Ştiri din Transilvania

Castele din Cluj și împrejurimi care îi uimesc pe vizitatori, din perioada medievală și până în prezent

Există locuri care au multe povești de transmis. La câțiva kilometrii de municipiul Cluj-Napoca, se deschide o lume feerică, desprinsă din poveștile cu prinți și prințese, cu castele impunătoare și grădini care se întind pe suprafețe vaste.

 

 


Mai jos vă prezentăm o listă cu câteva dintre castele din județul Cluj și împrejurimi care au reușit să conserve secole de istorie.

Castelul Bánffy (Bonțida)

Castelul este cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei, este un asamblu arhitectonic construit de familia Bánffy în comuna Bonțida, județul Cluj. Construcția acestui castel au început în anul 1437 și s-a finalizat 400 de ani mai târziu, în 1890.


Între 1704 și 1711, castelul a fost avariat în timpul războiul de independență condusă de Francisc Rákóczi al II-lea, necesitând reconstrucții și reparații în mai multe locuri.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost folosit ca și spital militar. În anul 1944 clădirea a fost serios afectată în momentul în care trupele germane aflate în retragere au atacat, jefuit și incendiat întreg ansamblul. Întregul mobilier, bine-cunoscuta galerie de portrete și biblioteca, au fost distruse.


Contele Nicolae (Miklós) Bánffy, proprietarul castelului la acel moment, inițiase o negociere a Ungariei cu România pentru ca ambele state să schimbe tabăra și să întoarcă armele împotriva Germaniei, devastarea castelului se presupune a fi o acțiune de vendetă a guvernului german la adresa baronului.

În prezent Castelul Bánffy este un simbol al Clujului prin faptul că a devenit un spațiu pentru manifestări culturale, între care și cunoscutul festival Electric Castle, proiecții de film în cadrul TIFF și Zilele Castelului Bánffy.


Castelul Kornis (satul Mănăstirea)

La doar 58 km de Cluj, în satul Mănăstirea, se află un castel în stil renascentist care este înscris pe lista monumentelor istorie din județul Cluj. Din păcate acest castel un este restaurat.

Castelul a fost construit între 1573 și 1593 de către familia Kornis, de acolo și numele castelului. Castelul a fost serios avariat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în perioada comunistă. Clădirea pare desprins din poveștile cu creature magice, chiar dacă este o ruină.


Intrarea în castel avea și o punte suspendată,veche, care era ridicată în timpul nopții sau în caz de pericol, poartă încadrată de inorogi paraleli cu intrarea, inorogi care apar și pe blazonul familiei Kornis. Protectoarea castelului era Maica Domnului, pe care inorogii se consideră că o vegheau.

Castelul Haller (Coplean)

Castelul este situate în localitatea Coplean. Este înscris pe lista monumentelor istorice din județ și din 2010 în Patrimoniul Național din România. A fost construit între anii 1725-1771 de către guvernatorul Transilvaniei din acea perioadă.

Este cunoscut sub numele de „Castelul cu Scoici” datorită ornamentelor aflate deasupra ferestrelor. A fost ridicat pe local unui vechi conac, clădirea fiind formată din subsol, parter, etaj și acoperiș. La intrarea în domeniul castelului se afla un bastion care în prezent s-a mai păstrat o mică parte. În anul 1920, castelul a suferit un incendiu, în urma căruia acoperișul în stilul baroc a fost distrus în întregime.

Clădirea are o lungime de 24,5 metri, cu o intrare marcată de șase coloane de piatră cu capiteluri ionice. Coloanele susțin o terasă de 9,5 metri lungime și 2,5 lățime, iar zidurile sunt masive, cu grosimea de un metru.Urmașii familiei Haller au depus cerere de restituire a castelului și a cinci hectare din fostul parc cu plopi și castani, ei sperând să readucă la viață frumusețea castelului din anii săi de glorie.

Castelul Calendar (Mureș)

Celor care doresc să descopere castelele din afara județului Cluj le recomandăm Castelul Calendar, care se află în comuna Zau de Câmpie, județul Mureș.

A fost numit „Castelul Calendar” din cauză construcției sale. Are 365 de ferestre (una pentru fiecare zi a anului), patru turnuri (reprezentând anotimpurile), 52 de camere (numărul săptămânilor dintr-un an), 7 terase și 12 holuri (zilele săptămânii, respectiv lunile anului).

Castelul a funcționat ca reședință de vară a fostului ambasador al Austro-Ungariei în Rusia, Istvan Urgon. În comunism, castelul calendar a fost preluat de stat și a primit mai multe destinații de-a lungului timpului.

Mobilierul a fost confiscat de conducerea comunistă și transferat la Turda, unde era pe atunci centrul de județ. Castelul a fost, pe rând, sanatoriu pentru bolnavii de TBC, școală și depozit de cereale, iar în ultimii ani casă de copii.

În prezent, castelul se află pe lista monumentelor istorice din România și face parte din patrimoniul Consiliului Județean Mureș. Din păcate, castelul s-a degradat în perioada comunistă.

 

CITEȘTE ȘI

Un castel din Cluj, în topul celor mai frumoase din România

Ultimele Stiri
abonare newsletter