Ştiri din Transilvania

Povestea unui fotograf care a imortalizat Revoluția din 1989 de la Cluj: „Un fost coleg de liceu a fost împușcat în fața mea”. FOTO

În urmă cu 31 de ani și-au pierdut viața zeci de clujeni în timpul Revoluției din 21 decembrie. Mai mulți fotografi din Cluj au imortalizat evenimentul în fotografii, care acum sunt considerate imagini de colecție.

 

 


Pe 21 decembrie s-au împlinit 31 de ani de la Revoluția din 1989, unde au murit aproape 30 de clujeni. Focurile de armă s-au auzit în mai multe zone din oraș: fosta Piaţă a Libertăţii, Hotelul Astoria, Fabrica de Bere și Piața Mărăști.

 


Câțiva fotografii au ieșit în stradă și au imortalizat acele momente tragice petrecute la Cluj. Unul dintre ei este Vasile Luca, care a povestit pentru monitorulcj.ro cât de marcantă a fost acea perioadă pentru el, fiind un tânăr la început de profesie.

„Am fugit repede în redacție când am auzit focurile de armă”

Vasile Luca este unul dintre fotografii care a reușit să imortalizeze evenimentul din 21 decembrie 1989, petrecut în Cluj-Napoca. Pe atunci, el era proaspăt angajat la o publicație din Cluj. În ziua în care Revoluția de la Timișoara s-a mutat la Cluj, tânărul fotograf era pe strada Napoca, când deodată a auzit focuri de armă. În acel moment a fugit repede în redacție pentru a lua aparatul de fotografiat și a imortalizat cele întamplate.


„Eu eram proaspăt angajat la o publicație din Cluj. Eram în zonă pe strada Napoca și în momentul în care am auzit că se trage, am fugit în redacție, am luat apartul de fotografiat și m-am dus să fotografiez. Bineînțeles că între timp au apărut militari și nu a mai avut nimeni acces în zonă. Este o străduță între Napoca și Memorandumului, am intrat repede pe străduța respectivă și am ajuns pe strada Matei Corvin. Acolo erau oprite trolee, mulți oameni mergeau pe jos înspre Mănăștur și am încercat să intru într-o clădire de pe stradă, dar când am ajuns acolo pentru a face fotografii de la fereastră, încăperea respectivă era plină de bărbați, iar eu am tras concluzia că e plină de subofițeri, toți îmbrăcați în civil”, a povestit Vasile Luca pentru monitorulcj.ro.

Pentru că a dat peste subofițeri îmbrăcați în civil, fotograful a plecat în altă zonă pentru a surprinde evenimentul în fotografii. A ajuns în Piața Mihai Viteazul, unde doi bătrâni l-au primit în casă, dar după scurt timp s-au răzgândit. Într-un final a ajuns pe strada Horea, moment în care focurile de armă au început.


„Am plecat de acolo în Piața Mihai Viteazul. Am aflat pe drum că pe strada Horea vor veni muncitorii, pentru că trecuse de ora 15:00. Am ajuns în Mihai Viteazul la numărul 44 și am urcat la etajul 1 al unui bloc. Niște bătrâni m-au primit în casă pentru a face fotografii de la fereastră, dar după s-au răzgândit pentru că nu voiau să aibă probleme, și m-au rugat să plec. M-am dus pe strada Horea și când am ajuns pe podul de peste Someș, deja au început să sosească tancurile. Am ajuns la Cinema 23 August, moment în care au început focurile de armă”, spune fotograful.

Vasile Luca nu a avut o motivație clară pentru care a dorit să fotografize tragicul moment. El a dorit doar să imortalizeze cele întâmplate. Intenția sa nu a fost de a poza victimele Revoluției care zăgeau în propriul sânge, spune fotograful.


„Nu am o motivație pentru care am făcut fotografiile, nu m-am dus să fotografiez morți. Eu m-am dus să imortalizez momentul. Era o continuare a evenimentelor întâmplate la Timișoara, și eram convins că se va întâmpla ceva. Nu știam sigur ce, dar am simțit că se va întâmpla ceva. Am vrut să imortalizez anumite întâmplări pe care le intuiam, dar nu aveam certitudinea că se vor petrce peste tot”, afirmă fotograful Vasile Luca.

„Unul dintre tinerii împușcați mi-a fost coleg de liceu”

La Hotelul Astoria au fost împușcați trei tineri, unul dintre ei era un fost coleg de clasă a lui Vasile Luca. Evenimentul a fost unul destul de tragic, spune fotograful, mai ales că oamenii care au fost împușcați erau nevinovați.

„La Hotelul Astoria de atunci au fost împușcați trei tineri, unul dintre ei mi-a fost coleg de liceu. Ei erau muncitori și se întorceau înspre casă. M-a marcat evenimentul, mai ales că una dintre persoanele împușcate îmi era fost coleg. Niciunul dintre cei trei tineri nu avea imagine de golan sau de terorist. Deci sunt niște crime care s-au făcut fără a avea o motivație clară. Eu înțeleg că armata trebuie să apere poporul și să tragă în teroriști, dar oamenii care au fost omorâți nu reprezentau un pericol pentru siguranța poporului. Deci practic armata a tras în poporul român. A fost o tragedie care s-a întâmplat, iar eu când mi-am luat aparatul cu mine nu am știu că se va trage în popor și că va fi atâta vărsare de sânge”, povestește fotograful.

Fotograful spune că oamenii care au fost împușcați nu reprezentau un pericol pentru popor, aducându-l în discuție pe tânărul din Piața Libertății care a fost împușcat cu sânge rece, desi el avea în mână o simplă mătură.

„Dacă ne întoarcem puțin în timp, în Piața Libertății era acel tânăr cu mătura în mână care a fost împușcat. Cu alte cuvinte nu poți să tragi într-un tânăr care este inofensiv și care are o simplă mătură în mână, indiferent dacă ești securist sau militar. Se vede clar în fotografiile profesorului Rotta că erau tineri. Deci nu erau teroriști, nu meritau să fie împușcați”, spune Vasile Luca.

Fotografiile lui Vasile Luca au surprins agitația oamenilor

Vasile Luca spune că fotografiile sale sunt reprezentative, el surprinzând agitația care s-a format când militarii strigau  „Avem ordin să tragem. Părăsiți zona!”.

„Un lucru care se vede în fotografii sunt oamenii care erau foarte agitați când au coborât din tramvaie și care căutau să plece din zona respectivă, pentru că militarii care erau acolo strigau „Avem ordin să tragem. Părăsiți zona!”. Practic nu era nimeni care să îi dirijeze. Oamenii fugeau, erau înspăimântați, și după ce au auzit primele focuri de armă, zona s-a eliberat imediat”, afirmă fotograful.

Fotograful recunoște că a simțit frică în acele momente, doar că nu a avut timp să realizeze, deoarece totul s-a întâmplat în câteva secunde. El susține că armata a tras în oameni care nu erau vinovați.

„Mi-a fost frică, doar că totul s-a întâmplat în câteva secunde și nu ai avut timp să realizezi. Și nu am făcut acele fotografii cu un anumit scop, le-am făcut pentru a imortaliza un incident, care în opinia mea, la momentul respectiv era foarte grav. Armata a tras în populație. Eu m-am considerat martor al acelui eveniment tragic, și nu am făcut altceva decât să imortalizez totul în fotografii”, a conchis fotograful Vasile Luca.

Revoluția din 1989 la Cluj

Revoluția din 1989 a început la Timișoara, și a continuat la Cluj-Napoca și București. Clujenii au ieșit în stradă la protest pe 21 decembrie 1989, în jurul orei 15:00, în Piața Libertății, numită astăzi Piața Unirii.

În aceeași zi, 40 de minute mai târziu, militarii au deschis focul asupra oamenilor care protestau în centrul orașului. În acea zi au murit 27 de oameni, iar alți 52 de eroi au fost răniți. Focurile de armă s-au auzit în mai multe zone din oraș: fosta Piaţă a Libertăţii, Hotelul Astoria, Fabrica de Bere și Piața Mărăști.

Anul acesta s-au împlinit 31 de ani de la Revoluție, iar autoritățile clujene au participat la marșul organizat în memoria celor care și-au vărsat sângele pe străzile Clujului în urmă cu trei decenii.

CITEȘTE ȘI:

Reguli stricte pentru ceremonia comemorării eroilor Revoluției. Numărul participanților va fi restrâns

Revoluția din 1989, comemorată astăzi la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii. Ceremonia va fi diferită în acest an

 

abonare newsletter