Ştiri din Transilvania

Bătrân din Sălaj, OMORÂT după ce în presa locală a apărut un articol despre colecția sa de cărți și tablouri

Un bătrân din localitatea sălăjeană Ortelec a decedat după ce a fost bătut crunt de trei hoţi care i-au jefuit casa în căutarea unei „comori" amintită într-un articol al unui cotidian local. Articolul, intitulat „Comoara din Ortelec", afirmă că în casă se află douăzeci de mii de volume de cărţi, zeci de tablouri, documente oficiale şi sculpturi.

"Cu privire la informaţiile referitoare la potenţiala avere a victimei, acestea puteau fi obţinute din foarte multe surse, inclusiv de la dumneavoastră. După cum ştiţi, nu cu mult timp în urmă, a fost publicat un articol de presă care făcea unele descrieri cu privire la ceea ce deţinea victimă în locuinţă. Articolul se intitulă „Comoara din Ortelec”. Putea fi interpretat în multe moduri, astfel încât foarte multe persoane puteau avea potenţiale informaţii despre starea materială a victimei", a precizat Bogdan Chiş, şeful Secţiei Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, într-o conferinţă de presă, scrie Hotnews.

Dan Brandea, un alt procuror ce a anchetat acest caz, a subliniat că unul dintre hoţi se aştepta să găsească tablouri din aur, însă singura „comoară” a lui Ioan Gherman erau cele circa 20.000 de volume de cărţi pe care le avea, bătrânul fiind un împătimit colecţionar.


Potrivit precizărilor făcute vineri de anchetatori, cei trei inculpaţi, dintre care doi sunt hoţi recidivişti, iar unul dat în urmărire generală pentru o condamnare cu închisoarea, au fost identificaţi şi reţinuţi de poliţişti miercuri, după mai bine de o săptămână de cercetări a unui larg cerc de suspecţi. Instanţa a hotărât joi arestarea lor preventivă pentru 29 de zile, sub acuzaţiile de tâlhărie cauzatoare de moarte şi lipsire de libertate.

Poliţia a fost sesizată în data de 30 septembrie, pe numărul unic de urgenţă 112, de către un vecin al victimei, că există suspiciunea unui furt la locuinţa lui Ioan Gherman, în vârstă de 81 de ani, din Ortelec, deoarece uşa şi geamurile casei erau deschise.


Aurel Ştirb, şeful Servicului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, a precizat că prima ipoteză a fost jaful, poliţiştii sosiţi la faţa locului găsindu-l pe Ioan Gherman legat de mâini şi de picioare, inconştient, cu urme de lovituri pe corp. Cercetările ulterioare au arătat că bătrânul stătea legat de trei zile, fiind imobilizat pentru a nu putea anunţa Poliţia. Victima jafului a decedat la o zi după ce a fost găsită de poliţişti, la un spital din Zalău.

Reţinuţi de polițiști în data de 8 octombrie, doi dintre hoți, ambii recidivişti, şi-au recunoscut faptele de care au fost acuzaţi de anchetatori, indicând o a treia persoană ce a fost implicată în jaf, reţinută şi ea ulterior de organele de anchetă.


Deşi mobilul spargerii a fost jaful, din locuinţa au fost furate puţine lucruri, respectiv un inel de pe mâna bătrânului, un apart foto, un ceas şi o medalie, hoţii fiind induşi în eroare, potrivit anchetatorilor, de unele informaţii apărute în presa locală.

Pentru faptele comise, cei trei inculpaţi riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 18 ani.

abonare newsletter