Ştiri din Transilvania

Sălaj: Un singur abator autorizat pentru tăierea mieilor de Paște

Un singur abator, situat în localitatea Hereclean, este autorizat sanitar-veterinar la nivelul județului Sălaj pentru sacrificarea mieilor în perioada Sărbătorilor Pascale potrivit lui Vasile Chidriș purtătotului de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj.

Miei Miei

"În județul nostru este autorizat sanitar veterinar abatorul de ovine aparținând Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn din Hereclean, unde se asigură controlul oficial sanitar veterinar prin personal cu experiență instruit în acest scop. Din motive economice, abatorul nu are activitate zi de zi, dar el este mereu deschis în perioada Paștelui", a declarat miercuri, pentru Agerpres, Vasile Chidriș, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj.

Acesta a adăugat că mai există posibilitatea ca și alte firme să autorizeze abatoare până la Sărbătorile Pascale, DSVSA acordând chiar consultanță gratuită în acest sens. În anii trecuți au mai existat puncte de tăiere în Șimleu Silvaniei și Jibou, dar acum acestea nu mai sunt acceptate.


Toate abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru tăierea mielor trebuie publicate pe site-ul ANSVSA pentru ca cei interesați să le poată urmări activitatea și evidența tăierilor de miei.

"Problema a plecat de la screpie, o boală a oilor care a blocat o perioadă exportul de carne de miel din România către țările arabe. Pentru a dovedi că mieii nu au această boală trebuie să existe o evidență strictă a tăierilor, iar abatoarele autorizate trebuie făcute publice prin postarea pe site-ul ANSVSA", a explicat sursa citată.


Mieii pot fi sacrificați și în gospodăriile populației, însă doar în mediul rural și doar pentru consumul propriu, nu în vederea comercializării.

Ultimele Stiri
abonare newsletter