monitorulcj.ro Menu

Penitenciarul Gherla va avea noi locuri pentru deținuți

Ministerul Justiţiei supune dezbaterii un proiect achiziţie a studiilor de fezabilitate pentru construirea de noi locuri de detenţie din sistemul ANP, întrucât există un deficit de 3.843 de spaţii. Proiectul arată că vor fi construite mii de spaţii de detenţie, până în 2024.

Detinutii care publică o carte scapă de 20 de zile de închisoare

Plenul Senatului a adoptat tacit, în şedinţa de luni, un proiect legislativ iniţiat de opt parlamentari UDMR, prin care se propune ca pentru fiecare lucrare ştiinţifică elaborată şi publicată în timpul detenţiei pedeapsa să se reducă cu 20 de zile.

Ministrul Justiţiei: Sunt 28.000 de deţinuţi pentru care nu se respectă condiţiile minimale de viaţă

Sunt aproximativ 28.000 de deţinuţi pentru care nu se respectă condiţiile minimale de viaţă, potrivit actualului ministru al Justiţiei, Florin Iordache, după vizitele efectuate în penitenciare. Penitenciarul Gherla era dat, la sfârşitul anului trecut, drept un model "de foarte bună practică" în ceea ce privește dreptul și accesul deținuților la muncă, de fostul ministru.

DNA s-a sesizat din oficiu în cazul cărţilor scrise de deţinuţi. Sunt implicaţi profesori universitari din Cluj

DNA a deschis dosar penal in rem în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea. Sunt verificaţi profesori din Cluj care au avizat lucrări fără să le citească.