Ştiri din Transilvania

10 fotografii care dezvăluie frumuseţea Transilvaniei distrug mitul lui Dracula

“Transilvania nu înseamnă doar Dracula”, scriu jurnaliştii americani care au publicat mai multe fotografii care aparţin unui actor clujean. Instantaneele dezvăluie o altă faţă a Clujului, iar americanii au fost cuceriţi de frumuseţea locurilor.

Transilvania ajunge din nou în atenţia publicaţiilor internaţionale datorită fotografiilor actorului clujean Mihail Onaca. Dacă în primăvara acestui an, pozele lui Onaca ajungeau în publicaţia The Guardian, acum revista de fotografie newyorkeză - Resource Magazine - a publicat zilele trecute la secţiunea "Travel", un articol intitulat "Photographer shows there is more to Romania's Transylvania than Dracula/Un fotograf arată că Transilvania din România nu înseamnă doar Dracula".

“Cu Halloween-ul chiar în spatele nostru, poate că este momentul potrivit pentru a vedea că există mai mult decât să cadă costumele înfricoșătoare sau «ne daţi sau nu ne daţi». La fel, există mai mult în Transilvania din România decât povești cu vampiri înfricoșătoare despre un conte căruia îi plăcea să muște de gât. Ne-am așezat cu fotograful Mihail Onaca pentru a discuta despre dragostea lui de casă și de ce există mai mult decât Dracula”, spun jurnaliştii americani.


“Sunt concentrat în primul rând pe fotografiile făcute cu telefonul, dar voi lua aparatul foto cu mine atunci când călătoresc în afara orașului Cluj-Napoca, unde locuiesc în prezent”, spune Mihail.

În vârstă de 28 de ani, fotograf autodidact, este în căutarea unor momente neobişnuite sau frumoase de ani de zile, cu atenție la detalii și geometrie, încercând să captureze spații, chipuri și locuri care au o poveste care merită spusă. Una dintre aceste povești implicată explorarea frumuseții neatinse a Transilvaiei sale native, îl descriu cei de la Resource Magazine.


“De îndată ce ai pus piciorul aici, Transilvania se imprimă în memoria ta. Eu nu mă opun în mod necesar stereotipurilor - fiecare țară le are - dar acest loc este mult mai mult decât o setare pentru Dracula. Avem castele magnifice și peisaje, sate săsești splendide, citadele fermecătoare și oameni cu inima caldă. Există, într-adevăr multe de descoperit atunci când călătoreşti în acest colț extrem de subapreciat al Europei”, dezvăluie Mihail Onaca.

Lui Onaca îi place să călătorească și să se scufunde în alte culturi. El o vede ca o modalitate de a explora ceea ce această "lume vastă și fantastică" are de oferit. De-a lungul călătoriilor sale, este fascinat de lumini, oameni, oraşe şi arhitectură.


“Niciodată nu voi spune «nu» unei excursii în natură. Îmi plac dealurile și munții din Transilvania, de unde se pot vedea oi, vaci și cai care pasc pașnic și unde te poţi bucura pur și simplu de tăcere și să uiţi de grijile vieții”, spune actorul.

Pentru că se vede pe sine ca fiind "curios și deschis la tot ce vine de la", Onaca așteaptă cu nerăbdare să înceapă în curând explorarea fotografie portret. "Eu cu siguranță sper să fac mai mult de atât în viitorul apropiat". Curioşi să-i vedeţi munca? Păstraţi un ochi pe contul de Instagram al acestui tip ambițios sau pe Facebook.


În luna mai, actorul Mihail Onaca a cutreierat străzile să fotografieze deosebitele porţi şi geamuri ale Clujului. Fotografiile postate de acesta pe reţeaua de socializare Instagram strâng mii de aprecieri de la internauţi, iar publicaţia The Guardian a scris un articol despre arhitectura Clujului surprinsă în pozele bărbatului.

“Cluj-Napoca poate nu este locul ideal să vedeţi un film despre Dracula, aşa cum oamenii şi-ar putea imagina, dar este cu siguranţă o piatră preţioasă a Transilvaniei”, a explicat Mihail Onaca.


“Oraşul are un mix extraordinar de arhitectură medievală, renascentistă, barocă şi modernă, fiind foarte interesant pentru cei care ies la plimbare pe jos”, mai spune acesta. “Este imposibil să te plimbi prin oraş şi să nu observi varietatea foarte frumoasă de uşi şi ferestre”, a declarat Mihail.

Mihail face poze în special în oraşul vechi cu străduţele lui pietruite şi pieţele mari.

El îşi fotografiează oraşul pentru că vrea să menţină ceea ce el simte că se pierde. „Îmi e teamă că ne pierdem sensul esteticului. Bucăţi arhitecturale minunate sunt uitate sau înlocuite. Îmi place să le fotografiez – este modul meu de a le conserva”, mai spune artistul.

Sfatul lui Mihail pentru locuitorii oraşului? Să se oprească şi să admire ce este în jur.

Ultimele Stiri
abonare newsletter