Ştiri din Transilvania

Zăganul zboară din nou în Transilvania, după o absenţă de aproape 100 de ani

Biologul Sebastian Bugariu și ecologul Cristi Domșa au fost cei care au văzut și au fotografiat un exemplar de zăgan.

Foto: SOR/Razvan Zinica Foto: SOR/Razvan Zinica

După 83 de ani, un zăgan survolează din nou România. Zăganul (Gypaetus barbatus) este una dintre cele patru specii de vulturi care au cuibărit cândva și la noi în țară, dar care nu a mai fost văzut din 1933. Pasărea care se află acum pe teritoriul României se numește Adonis si este una dintre păsările care era menită să contribuie la refacerea populației de zăgani din Franța.

Biologul Sebastian Bugariu și ecologul Cristi Domșa au fost cei care au văzut și au fotografiat un exemplar de zăgan, cunoscut şi sub numele de Adonis.


„De când Adonis a ajuns în România, Societatea Ornitologică Română este în legătură cu coordonatorul elveţian al proiectului şi omologii de la LPO France, organizație care are în plină desfășurare un proiect de reintroducere a zăganilor, proiect din care face parte și Adonis. Pasărea ajunsă în România provine dintr-un program de înmulţire din captivitate, din Cehia, şi a fost eliberată în 2014 în Masivul Central Francez într-un proiect european de reintroducere a zăganilor”, precizează Societatea Ornitologică Română.

Adonis a plecat din Franţa prin toată Europa – Belgia, Germania, Elveţia, Franţa, Austria, Slovacia, Polonia, Belarus, Ucraina și acum România. Coordonatorul elveţian a luat legătura cu Ciprian Fântână (SOR) și a semnalat faptul că emițătorul păsării transmitea date din aceeași locație, ceea ce însemna că e posibil să fi apărut probleme.


„Mergeam cu Cristi în apropiere de locația indicată de emițător, când l-am văzut. Adonis era pe un mal înalt, în apropiere. Era imposibil de ratat, pentru că este o pasăre foarte mare. După ce ne-a văzut, și-a luat zborul și a trecut apoi pe deasupra noastră de mai multe ori, ceea ce ne-a dat ocazia să îl vedem bine şi să avem fotografii detaliate cu vulturul”, a povestit biologul Sebastian Bugariu.

Biologii au verificat apoi zona. Ei au găsit un cadavru de câine de talie mare, din care se hrăneau corbi și ulii șorecari. Un os mare, femurul, lipsea deja, semn că și vulturul se hrănise. SOR precizează că zăganii sunt necrofagi, dar mănîncă predominant oasele, au de regulă nevoie de alte specii care să consume carnea unui cadavru înainte de a se hrăni ei.


Până acum, zăganul Adonis, primul observat în România după 83 de ani, a survolat Transilvania. În zilele în care „se plimbă”, Adonis poate parcurge 190-200 de kilometri sau chiar mai bine.

Traseul lui Adonis poate fi urmărit AICI. Datale publice de pe acest site au un delay de câteva zile, în funcţie de cum sunt recepţionate de la emiţătorul de tip GPS-GSM.


Zăganul (cuvântul este moştenit din limba dacilor), mai este cunoscut şi sub denumirea de vultur bărbos. Este un vultur dispărut din fauna noastră în prima parte a secolului XX, caracteristic zonelor muntoase și este prezent în mod obişnuit la altitudini cuprinse între 500-4000 m, dar a fost întâlnit şi la 7500 m altitudine în Himalaya.

Ultimele Stiri
abonare newsletter