Ştiri din Transilvania

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul la munte? Recomandări de la salvamontiști

În momentul în care pornim într-o excursie sau drumeție la munte trebuie să ne așteptăm că putem fi luați prin suprindere de animale sălbatice. Află recomandările salvamontiștilor, în cazul în care te întâlnești cu un urs sau alte animale sălbatice.

 

Președintele Salvamont România, prof. Sabin Cornoiu, a oferit câteva sfaturi în cazul în care te întâlnești cu un urs la munte, pentru copiisiparinti.ro. Primul sfat de pe listă este să nu părăsiți niciodată poteca marcată, fiindcă animalele sălbatice evită să stea în zone care sunt frecventate de oameni.


 

O altă recomandare a președintelui Salvamont România este să nu mergem niciodată singuri pe munte. Mereu trebuie să avem pe cineva lângă noi pentru că o simplă discuție cu partenerul de drumeție poate să fie de ajuns pentru a „ține animalele sălbatice la distanță”: 


„Puteți, de asemenea, să strigați din când în când sau să luați la dumneavoastră un fluier (un astfel de fluier se găsește de regulă la catarama de prins la piept a rucsacului).”

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul la munte? Sfaturi dacă sunteți cu animalul de companie

Dacă mergeți la munte și vă luați câinele alături, asigurați-vă că luați și lesa la voi. Animalele de companie pot agita urșii sau alte animale sălbatice, iar acestea se pot îndrepta către locația voastră.


Totodată, într-o situație de acest fel, un spray de piper sau un emițător de ultrasunete poate fi vital:

„Țineți câinii de companie legați în lesă! Aceștia pot agita animalele sălbatice și le pot trimite înspre dumneavoastră.
Luați cu dumneavoastră și țineți la îndemână spray-ul pe bază de piper și/sau emițătorul de ultrasunete împotriva animalelor sălbatice! Acestea sunt foarte mici și compacte și pot fi de un real folos, dar atenție când pulverizați cu sprayul ca vântul să nu întoarcă jetul de piper către dumneavoastră”, a explicat prof. Sabin Cornoiu.


De evitat sunt plimbările seara târziu sau noaptea pe munte, animalele sălbatice fiind mult mai active în această parte a zilei.

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul la munte? Sfaturi dacă mergi la camping

Președintele Salvamont România a oferit recomandări și în cazul în care aveți de gând să mergeți la camping, la munte. Pentru a evita interacțiunea cu ursul iată ce trebuie să faceți:


„Dacă aveți de gând să campați, nu instalați cortul în locuri izolate! Asigurați-vă că montați cortul într-o zonă de campare organizată și că nu țineți niciun fel de mâncare în acesta (animalele sălbatice pot detecta chiar și mirosul conservelor nedesfăcute). Legați hrana la înălțime, undeva mai departe de cort. Nu mâncați în cort sau în imediata apropiere a acestuia și spălați-vă pe mâini după ce luați masa, pentru a îndepărta orice urmă de miros de mâncare.

Înainte de a planifica o drumeție, sunați la Dispeceratul Național Salvamont, anunțați în ce zonă vreți să mergeți, operatorii Salvamont România vă vor pune în legătură cu echipele Salvamont din zona dumneavoastră de interes și veți obține, de la aceștia, cele mai bune și corecte informații cu privire la pericolele din zonă și la posibilitatea întâlnirii cu animale.”

Ce să faceți dacă un urs vă urmărește sau dacă întâlniți un pui de urs

În cazul în care întâlniți un pui de urs, președintele Salvamont România vă recomandă să evitați interacțiunea, fiindcă v-ar putea ataca ursoaica:

„Dacă întâlniți un pui de urs, nu răspundeți curiozității și dorinței lui de joacă și de a se apropia de dumneavoastră, schimbați direcția și încercați să vă îndepărtați de el! În 99% din cazuri ursoaica îl veghează ascunsă în apropiere și nu va ezita să vă atace dacă vede că vă apropiați de el.”

Iată ce să faceți dacă vă urmărește un urs, întâlniți câini de stână sau chiar șerpi:

„Dacă un urs dă semne că vrea să vă urmărească, abandonați, gradual, haine, alimente, care să îl facă curios să le analizeze și să-l întârzie sau să-l oprescă din urmărire.
În majoritatea cazurilor, câinii de la stână atacă pentru a vă impresiona și a primi ceva de mâncare. Nu fugiți de ei, încercați să vă protejați picioarele cu rucsacul, bicicleta, și oferiți-le ceva de mâncare. Dacă vedeți șerpi, încercați să îi ocoliți și, sub nicio formă, nu încercați să îi urmăriți sau să-i prindeți!”, potrivit recomandărilor Salvamont România.

CITEȘTE ȘI:

Ce să faci dacă te mușcă o viperă? Măsuri de prim ajutor, de la salvamontiștii clujeni

 

Cum ne pregătim pentru drumeție? Recomandări de alimentație și hidratare, de la salvamontiștii clujeni

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter