Ştiri din Transilvania

Prima imagine a municipiului Cluj-Napoca datează din 1617. Cum arăta orașul acum câteva secole? GALERIE FOTO

Clujul, capturat în imagini cu vechime de câteva sute de ani. Prima reprezentare a fost realizată în 1617.

 


Prima imagine cu municipiul Cluj-Napoca a fost realizată în anul 1617, acum mai bine de 400 de ani. Gravura a fost creată de către Georg Houfnagel, inspirată din opera pictorului belgian Egidus van der Rye.


 

În aceea perioadă, Clujul se reconstruia aproape constant, căpătând de fiecare dată un nou aspect. Flăcările multor incendii au pus stăpânire pe oraș, în vremea aceea. Două mari incendii au avut loc în anii 1655, respectiv 1697.


Pe 3 aprilie 1655, un incendiu imens în cetate a avut loc din cauza a doi ucenici ai școlii iezuite din Cluj. Au fost distruse trei pătrimi din clădirile orașului, printre care mai multe bastioane în care era depozitat praful de pușcă.

Un alt incendiu dezastruos a avut loc din cauza mercenarilor habsburgi, în urma căruia o mare parte a orașului a fost distrusă. A ars zona de Nord-Vest a Clujului, pe o zonă mare, cuprinzând următoarele străzi: Ungurilor, Săpunului, Podului, Fânului, dar şi lăcașul religios din Piaţa străzii Mănăşturului.


Majoritatea gravurilor și fotografiilor orașului au fost realizate de pe dealul Cetățuie de azi, locul în care habsburgii au construit, după 1715, o cetate de apărare. Fostul deal Komal a găzduit soldații imperiali doar câteva decenii, iar după demolarea fortăreței, în 1790, a rămas în folclorul local ca un spațiu de promenadă, amenajat pentru plimbări și relaxare în mod oficial după 1900.

CITEȘTE ȘI:


Cel mai vechi lift din Cluj are aproape 120 de ani. Liftul „vintage” funcționează și în prezent cu cartelă. FOTO/VIDEO

 

Cel mai vechi sat românesc din Cluj, sărbătorit la 650 de ani de atestare documentară

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter