Ştiri din Transilvania

Ochelari cu senzori, pentru nevăzători, creaţi de un elev din Deva

Inspirat de situaţia unui prieten nevăzător al bunicului său, un adolescent din Deva, Cristian Dragomir, a creat, împreună cu un prieten, ochelarii cu senzori care îi avertizează, prin vibraţii, pe purtători dacă au obstacole în drum.

Ochelari cu senzori, pentru nevăzători, creaţi de un elev din Deva Ochelari cu senzori, pentru nevăzători, creaţi de un elev din Deva

Invenţia celor doi elevi din Deva a fost premiată la un concurs organizat de Microsoft.

Cristian Dragomir este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Decebal" din Deva şi pentru realizarea ochelarilor cu senzori a fost ajutat de un prieten cu doi ani mai mare, Cornel Amariei.


El spune că dispozitivul "funcţionează simplu". "Are forma unor ochelari pe care sunt montaţi senzori cu ultrasunete de mai multe tipuri, care se completează unul pe altul. Aceşti senzori au menirea de a citi mediul înconjurător, de a citi distanţa faţă de obiecte, care este calculată şi transmisă unor motoare de vibraţii. Persoana care poartă acest dispozitiv va simţi, prin vibraţii, apropierea de obiectele din jurul ei şi conturul acestora. Nu va vedea culori, dar va putea aproxima distanţa la care se află de obiectele din jurul său. Când e cale liberă, vibraţiile se simt puternic, când sunt obstacole, vibraţiile sunt mai slabe", explică Cristian Dragomir, citat de Mediafax.

Dispozitivul a fost botezat de Cristian "Vizium", iar proiectarea lui şi apoi procurarea pieselor şi asamblarea lor nu au fost uşoare. "Materialele folosite pentru dispozitiv au costat 300 de euro. Eu sper ca o cantitate mare de materiale achiziţionată să scadă costurile de producţie şi să ajungem să putem vinde un Vizium cu 300 de euro. Poate că pare mult, dar un câine pentru nevăzători costă în Anglia 12.000 de lire", spune tânărul.


Mai multe despre acest subiect : AICI

Ultimele Stiri
abonare newsletter