Ştiri din Transilvania

Rusalii 2021. Ce este interzis total de Rusalii! Tradiții și obiceiuri în Duminica Mare

Rusaliile 2021 pică duminică 20 iunie, fiind una dintre cele mai importante sărbători din calendarul Ortodox.

 

 


Această sărbătoare mai este cunoscută și ca Duminca Mare și există câteva lucruri pe care este bine să nu le faci. Duminică, țoți creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile. Această sărbătoare nu are dată fixă în claendar și se celebrează la 50 de zile de la Înviere.  Pogorârea Duhhului Sfânt sărbătorește pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos. Rusalii 2021 Calendar Ortodox află toate detaliile despre sărbătoarea marcată cu roșu în calendar.

Ce este interzis să faci în Duminica Mare! Tradiții și Obiceiuri Rusalii

Conform datinei, oamenii care nu respectă Rusaliile vor avea de a face cu Ielele tot anul, cunoscute și ca spirite malefice care fac rău. În Duminica Mare este interzis să faceți treburi casnice, precum spălatul rufelor sau curățenie.


Rusaliile, sărbătoare mare în calendar

Duminica de Rusalii este o sărbătoare mare care este marcată cu roșu în calendar. Tradiția spune că asta nu este bine să mergi la câmp, deoarece Ielele te pot prinde și pedepsi. Tot astăzi nu se intră în vie și nu se merge în locuri pustii, mai ales pe lângă păduri sau fântâni pentru că poți da peste spirite rele și te poți îmbolnăvi de boala „luat de Rusalii”. Copiii ar trebuit să evite urcatul în pomi sau să viziteze locuri înalte alături de părinți.

Obiceiuri duminica de Rusalii

Tradiția mai spune că astăzi credincioșii trebuie să ducă crenguțe de tei și nuc pentru a împodobi casa și icoanele. În anumite zone, pe lângă tei și nuc se mai folosește leuștean, usturoi și pelin. Aceste ierburi te feresc de boala „luat de Rusalii”.


Ce trebuie să facă credincioșii de Rusalii

Pentru a scăpa de spiritele rele, astăzi este bine să ungi ușile cu usturoi pentru a scăpa de ghinion tot anul. Tot de Rusalii este bine să pui frunze de pelin în toate băuturile pe care le bei, mai puțin în apă. Nouă săptămâni de la Duminica Mare nu ai voie să culegi plante de leac.

Ce sunt de fapt Rusaliile?

Tradiția populară spune că „Rusaliil” sunt spirite rele, numite și iele. Stau pe pământ o lună, timp în care nu pot fi văzute de oameni. Rusaliile lasă în urmă boli, pagube și necazuri. Ele umblă îmbrăcate în alb, dansează și caută locuri pe unde nu merg oamenii

Ultimele Stiri
abonare newsletter