Ştiri din Transilvania

EXCLUSIV Poethree Collective, tinerii care doresc să schimbe societatea prin arta poeziei

Poezia este modul prin care ne putem exprima sentimentele, fie ele de revoltă sau de iubire.

 

               


De-a lungul anilor, scriitorii de poezie au încercat să abordeze probleme cât mai actuale, încerând să fie vocea poporului nostru.

 


Un exemplu sunt tinerii scriitori din clubul de poezie Poethree Collective din Cluj-Napoca. Tinerii pasionați de poezie înceracă să transmită prin versurile lor un mesaj clar noii generații. Subiectele abordate de aceștia sunt difersificate și în concordanță cu lucrurile care se întâmplă în România.

Clubul de poezie Poethree Collective a luat naștere în 2016 cu ajutorul unuor tineri talentați care doreau să se facă auziți. De atunci, aceștia încearcă să promoveze un nou concept numit Spoken Word. Diferența dintre poezie și conceptul de spoken word este limbajul folosit, acesta conținând uneori cuvinte obscene, cu intenția de a atrage atenția ascultătorului. Tinerii clujeni folosesc acest concept pentru a vorbi despre problemele din societatea românească, corupția din Guvern, dar și greutățile prin care trece un adolescent. Formularea sa permite să fie înțeleasă de toată lumea, aceștia punând accentul pe livrarea mesajului.


Despre Spoken Word

Pentru a afla mai multe despre acest concept și pentru a-i înțelege mai bine, Monitorul de Cluj a discutat cu trei membri ai clubului de poezie – Ionuț Călin, Tina Suciu și Iulia Dincă. Tinerii clujeni ne-au povestit despre concursurile la care au participat, despre cum i-a afectat pandemia dar și despre ce semnifică Spoken Word pentru ei.

„Unii oameni preferă skydiving, cățăratul pe munte, scufundări în ocean pentru a avea momente definitorii. Spoken word e plaja mea cu un singur șezlong, pe care bronzez idei, concepte, trăiri”, afirmă Ionuț Călin.


„Înainte de Spoken Word, poezia mea reprezenta catharsis și era foarte introspectivă. Acum încerc să o folosesc ca pe o unealtă cu care pot dezbate o problemă. Încep să vorbesc mai mult despre lumea din jurul meu decât despre lumea din interiorul meu”, declară Tina Suciu.

„Spoken Word a fost pentru mine ca o plasă de salvare atunci când am ajuns prima dată la Cluj. Totodată, înseamnă remodelarea poeziei și curajul de a sparge câteva dintre tiparele cu care majoritatea am fost obișnuiți atunci când cineva aude cuvântul poezie”, povestește Iulia Dincă.


Ca în orice formă de divertisment, orice lucru care șochează ajunge mai repede la public, iar Spoken Word-ul prinde la oameni tocmai prin faptul că sare în evidență. Totodată mesajul rămâne imprimat în mintea oamenilor, deoarece sursele de inspirație sunt problemele actuale prin care trece orice cetățean român.

Experiența Românii au Talent

Doi reprezentanți ai clubului de poezie, Ionuț Călin și Tina Suciu, au participat anul trecut la concursul televizat Românii au Talent, unde au uimit jurații și au ridicat toată sala în picioare prin spectacolul pe care l-au realizat. Tinerii susțin faptul că a fost o experiență inedită, prin faptul că a fost pentru prima data când au participat la un show televizat dar și prin energia pe care au primit-o din parte publicului.

„Foarte interesantă și am învățat destul de multe. Țin mult la poezia aceea și cred ca e importantă. Țineam mult și să aducem niște ochi peste arta asta și de aceea ne-am și înscris. E ciudat în televiziune, trebuie să fi mereu «on». Nu aș repeta-o neapărat, puțin prea multe confetti pentru gustul meu”, mărturisește Tina Suciu.

„Ca la orice concurs, am avut un pic de emoții, un pic de încredere în momentul nostru, 100% experiență inedita”, povestește Ionuț Călin.

Cei doi reprezentanți au avut și susținătorii de partea lor. Câțiva membri din clubul de poezie au mers pentru a le transmite energia și încrederea de care aveau nevoie din public.

„Eu pot vorbi din punctul de vedere al spectatorului, deoarece am participat ca și susținător, în public. Energia pe care au transmis-o a fost unică și nu zic asta doar pentru că îi cunosc. A fost un moment intens, care sper că a lăsat măcar asupra câtorva oameni o amprentă”, povestește Iulia Dincă, membră a clubului de poezie.

Pandemie vs. Poezie

Perioada de carantină a fost una dificilă pentru toată lumea, dar cu toate acestea scriitorii clujeni au reușit să scoată tot ce e mai bun din această perioadă și să se inspire pentru noi poezii.

„Clar, a trebuit să ne restructurăm toată activitatea. Nu ne mai putem axa pe evenimente și încet încet trebuie să învățăm să facem tranziția spre online sau  mai multe evenimente și mai mici. Pe mine, personal m-a ajutat pentru că mi-o oferit și timpul în plus de a crea și mind-setul introspectiv de care aveam nevoie”, a povestit Tina.

„Mă gândesc că nu ai cum să treci printr-un eveniment de amploarea unei pandemii și să fii neafectat. Pe de altă parte, acum parcă se simte o nevoie mai acută să împărtășim între noi experiențe, povești, nemulțumiri, orice ai avea în minte, ceea ce ne ajută cauzei. Important este modul în care vom gestiona această oportunitate și vom vedea cum să procedăm cu evenimente viitoare, căci, într-un astfel de context internațional sumbru, trebuie să răzbim și să fim mai apropiați ca oricând, doar că nu fizic”, mărturisește Ionuț.

„Era inevitabil să nu ne afecteze, dar un plus este faptul că am învățat să ne adaptăm. Personal, perioada asta mi-a oferit timp să lucrez la câteva texte pentru momentul în care o să revenim cu show-urile cu care eram obișnuiți”, spune Iulia.

După ce s-a ridicat starea de urgență, tinerii au început și evenimentele fizice, bineînțeles cu un public restrâns. În cadrul proiectului AiA la Sat, proiect expozițional realizat de Asociația pentru Inovare Artistică în colaborare cu Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, tinerii scriitori au recitat poezii și s-au putut bucura de energia unei scene.

„Expoziția celor de la AiA la Sat a decurs minunat! Am fost extrem de fericită să mă aflu iar la microfon după câteva luni de pauză. Energia oamenilor și modul în care au primit momentul nostru a fost neschimbat. Evenimentul ne-a oferit o doză de normalitate în perioada asta”, povestește Iulia.

Spoken Word în mediul online

Deoarece starea de urgență le-a stopat activitatea în ceea ce privește evenimentele, membrii clubului au decis să facă un spectacol live pe Instagram de Ziua internațională a poeziei. Chiar dacă a fost primul lor open mic online, spectacolul a fost peste așteptări.

„Experiența a fost frumoasă, poezii bune, oameni caldurosi, regret doar că cei care au recitat prima dată la acel open mic online, nu au putut să interacționeze mai direct cu oamenii care apreciau poezia lor”, a susținut Tina.

„A fost o experiență interesantă. Tot ceea ce am fi făcut în mod natural la un eveniment fizic, am bifat și cu acest event online, cu diferența evidentă că fiecare din noi eram acasă. Asta se întâmpla la început de pandemie, când intrase de puțin timp în vigoare starea de urgență și poate asta a ajutat un pic să avem audiență constantă si să fie mai interactiv evenimentul”, afirmă Ionuț.

„A fost o experiență interesantă, dar în niciun caz nu se compară cu experiența și cu emoțiile trăite la un show normal. Oamenii au răspuns foarte bine invitației noastre de a recita live pe Instagram, dar nu s-a putut creea acea conexiune unică din timpul unui show”, mărturisește Iulia.

Viitoare proiecte

În contextul în care se vor mai liniști apele și vom reveni cât de cât la normalitate, membrii clubului de poezie vor pregăti diverse slam-uri, open-mic-uri plus alte surprize pentru cei pasionați de poezie. Pe lângă toate aceste evenimente, care momentan sunt în discuție, tinerii clujeni vor participa și la o ediție online TEDxAreni, care va începe pe data de 5 septembrie.

„Momentan ne orientăm să vedem condițiile în care am putea să organizăm din toamnă slam-uri, open micuri și show-uri fără costuri monstru. Daca aceste evenimente vor fi fizice, dar cu măsurile de siguranță necesare, ori vor fi organizate în online, rămâne de văzut”, spune Ionuț.

„Evenimente în siguranță dar nu există nimic specific conturat mai departe de o apariție în ediția online a TEDxAreni care va începe în 5 septembrie”, afirmă Tina.

„Acum câteva zile am început niște discuții cu niște persoane foarte faine din Constanța, care își doresc să aducă la viață orașul cu ajutorul unui proiect. Momentan totul e strict secret”, declară Iulia.

Spoken Word, susţinut şi de alte grupuri de poezie din România

În România există mai multe cluburi de poezie care doresc să promoveze acest concept, precum: „Poethree Collective” şi „NEST” din Cluj-Napoca, „Cozy poetry night” din Iași, „Fabrica de poezie” din București. Acest tip de exprimare crește din ce în ce mai mult la noi în țară, cu fonduri limitate și îngrădit de elita literaturii.

Membrii clubului consideră că acest tip de poezie ar trebui implementat și în învățământul românesc, dar cu toate acestea există impedimente, atât financiare cât și la nivel de înțelegere. Când vorbim de partea financiară aceștia se referă la costurile unui eveniment, care de cele mai multe ori le suportă membrii clubului. Iar când vorbim de nivelul de înțelegere, reprezentanții se referă la faptul că sistemul de învățământ implementează elevilor un altfel de concept despre poezie, fiind exculs acest concept care poate fi considerat o formă de protest.

 

CITEȘTE ȘI:

Experiența COVID-19, prin ochii unui cunoscut fotograf clujean: „E puțin tristă chestia asta!”

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter