Ştiri din Transilvania

O femeie din România, infectată cu COVID19, a născut patru copii sănătoși. Era simptomatică

Premieră în România! O femeie, în vârstă de 37 de ani, a născut patru copii sănătoși, cu toate că e infectată cu COVID-19.

 

 


O femeie, infectată cu COVID-19, a născut patru copii sănătoși la Spitalul Clinic de Obstretică - Ginecologie „Elena Doamna” Iași.

 


Aceasta era însărcinată de 34 de săptămâni:

„Echipa medicală a rezolvat un caz în premieră pentru România, cel al unei paciente de 37 de ani, gravidă în 34 de săptămâni, cu sarcină cvadruplă. Pacienta prezenta infecţie cu SARS-CoV-2, cu trombocitopenie, cât şi defect septal atrial operat în antecedente. Echipa de medici obstetricieni, anestezişti şi neonatologi au extras prin operaţie cezariană 4 copii de sex masculin cu greutăţi între 1400 şi 1800 de grame, care s-au adaptat bine la viaţa extrauterină”, se arată într-un comunicat de presă.


Femeia se află în stare stabilă. Managerul spitalului a numit-o o „mamă-eroină”.

„Este un caz foarte rar şi ne bucură că este un caz reuşit. Din punct de vedere medical, cazul este unul de literatură de specialitate - sunt foarte puţine cazuri de naşteri de cvadrupleţi din mame cu COVID-19. În momentul de faţă mama se recuperează după un efort de durată, fiind vorba despre o intervenţie care a durat mai multe ore. Sunt primii copii ai familiei, iar mama îşi pregătise inclusiv numele pentru fiecare. Am putea spune că este o mamă-eroină”, a declarat Gabriel Martinescu, managerul Spitalului „Elena Doamna”, conform ziaruldeiasi.ro.


Deși mama era simptomatică, nașterea a decurs destul de bine. Frecvența nașterilor de acest fel, cu patru bebeluși, este una foarte mică.

„Era simptomatică, pacienta tușea și avea o capacitate respiratorie diminuată, plus complicațiile legate de sarcina multiplă. Sarcina cu cvadrupleți înseamnă limitarea capacității de efort, a respirației. Copiii sunt bine, conform cu statusul lor de prematuri. Ultimul a fost transvers și a fost scos un pic mai greu, dar s-a adaptat bine. Frecvența în cadrul nașterilor de cvadrupleți cred că este de sub 1 la o sută de mii”, a declarat Răzvan Socolov, medic la Maternitatea Elena Doamna, potrivit digi24.ro.

abonare newsletter