali (Munţii Vlădeasa, Munţii Bihor) -> Carpaţii Meridionali (Munţii Țarcu, Muntele Mic, Munţii Godeanu, Munţii Retezat, Munţii Parâng, Munţii Căpățânii, Munții Făgăraș, Munții Piatra Craiului, Munții Bucegi) -> Carpaţii Orientali (Munţii Ciucaș, Munții Siriu, Munții Vrancei, Munții Bretcu - Oituz, Munții Nemira, Munții Ciuc, Munții Hășmaș, Munții Ceahlău, Munții Călimani, Munții Suhard, Munții Rodnei, Munții Țibleș, Munții Gutâi).

Proiectul celor doi tineri este realizat cu sprijinul Jandarmeriei Române care în aceste luni derulează o campanie “Jandarmeria montană, pentru un mediu sigur! Siguranţă la înălţime!”, activitate care face parte dintr-un proiect cu finanţare europeană prin Programul de cooperare elveţiano-român.

Articol scris de Radu Bărăian, student la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II

Ultimele Stiri
abonare newsletter