Actualitate

Donaţie: BCU a primit un portret Lucian Blaga al pictorului Radu Maier

Pictorul Radu Maier a donat Bibiotecii Centrale Universitară (BCU) un portret al lui Lucian Blaga, piesă care face parte din expoziția personală ,,Retrospectivă” de la Muzeul de Artă din Cluj. Actul festiv al donaţiei a avut loc miercuri în sala Gheorghe Sion de la BCU.

Pictorul Radu Maier a donat Bibiotecii Centrale Universitară (BCU) un portret al lui Lucian Blaga Pictorul Radu Maier a donat Bibiotecii Centrale Universitară (BCU) un portret al lui Lucian Blaga

Portretul face parte din expoziția ,,Retrospectivă a pictorului Radu Maier, deschisă din data de 4 iulie până în 3 august 2014. Este al patrulea portret Lucian Blaga, pe care Biblioteca Centrală Universitară îl are în posesie.

Tabloul de dimensiunea 93x93 face parte din seria de picturi dedicate filosofului și poetului Lucian Blaga, pe care pictorul Radu Maier l-a cunoscut personal.


,,În ceea ce privește «magnetul Blaga», nu sunt singurul care l-a pictat și nu sunt singurul care l-a făcut, să sperăm, bine, pe  Blaga. Însă eu am undeva un avantaj pentru că Blaga mi-a pozat. Și nu foarte economic, ci 22 de ședințe. 22 de ședințe cu Blaga sunt o trăire, nu numai sub aspectul strict plastic, este o performanță  și am avut și discuții. Blaga, însă, a fost pentru mine o misiune pentru mine, care după ce terminam ședința îmi dădea de gândit. Era ca o «cadență de sentință».  El avea darul de a spune lucruri, chiar când nu spunea nimic”, a declarat pictorul Radu Maier.

Potrivit conducerii BCU, deși instituţia mai are și alte portrete ale celui care-i poartă numele, acest portret este mai important deoarece pictorul l-a cunoscut personal pe Lucian Blaga


,,Cred că donația de astăzi, în cazul în care maestrul Radu Maier donează bibliotecii noastre, depășește toate donațiile în sensul valorii acustice și, în sfârșit, al lucrării propriu-zise, dar sigur, nu diminează rolul celorlalți care au făcut donații bibliotecii noastre, reprezentând figura Lucian Blaga. Această pictură va patrona și Festivalul Blaga, care se va deschide anul viitor”, a declarat directorul general al BCU prof. univ. dr. Doru Radosav.

Născut la Cluj, Radu Maier este pictor, grafician, desenator și ilustrator, operele sale definindu-se printr-o simbioză sistematică a tematicii clasice, îmbinate cu mijloace tehnice moderne. Stabilit în anii ’80 în Occident, Radu Maier revine în permanenţă în ţară.


(Articol scris de Mădălina Nica, studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, anul II)

Ultimele Stiri
abonare newsletter