Ştiri din Transilvania

Clujul la început de vară, în urmă cu 77 de ani! Amintirea TRAGICĂ despre care nu mulți știu. GALERIE FOTO

În urmă cu 77 de ani, începutul verii la Cluj nu a reprezentat un motiv de bucurie, ba dimpotrivă, o tragedie, de care nu mulți cetățeni își mai amintesc.

 

 


În urmă cu 77 de ani, multe zone ale Clujului s-au transformat în amintiri tragice, cauza fiind un eveniment pe care puțini clujeni și-l mai amintesc cu exactitate.

 


Clujul, zguduit ca niciodată

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, bombardamentele efectuate de către forţele aeriene americane în 2 iunie 1944, au afectat Clujul în mod fundamental. Transilvania de Nord nu era o zonă considerată ca fiind țintă importantă din punct de vedere strategic, așa că se răsfrângeau  atacuri aeriene de către aliați asupra acestor teritorii, doar când manevrele militare de pe teatrele de operaţiuni ale Europei de Vest le impuneau.

Așa s-a întâmplat că Clujul, în 2 iunie 1944, era bombardat pentru a îngreuna relocarea trupelor Germaniei şi eventual ale aliaţilor ei de pe frontul din Est către Vest, în perspectiva debarcării Aliaţilor în Normandia, la data de 6 iunie 1944. Atacul aerian, denumit Frantic Joe I, se încadra în acest proiect, fiind prima operațiune militară comună americano-sovietică.


O lecție pentru generația prezentă și cele viitoare

Orașul înfloritor pe care îl știm azi a avut parte de momente tragice, în cursul bombardamentului fiind distruse clădiri importante şi foarte multe case de locuit, sute de civili nevinovați pierzându-şi viața.

Pozele de atunci, publicate pe un grup de Facebook, sunt cutremurătoare, dar constituie o importantă sursă de documentare, ajutând pe cei care le văd să își poată crea o imagine asupra acestui eveniment zguduitor al Clujului. Poate să însemne pentru generațiile ce vin un fel de avertisment, pentru ca niciodată să nu se mai întâmple asemenea tragedii.


Sursa foto: Amintiri din Vechiul Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter