Ştiri din Transilvania

VIDEO. Un segment din A3 progresează și are șanse să fie inaugurat ÎNAINTE de termen

Un segment de câțiva kilometri al Autostrăzii Transilvania are șanse să fie deschis circulației în noiembrie, înainte de termenul contractual.

 

 


Un segment al Autostrăzii Transilvania, cuprins între nodul Ungheni și Târgu Mureș ar putea fi inaugurat înainte de termen, respectiv în luna noiembrie, arată Asociația Pro Infrastructură.

 


„Ne apropiem de inaugurarea a încă unui mic segment din A3: 4,5 km parte din AutostradaTransilvania și 4,5 km de drum de legătură cu două benzi pe sens între nodul Ungheni (aeroport) și Târgu Mureș (zona Metro/ Azomureș). Într-adevăr, doar un ciot, dar unul de efect care va rezolva o (bună) parte din problemele de trafic din sudul municipiului Târgu Mureș”, a scris ONG-ul pe pagina de Facebook.

Lotul ar putea fi terminat înainte de termen

Constructorul de pe acest lot este compania Strabag, care lucrează la ultimele structuri, urmând să treacă în curând la așternerea stratului de uzură. Dacă ritmul lucrărilor se păstrează, șoferii ar putea circula pe noul lot până la finalul lunii noiembrie, susțin reprezentanții asociației.


„Antreprenorul general, STRABAG, mai are de lucru la unele structuri, apoi urmează așternerea stratului de asfalt de uzură, parapete, marcaje, semnalizare. Lotul are toate șansele să fie inaugurat până la finalul lunii noiembrie, înainte de termenul contractual (situație rarisimă în infrastructura românească).

Apel pentru lansarea licitației pentru continuarea lucrărilor

În final, Asociația face apel la CNAIR și Ministerul Transporturilor să lanseze licitațiile pentru continuarea A3 și primii kilometri din A8 (Autostrada Unirii) „în cel mai scurt timp”.


„Solicităm oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii România să facă toate demersurile necesare pentru a scoate la licitație în cel mai scurt timp continuarea A3 și primii câțiva kilometri din A8 Târgu Mureș-Ditrău până la nodul Acățari, altfel încât să avem asigurată conexiunea cu DN13 spre Sighișoara-Brașov”, mai transmite asociația.

Autostrada Transilvania, finanțată prin PNRR

Proiectele județului Cluj, incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt Autostrada A3 Nădășelu – Poarta Sălajului, metroul și electrificarea căii ferate Cluj - Episcopia Bihor. Ceea ce va aduce nou autostrada este reprezentat de unele elemente „care nu se implementează până acum sau se implementează sporadic”, de această dată, acestea având caracter de obligativitate încă din faza de proiectare, se arată în PNRR.


Astfel, pe Autostrada A3 Nădășelu – Poarta Sălajului se vor implementa următoarele:

- Dotarea cu echipamente ITS pe întreaga lungime;
- Dotarea  cu  stații  de  încărcare  electrică  (cu  minim  4  puncte  de  încărcare),  care  să deservească  ambele  sensuri,  amplasate  la  distanțe  de  aproximativ  20  km  una  față  de cealaltă;
- Dotarea cu parcări securizare, care sa deservească ambele sensuri, amplasate la distanțe de aproximativ 50 km una fata de cealaltă;
- Dotarea cu perdele forestiere în lungul rețelei rutiere împotriva dispersiei poluanților și impotriva inzapezirii autostrăzilor;
- Dotarea cu sisteme video pentru monitorizarea traficului și detectarea accidentelor;
- Dotarea cu stații meteorologice automate;
- Dotarea cu echipamente pentru monitorizarea cantității poluanților;
- Dotarea cu sisteme de informare real timeși sisteme de avertizare early warning pentru pasageri și gestionarii infrastructurii;
- Dotarea cu sisteme automate de contorizare și identificare a tipului de vehicul.

CITEȘTE ȘI

„Verde” pentru tronsonul Mihăiești-Zimbor al Autostrăzii Transilvania. „Va fi mană cerească pentru inima Ardealului”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter