Ştiri din Transilvania

Aproape toţi maghiarii din Transilvania cred că trebuie să înveţe limba română

Aproape toți maghiarii din Transilvania sunt de părere că elevii maghiari trebuie să învețe bine limba română.

 

 


După o cercetare a unui eșantion reprezentativ din Transilvania, s-a aflat că 69% dintre maghiari consideră că este foarte important pentru copii să învețe limba română, iar 22% dintre cei chestionați cred că acest lucru este important. Doar 1% sunt de părere că învățarea limbii române nu este importantă sau chiar deloc importantă.

 


Rezultatele cercetării „Monitor al Minorităților 2020”, realizate de Institutul de Politici Publice din Ținutul Secuiesc și Institutul Bálványos au fost prezentate miercuri la Cluj-Napoca, de către cercetători ai minorităților naționale, István Gergő Székely, Tibor Toró şi Tamás Kiss, conform HIRADO.HU.

Cercetătorii au precizat și faptul că cei chestionați au înțeles stereotipul că mulți maghiar nu și-ar dori să învețe limba română. Astfel, făcând referire la alte persoane, 34 dintre maghiarii intervievați au răspuns că sunt complet de accord cu acel stereotip și 13% cred că e în mare parte adevărat.


Când vine vorba de cât de bine comunică maghiarii limba română, doar 22% dintre ei au răspuns că vorbesc la nivel de limbă maternă sau perfect. Alți 33% consideră că vorbesc bine, dar accentul maghiar se poate sesiza, iar 29% au spus că de cele mai multe ori se pot face înțeleși în limba română. Un procentaj de 16% spun că nu vorbesc deloc limba română sau că este dificil pentru ei când o fac.

Ce cred maghiarii despre învățământul românesc?

Prin același sondaj s-a descoperit că maghiarii transilvăneni au o opinie negative despre sistemul educational românesc. Ei consideră că învățământul în limba maghiară este mai bun.


Unul dintre cercetători, Tamás Kiss, a afirmat că opinia generală, în elita politică, este că învățământul românesc este superior celui în limba maghiară. Totuși, cifrele contrazic această afirmație, mediile la bacalaureat ale elevilor maghiari fiind mai mici din cauza notelor obținute la examenul de limbă și literatură română. Pe lângă acest lucru, la măsurătorile internaționale PISA, performanțele elevilor care urmează învățământ în limba maghiară depășesc media națională.

La examenul de bacalaureat, proba de limba și literatura română se iau în calcul aceleași condifții, fără a se ține cont dacă elevii care susțin examenul au studiat în limba maghiară sau limba română. Astfel, un procentaj de 67% dintre maghiarii intervievați consideră că acesta este un lucru discriminatoriu, iar 28% consideră că este un lucru corect.


Maghiarii care au fost incluși în studiu consideră că nu este un lucru pozitiv faptul că învățământul în limba maghiară și cel în română nu mai au nicio legătură unul cu altul și consideră că școlile cu predare în limba maghiare sunt marginalizate.

CITEȘTE ȘI:

Istoria maghiară a Gării din Cluj-Napoca uitată și la aniversarea de 150 de ani

 

REVOLTĂTOR! Jumătate din elevii maghiari din Transilvania NU au acces la învățământul digital

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter