Ştiri din Transilvania

Alimentele care îți strică dantura! Ce trebuie să eviți pentru un zâmbet sănătos

Alimentația este extrem de importantă pentru oricine își dorește un zâmbet sănătos. Iată care sunt cele mai dăunătoare alimente pentru dantură

Chiar dacă în urma intervențiilor dentare oricine poate să obțină un zâmbet spectaculos în cel mai scurt timp, există și alimente care ne pot ajuta să obținem același rezultat. Mai jos aveți o listă cu alimentele dăunătoare danturii și cele benefice.

Alimente care îți strică dantura

Bomboanele tari


 Chiar dacă bomboanele tari nu se blochează în dinți, există încă probleme uriașe. În primul rând, ele sunt bogate în acid citric. În al doilea rând, este nevoie de mai mult timp pentru a le mânca decât alte bomboane, și astfel bacteriile au mai mult timp pentru a crea acid. În cazul în care, spargi bomboanele în gură poți obține fisuri sau chiar fracturi.

Citrice


 Indiferent că sunt consumate ca atare sau sub formă de sucuri ele reprezintă o reală sursă de vitamina C, care poate ajuta organismul în extrem de multă feluri, dar nu și când vine vorba despre dantură. Sucul de graepfruit, în mod particular, este extrem de acid și determină erodarea smalțului dentar în timp.

 Vinul


Pe lângă că modifică nuanța dinților , îi și distruge. Taninul din vinul roșu usucă gura, conduce la deshidratare și, pe termen lung, poate determina pierderea dinților. Atât vinul roșu, cât și cel alb poate păta dinții. Ambele conțin acid, care erodează suprafața dintelui.

Ceaiul


Cu toate că medicii recomandă consumul de ceai, datorită efectelor curative, când vine vorba despre dantură, situația este puțin diferită. Petele provocate de ceaiuri pot fi comparabile, adesea, cu acelea realizate de cafea. Ba mai mult, ceaiul negru pare să fie chiar mai dăunător. Iar acest lucru se datorează conținutului crescut de tanini. În ce privește ceaiurile mai sărace în tanini, precum ceaiul verde  efectul asupra danturii este mai puțin dăunător.

Cipsurile cu arome


Chips-uri în sine nu sunt bune pentru dinți, deoarece acestea se blochează în gingii, și îi poate tăia. Aromele de pe chips-uri, de asemenea, conțin o mulțime de zahăr, și așa pot provoca carii dentare.

Alimente beneficie pentru dantură

Apa

Apa, precum saliva, ajută la spălarea zahărului și acidului de pe dinți. Ea conține, de asemenea, fluorură, un mineral care protejează împotriva eroziunii. De asemenea, faptul că hidratează cavitatea bucală reprezintă un avantaj mare.

Căpșunile

Specifice sezonului cald sunt bogate în acid malic, un înalbitor natural pentru smalț. Din căpșuni îți poți face chiar propriul tratament de albire acasă amestecând căpșuni și bicarbonat de sodiu. Amestecul trebuie lăsat pe dinți timp de cinci minute, apoi ața dentară.

Lactatele

Lactatele sunt benefice pentru dinți, deoarece conțin calciu. Mai mult, produsele lactate conțin cazeină o proteină ce contribuie la stabilizarea și repararea smalțului dentar.

Alimente bogate în fibre

Legumele cu frunze, precum și alte alimente bogate în fibre facilitează digestia, reduc nivelul de colesterol și fac minuni pentru dinți. Consumul de alimente bogate în fibre va ajuta la ștergerea substanțelor nocive din dinți.

Merele și perele

Atât merele, cât și perele pot neutraliza acizii din gură. În plus, faptul că sunt mai tari  ajută la curățarea stratului superficial al dinților. Deși acestea pot avea unele zaharuri în ele, unul pe zi nu vor face nici un rău.

Ultimele Stiri
abonare newsletter